Kremasti kolač za sve ljubitelje maka koji oduševljava izgledom i okusom.

Kora:
✦ 150 g maslaca
✦ 150 g glatkog brašna
✦ 1 žumanjak
✦ 1 vanilin šećer
✦ 1 žlica kiselog vrhnja
✦ ½ žličice sode bikarbone

Biskvit:
✦ 10 bjelanjaka
✦ 250 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 300 g mljevenog maka
✦ 1 prašak za pecivo

Krema:
✦ 9 žumanjaka
✦ 100 g šećera
✦ 2 vanilin šećera
✦ 140 g škrobnog brašna (gustina)
✦ 1000 ml mlijeka
✦ 250 g margarina

Dekoracija:
✦ 500 ml vrhnja za šlag

Priprema kore: Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga na papiru za pečenje i staviti u kalup dimenzije 40 x 30 cm.

Priprema biskvita: Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera i vanilin šećera, dodati mlje­veni mak pomiješan s prašakom za pecivo i lagano promiješati kuhačom. Izliti po razvaljanoj kori i peći 20 – 25 minuta na 180 °C. Probati čačkalicom kad je pečeno.

Priprema kreme: Pjenjačom izmiješati žumanjke, šećere i škrobno brašno s malo mlijeka pa ukuhati u ostalo mlijeko. Kuhati cijelo vrijeme miješajući pjenjačom dok se ne zgusne pa maknuti s vatre. Pokriti plas­tičnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umiksati mar­garin sobne temperature i mazati po ohlađenom biskvitu.

Priprema dekoracije: Izraditi vrhnje za šlag i namazati ga po kremi. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Ukoliko slijedite ove jednostavne upute uspjeh je zagarantiran! Dobar tek 🙂

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDomino kocke
Sljedeći članak“Okusi hrvatske tradicije” – velika projektna suradnja u turizmu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.