Uzgoj cvijeća na „rez” u Hrvatskoj ima perspektivu, tvrde cvjećari Ana i Matija Melnjak iz Velikog Otoka. Sve što proizvedu i prodaju, a nadaju se kako im globalna epidemija koronavirusa neće utjecati na plasman tulipana.

Crveni, žuti, bijeli, rozi, tamnoljubičasti, dio su ponude tulipana koje na OPG-u Zlatko Horvat, odnosno dijelu gospodarstva M.A.Flowers uzgajaju supružnici Ana i Matija Melnjak, iz Velikog otoka, općina Legrad u Koprivničko – križevačkoj županiji.

Ana je kćerka gospodina Horvata, nosioca OPG-a, koja se sa suprugom odlučila za uzgoj te vrste cvijeća, ne samo svojevrsnih vjesnika proljeća, već je izbor pao na tulipane, jer su primijetili da se kod nas tzv. cvijeće „na rez” dosta uvozi, čak devedeset posto. Pomislili su, kako se u svojem poduzetničkom pothvatu tu nešto može učiniti, pa su se odlučili nabaviti prve lukovice iz Nizozemske. Zaživjelo je tako na njihovom gospodarstvu prve godine rada, oko 2.000 lukovica, sljedeće je to bilo šest tisuća, a ove godine čak 15.000 lukovica tulipana. Broje oko 25 vrsta, a uzgajaju ih na otvorenom. Kako su posao s nabavkom cvijeća odradili prije sveopćeg problema s koronavirusom, proizvodnja im ide po planu. Od ove godine, kaže agronomkinja Ana, imaju nešto tulipana i u plasteniku.

Hrvatski tulipani dugovječniji

Za razliku od hrvatskih, u Nizozemskoj dosta njeguju hidroponski uzgoj tog cvijeća, ali stabljike takvih tulipana, kako doznajemo, tanje su, a cvijet je kraćeg vijeka. Hrvatski su svježiji, debljih stabljika i dugovječniji.

 – Odlučili smo se i na razmnožavanje svojih lukovica, jer nas cvjećari traže hrvatske tulipane. Sadimo ih po tri lukovice jedna do druge u redu, koji je dug deset metara, a na dubinu od 15 centimetara, objašnjava gospođa Ana. Tulipani se sade u jesen od rujna do studenog kako bi se zakorijenili prije prvih mrazeva. Zabluda je dodaje, da to cvijeće voli toplo vrijeme jer ako je tako, brzo ocvatu. Snijeg im ne smeta, jer zato i jesu vjesnici proljeća.

Tulipane gotovo i ne treba zalijevati, a kod prve obrade tla prije sadnje postavljamo mreže zbog glodavaca, voluharica, rovaca i drugih štetnika, kaže naša sugovornica. Dodaje da lukovica biljke zbog postavljene mreže ne raste u dubinu. Cvijeće sade ručno jer strojevi bi im bili preskupi, a sve odrade za oko tri dana. Kad se tulipanima nazire boja, spremni su za rez. Tulipane beru ovisno o narudžbi, a nemalo to dnevno bude i petstotinjak komada.

Pretresanje lukovica
Okopavanje lukovica

Berba u pravilu traje oko mjesec dana i to svaki dan osim nedjelje. Kad već krenu cvasti najviše se traže žuti tulipani, potom aktualni bijeli, odnosno crveni koje traže crkve, rozi te ljubičasti kao najčešći u buketima. Ta vrsta cvijeća potječe iz Azije, ali i Afrike odakle su pristigli u Europu, odnosno Nizozemsku i to iz Turske. Nekad je to cvijeće bilo skupo, no danas je pristupačnih cijena. Ovisno o sorti i dužini biljke, kreće im se i cijena pa koštaju od 2,5 do 7 kuna u veleprodaji. Prodaju ih supružnici i na kućnom pragu, ali i cvjećarnama u Međimurju, Varaždinu, a od ove godine proširit će ponudu tulipana i na Zagreb. Planiraju da im ta proizvodnja bude u budućnosti i najveća jer uz tulipane imaju i božure te lizijantuse poznate i kao „lažna ruža” te kale. Lizijantusa su ove godine pribavili oko tisuću komada koje će saditi početkom svibnja, a dospjet će u srpnju.

Tulipani različitih boja

Bez previše strojeva na gospodarstvu

Strojeve doznajemo za svoju proizvodnju i ne trebaju, jer dovoljni su im kažu motokultivator i ponešto drugih alatki. Ponajviše je ipak potrebno volje i rada, a za prvo ulaganje nije potreban veliki novac.

Naši sugovornici su prve lukovice naručili za oko dvije tisuće kuna, a prije toga su kažu ispitali tržište i posao je krenuo. – Ako trgovci vide da imate dobru robu uzet će je od vas. Mi smo svoje tulipane gotovo rasprodali u nekoliko sati. Beremo ih rano ujutro ili kasno navečer, a u buket za cvjećare ide 30 komada. Potom se poslažu u kašete i idu na dostavu, kaže agronomkinja Ana.

Otkriva da su im na gospodarstvu u posjeti bili Nizozemci od kojih nabavljaju tulipane jer su htjeli doznati više o proizvodnji cvijeća u Hrvata. Planiraju supružnici u budućnosti proizvoditi veće količine tulipana, čak i oko 500.000 kako bi im prihod pokrio cijelu godinu, a uvrstit će i drugo cvijeće u ponudu. Cvijeće ”na rez” je dosta traženo, a obnavlja se, zamijetili su, i kultura darivanja cvijeća. Nadaju se da im ponajprije prodaju neće poremetiti epidemija koronavirusa.

Prethodni članakPrijavite se na Izbor najuzornije hrvatske žene!
Sljedeći članakZanimljive sorte rajčice
Snježana Kratz
Rođena je u Salzburgu, školovala se u Zagrebu gdje živi i radi kao novinar freelancer. Područje interesa su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda, alternativni izvori energije ali i druge gospodarske teme. Rođena je u Salzburgu, školovala se u Zagrebu gdje živi i radi kao novinar freelancer. Područje interesa su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda, alternativni izvori energije ali i druge gospodarske teme. Pisala je ili još uvijek piše za časopise, mjesečnike, dvotjednike, portale, a četrnaest je godina novinarsko iskustvo stjecala radeći u jednom informativno političkom dnevnom listu. Zanima je umjetnost i poljoprivreda.