Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je krajem srpnja tematsku sjednicu na kojoj je provedena rasprava o pojavi afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj i mjerama koje se poduzimaju za njeno suzbijanje.

Ministarstvo poljoprivrede poduzima niz mjera kako bi se virus što prije suzbio i kako bi se rano detektirao. Žarište su Drenovci, zatim Gunja. Do današnjeg dana potvrđena su 163 slučaja. Prva naredba je donesena odmah nakon potvrde sumnje, pri čemu su se mjere počele provoditi kao i ograničenja prometa životinjama, prije nego što je sumnja potvrđena, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Osnovan Nacionalni krizni stožer

Ministrica Vučković je istaknula da je u prvim danima nakon pojave ove bolesti, u Županji osnovan Nacionalni krizni stožer za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge, koji ovisno o epidemiološkom stanju na terenu poduzima daljnje mjere i aktivnosti vezane za borbu protiv njenog daljnjeg širenja, a kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa te u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze, aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za ilegalni promet.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ovlaštene veterinarske organizacije osigurale su dodatne timove za pomoć kolegama na područjima s ograničenjem da se provode mjere, koje su propisane zadnjom Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge od 20. srpnja 2023. godine. Veterinari su se odazvali i došli s opremom koju su imali, ali nedostaje pomoći od civilne zaštite, vojske, ili onih koji mogu  osigurati da se u dvorištima, u kojima se provodi mjera eutanazije, da se te svinje koje su eutanazirane mogu izvesti iz dvorišta do kamiona koji ih vozi u kafileriju, rekao je Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.

Život ne smije biti prekinut i prodaja mora funkcionirati, pod kontroliranim uvjetima. Svi moramo upregnuti snage, da struka zajedno sa Ministarstvom pronađe model, kako bi one životinje koje nisu bile zaražene, mogle ići u slobodnu prodaju. Ako se zabranjuje trgovina, pod okriljem noći se događaju nezakonite aktivnosti, istaknuo je Damir Jagić, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske koji se telefonski uključio u rad sjednice Odbora.

Treba učiniti sve kako bi štete smanjile na minimum jer je situacija ozbiljna, rekla je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir i dodala da osim obeštećenja za poljoprivrednike čije su životinje pogođene ovom bolešću, najava Ministarstva da će onim gospodarstvima koja su poboljšala standarde, platiti prekategorizaciju objekata, može biti pomoć. Petir je podsjetila i kako je Odbor više puta tražio od Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza da u dijalogu pronađu rješenje za štete koju divljač, a posebice divlje svinje, čine na poljoprivrednim usjevima i nasadima, te s obzirom na to da su divlje svinje i prijenosnici afričke svinjske kuge, mjera kojom se poziva i podupire lovoovlaštenike na smanjenje populacije divljih svinja jest potrebna i opravdana.

Petir je u kontekstu nevremena koje je u dva navrata pogodilo Slavoniju, upozorila na težak položaj poljoprivrednika stočara, posebice proizvođača mlijeka, koji su još uvijek bez električne energije te je pozvala na otvaranje robnih rezervi i dostavu agregata tim gospodarstvima.

Zastupnik Stipan Šašlin koji je zajedno s predsjednicom Odbora Marijanom Petir, inicirao održavanje ove sjednice, upozorio je na ozbiljnost situacije koja se u javnosti ne percipira dovoljno kao i na važnost rasprave o mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječilo širenje bolesti i pomoglo poljoprivrednicima čija su gospodarstva pogođena ovom bolešću.

Vlada RH osigurala je 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja. Afrička svinjska kuga je najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Apelira se na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija. Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima.

Prethodni članakPlod indijanske banane – izvor zdravlja i dugog života
Sljedeći članakRashladni tornjevi na svinjskim štalama
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.