Meso:
– 6 većih pilećih karabataka
– 4 velike žlice ajvara
Nadjev:
– 1 velika žlica ulja
– 1 glavica luka
– 4 mlada luka
– 2 češnja češnjaka
– 10-tak bijelih gljiva
– 1 kriška starog kruha
– 1/2 šake nasjeckanih oraha
– 1 velika žlica peršina
– 50 ml mlijeka
– sol, papar, crvena paprika
– 180g mljevenog mesa
Premaz:
– 1 velika žlica maslaca
– naribana limunova korica
– 1 velika žlica majčine dušice (timijana)
Otkoštene pileće karabatke raširite što je moguće više, i istucite ih batom za meso. Prenesite na pripremljenu podlogu od nekoliko listova plastične folije tako da strana s kožicom ostane okrenuta prema dolje. Komadi mesa trebaju biti malo preklopljeni, pa ih još malo istucite batom da se priljepe jedni za druge. Zatim na meso nanesite ajvar.
Za nadjev: luk, mladi luk i bijeli luk nasjeckajte, stavite u tavu uz žlicu ulja i dinstajte pet minuta. Dodajte i narezane gljive, te dinstajte još par minuta. Maknite s vatre i premjestite u zdjelu da se malo ohladi. Zatim dodajte natrganu krišku kruha, grubo nascjeckane orahe, peršin, sol, papar i crvenu papriku, te na kraju nadjev sjedinite mlakim mlijekom, te sve zgnječite rukom i smjesu nanesite po mesu. Faširano meso malo posolite, oblikujte u kobasicu i položite po nadjevu, uz rub pilećeg mesa. Pomoću plastične folije zavijte u što je moguće čvršću roladu, te je ostavite u hladnjaku 2-3 sata.
Maslac sobne temperature promiješajte s naribanom koricom limuna i listićima majčine dušice. Roladu izvadite iz plastične folije, povežite kuhinjskom špagom, te na nju ravnomjerno nanesite premaz, položite je u dublju tavu i pecite 30 minuta na 200ºC. Temperaturu smanjite na 170ºC, i pecite dodatnih 45 minuta uz povremeno zalijevanje sokovima od pečenja. Poslužite uz povrće, salatu ili drugi prilog.