Sastojci (4 osobe):
Za souvlaki:

– 4 veća pileća prsa (oko 1 kg)
– 4 – 5 žlica maslinovog ulja
– sok 1 limuna
– 2 češnja češnjaka
– 2 žlice sušenog origana
– sol i svježe mljeveni papar
– drveni štapići za ražnjiće

Za tzatziki:
– 1 svježi krastavac
– 2 češnja češnjaka
– ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 500 g grčkog jogurta
– 1 žlica crvenog vinskog octa
– sol

Priprema:
1. Piletinu operite, pobrišite i narežite na veće (oko 3 cm), što pravilnije kocke. Zatim piletinu stavite u veću staklenu zdjelu, te joj dodajte sve sastojke za marinadu: maslinovo ulje, sok limuna, vrlo sitno sjeckani češnjak, sušeni origano, te sol i papar. Sve dobro promiješajte rukama, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena da se marinira.
2. Za to vrijeme pripremite tzatziki. Sitno nasjeckajte češnjak, pa ga pomiješajte i malo izblendajte štapnim mikserom s maslinovim uljem. Krastavac ogulite i maknite mu veće koštice, ako ih ima. Naribajte ga na veće rupice ribeža, malo posolite i popaprite, pa ostavite sa strane oko 10 minuta, da pusti vodu. Ocijedite ga rukama.
3. U zdjelici pomiješajte ocijeđeni krastavac, češnjak s maslinovim uljem, grčki jogurt, vinski ocat, te prstohvat soli i svježe mljevenog papra. Miješajte (ili izblendajte) dok se sve ne poveže. Poklopite zdjelicu i stavite u hladnjak da se umak ohladi.
4. Napravite souvlaki tj. ražnjiće. Marinirane kockice piletine nabodite na drvene štapiće dosta gusto. Ugrijte jako grill tavu, poškropite s malo ulja, pa pecite ražnjiće oko 8-10 minuta s obje strane, okrećući po potrebi dok ne dobiju lijepu boju i ne budu pečeni. 5. Poslužite souvlaki s toplim pita kruhom i rashlađenim tzatziki umakom.

Savjet više:
Pileći souvlaki se u Grčkoj obično poslužuje s malo narezanog ljubičastog luka i rajčice, obavezno uz pita kruh. Uz njih Grci često poslužuju i pomfrit, kao i neizostavni tzatziki umak.
Između svake ture pečenja ražnjića, malo prebrišite tavu papirnatim ručnikom da uklonite eventualne zagorene komadiće marinade.

Recept iz knjige: /kuhaj-slano-kuhaj-fino/

Prethodni članakNužni prolaz i prava vlasnika
Sljedeći članakAgencija odobrila 769 projekata malih poljoprivrednika vrijednih 87,5 milijuna kuna
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.