width=Prhko tijesto/podloga
– 200 g glatkog brašna + malo soli
– 100 g maslaca
– 70 ml ledeno hladne vode

Nadjev
– 5 kom mladog luka srednje veličine
– 150-200 g kuhane šunke
– 5 kom kuhanih jaja ili pisanica
– maslinovo ulje, kadulja

Preljev
– 5 svježih jaja
– 200 ml kiselog vrhnja
– 1 dcl mlijeka
– šaka ribanog parmezana
– sol
– papar

Od brašna i soli, maslaca i ledeno hladne vode umijesite prhko tijesto tako da prvo u brašno dodate na kockice rezani hladni maslac, zatim dobro izmrvite da dobijete pijeskastu strukturu, te dodajte hladnu vodu. Kad ste umijesili tijesto, umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 1 sat. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Mladi luk narežite na kolutiće, kuhanu šunku na sitne kockice, a kuhana jaja ili pisanice ogulite, te narežite na kolutove. Na maslinovom ulju popržite mladi luk kojem ste dodali prstohvat kadulje i prstohvat soli. Pirjajte 10-tak minuta na srednje jakoj vatri. U ohlađeni luk dodajte na kockice rezanu šunku, te krenite u pripremu preljeva. U posebnoj posudi istucite 5 svježih jaja, dodajte jedno kiselo vrhnje, malo soli, grubo mljeveni crni papar i sve promiješajte. Na kraju dodajte 1 dcl hladnog mlijeka i šaku ribanog parmezana. Izvadite tijesto iz hladnjaka, brzo ga valjajte na papiru za pečenje do željene veličine, tj. da prekrije kalup u kojem ćete peći quiche. Rubovi neka malo prelaze preko kalupa. Zajedno s papirom ga premjestite u kalup, utisnite rukama i izbockajte vilicom. Na tijesto slažite nadjev ovim redom – dinstani mladi luk sa šunkom, po toj smjesi rasporedite na kolutiće rezana kuhana jaja, te sve prelijte smjesom od svježih jaja i vrhnja. Preklopite rubove prema unutra kako nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 35-40 minuta. Kad izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, te režite na kriške i poslužite uz zelenu salatu, rotkvice i mladi luk.

Prethodni članakKobasice od mesa kunića
Sljedeći članakKrem juha od šparoga
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.