width=– 1/2 l temeljca od stapki šparoga
– 2,5 dcl mljeka
– 1 dcl vrhnja za kuhanje
– 2 žlice maslaca ( 50 grama )
– 1/2 kocke za govedsku juhu
– malo proprženog špeka
– ostaviti malo vrškova šparoga za ukras
– sol, papar, muškantni oraščić
– 2 kuhana krumpira

Za posluživanje:
– 100 g sira edamera
– 50 g popečenih pinjola

Divlje šparoge očistite tako da ih lomite do dijela na kojem postaju tvrđe, prokuhajte oko 10-15 minuta, izvadite u posudu. Ovisno o debljini šparoga, bijele kuhajte otprilike 15 minuta, a zelene oko 10 minuta. Vrhove šparoga izvadite i stavite na stranu, a preostale šparoge izmiksajte sa štapnim mikserom. Dodajte maslac, mlijeko, goveđu kocku i sol. Na maslacu popržite 1-2 žlice brašna, dodajte mljeko, te mutilicom miješajte i dodajte temeljac od umiješanih šparoga i krumpira. Promiješajte, dodajte vrhnje za kuhanje i u manjoj zdjelici pomiješajte malo vode od kuhanja, izgnječena 2 krumpira i 1 dl vrhnja za kuhanje, te zajedno dodajte u juhu. Pustite da zavrije, pa dodajte ohlađene i narezane šparoge, začinite s malo muškatnog oraščića i bijelog papra po želji, te kuhajte još malo da se šparoge ugriju. U vruću juhu stavite narezane kockice sira, pospite pinjolima i poslužite.

Prethodni članakProljetni quiche
Sljedeći članakTjestenina u umaku od sira
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.