šarena salata
(za 4 osobe)

Sastojci:
3 svinjeća odreska (oko 400 g)
2 žlice pesta (gotov proizvod)
200 g zelene salate
50 g rikule
4 šampinjona
2 mlada luka
100 g fete
sol
papar
100g mini rajčica
raspolovljenih
2 žlice maslinova ulja
75 ml povrtnog temeljca
2 žlice kiselog vrhnja
3 žlice octa balsamico

Priprema:
Odreske operite, posušite i narežite na tanke rezance. Uvaljajte ih u pesto, pokrijte folijom i držite u hladnjaku pola sata. Zelenu salatu i rikulu razdijelite na manje komade, očistite, operite, protresite i natrgajte na komade veličine zalogaja. šampinjone očistite, obrišite vlažnom krpom i narežite na ploške. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutove. Fetu razmrvite (ne presitno). Pomiješajte salatu, rikulu, šampinjone, mladi luk, rajčice i fetu. Meso izvadite iz marinade te ga ocijedite. Maslinovo ulje ugrijte u tavi i meso uz okretanje pržite 5 minuta. Izvadite ga iz tave. Zatim u umak od prženja ulijte povrtni temeljac i DUKAT BRZO & FINO® kiselo vrhnje te nekoliko minuta kuhajte na jakoj vatri. Začinite solju, paprom i octom balsamico. Zatim ostavite da se malo ohladi. Salatu pomiješajte s umakom, raspodijelite je na 4 tanjura i na to potom razdijelite komadiće mesa.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.