Ako tražite kolač koji spaja nježnu kremu, prhko tijesto i lagani šaum od bjelanjaka – Anđeoske suze su pravi izbor za vas. Ovaj elegantan i profinjen kolač oduševit će i izgledom i okusom, a posebno dolazi do izražaja u jesenskim i blagdanskim danima, kada svi tražimo nešto toplo, mirisno i domaće.
Recept dolazi iz omiljene zbirke slastica Kolači za sve prigode, u kojoj se nalaze provjereni recepti za svaku prigodu – od nedjeljnog ručka do Božića. U Anđeoskim suzama prhko tijesto savršeno nosi bogatu kremu od mascarponea i vanilije, dok se zlatno-pečeni šaum topi u ustima i stvara prepoznatljive „suze“ koje ovom kolaču daju anđeoski izgled i ime.
Ovaj kolač nije samo desert – to je emocija, toplina doma i sjećanje na klasike naših kuharica. Pripremite ga za obiteljsko okupljanje ili nedjeljni ručak i uživajte u svakom zalogaju.
Prhko tijesto:
✦70 g maslaca
✦1 jaje
✦60 g šećera
✦40 g šećera u prahu
✦prstohvat soli
✦250 g glatkog brašna
✦1 žličica praška za pecivo
✦malo ribane korice limuna
Priprema: Pomiješati maslac narezan na listiće, jaje, šećer, šećer u prahu i sol. Dodati brašno, koricu limuna i prašak za pecivo pa rukom zamijesiti tijesto. Razvaljati tijesto, pritisnuti ga u kalup promjera 24 cm, te izvući rubove prema gore, visine oko 3 cm. Staviti kalup s tijestom u hladnjak dok se priprema nadjev.
Nadjev:
✦500 g mascarpone sira
✦120 g šećera
✦1 žličica arome vanilije
✦1 jaje
✦2 žumanjka
✦1 puding od vanilije
✦100 g kiselog vrhnja
Priprema: Izmiksati mascarpone sa šećerom i aromom vanilije. Dodati jaje i žumanjke, te prašak pudinga i kiselo vrhnje pa sve sjediniti u glatku smjesu. Smjesu staviti na tijesto i peći oko 45 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 °C.
Šaum:
✦2 bjelanjka
✦6 žlica šećera u prahu
Priprema: Pred kraj pečenja istući bjelanjke, dodavati postupno šećer pa miksati još 5 – 10 minuta u čvrst snijeg. Rasporediti na kolač, ali ne do samog ruba, vratiti u pećnicu na još nekih 15 minuta dok snijeg ne porumeni.
Recept iz knjige Kolači za sve prigode