Ako tražite kolač koji spaja nježnu kremu, prhko tijesto i lagani šaum od bjelanjaka – Anđeoske suze su pravi izbor za vas. Ovaj elegantan i profinjen kolač oduševit će i izgledom i okusom, a posebno dolazi do izražaja u jesenskim i blagdanskim danima, kada svi tražimo nešto toplo, mirisno i domaće.

Recept dolazi iz omiljene zbirke slastica Kolači za sve prigode, u kojoj se nalaze provjereni recepti za svaku prigodu – od nedjeljnog ručka do Božića. U Anđeoskim suzama prhko tijesto savršeno nosi bogatu kremu od mascarponea i vanilije, dok se zlatno-pečeni šaum topi u ustima i stvara prepoznatljive „suze“ koje ovom kolaču daju anđeoski izgled i ime.

Ovaj kolač nije samo desert – to je emocija, toplina doma i sjećanje na klasike naših kuharica. Pripremite ga za obiteljsko okupljanje ili nedjeljni ručak i uživajte u svakom zalogaju.

Prhko tijesto:

✦70 g maslaca

✦1 jaje

✦60 g šećera

✦40 g šećera u prahu

✦prstohvat soli

✦250 g glatkog brašna

✦1 žličica praška za pecivo

✦malo ribane korice limuna

Priprema: Pomiješati maslac narezan na listiće, jaje, šećer, šećer u prahu i sol. Dodati brašno, koricu limu­na i prašak za pecivo pa rukom zamijesiti tijesto. Ra­zvaljati tijesto, pritisnuti ga u kalup promjera 24 cm, te izvući rubove prema gore, visine oko 3 cm. Staviti kalup s tijestom u hladnjak dok se priprema nadjev.

Nadjev:

✦500 g mascarpone sira

✦120 g šećera

✦1 žličica arome vanilije

✦1 jaje

✦2 žumanjka

✦1 puding od vanilije

✦100 g kiselog vrhnja

Priprema: Izmiksati mascarpone sa šećerom i aro­mom vanilije. Dodati jaje i žumanjke, te prašak pu­dinga i kiselo vrhnje pa sve sjediniti u glatku smjesu. Smjesu staviti na tijesto i peći oko 45 minuta u zagri­janoj pećnici na 180 °C.

Šaum:

✦2 bjelanjka

✦6 žlica šećera u prahu

Priprema: Pred kraj pečenja istući bjelanjke, doda­vati postupno šećer pa miksati još 5 – 10 minuta u čvrst snijeg. Rasporediti na kolač, ali ne do samog ruba, vratiti u pećnicu na još nekih 15 minuta dok snijeg ne porumeni.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode