Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Biskvit:

✦ 5 bjelanjaka

✦ 5 žlica šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 60 g mljevenih lješnjaka

✦ 1 prašak za pecivo

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera. Silikon­skom špatulom umiješati mljevene lješnjake po­miješane s praškom za pecivo. Rasporediti u kalup dimenzije 28 x 20 cm obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Preljev:

✦ 5 žlica vrele vode

✦ ½ žličice Nescafe instant kave

Priprema: U vreloj vodi razmutiti Nescafe i poprska­ti vruć biskvit. Ostaviti da se ohladi.

Krema:

✦ 5 žumanjaka

✦ 5 žlica šećera

✦ 80 g Milka noisette čokolade

✦ 150 g maslaca

✦ 200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Žumanjke i šećer dobro izraditi pjenja­čom i stalno miješajući kuhati na pari oko 10 minu­ta, dok se šećer ne otopi a smesa postane glatka. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, miješati da se otopi pa maknuti s vatre. Malo ohladiti pa u mlaku kremu umiksati maslac sobne temperature. Umutiti vrhnje za šlag i ručno ga sjediniti s kremom. Kremu rasporediti po biskvitu i ostaviti da se ohladi.

Ganache:

✦ 100 ml vrhnja za šlag

✦ 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Vrhnje za šlag i čokoladu izlomljenu na kockice, staviti na najmanju vatru i miješati da se čo­kolada otopi. Malo ohladiti i izliti po kremi.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZagrijmo se uz kuhano vino!
Sljedeći članakUzgoj ovaca i najčešće bolesti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.