Biskvit:

✦5 bjelanjaka

✦200 g šećera

✦200 g mljevenih oraha

✦30 g krupno ribane čokolade za kuhanje

✦2 žlice oštrog brašna

Priprema:

Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg postupno dodavajući šećer. Dodati mljevene orahe, ribanu čokoladu i brašno, pa lagano sjediniti špatulom. Smjesu rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 30 x 20 cm. Peći na 180 °C, oko 20 minuta.

Krema:

✦5 žumanjaka

✦150 g šećera

✦sok i korica 1 limuna

✦200 g margarina

Priprema:

Žumanjke i šećer izmiješati pjenjačom, dodati sok i koricu limuna i sve dobro pomiješati. Lonac staviti na paru i kuhati cijelo vrijeme miješajući pjenjačom dok se ne zgusne, 5 – 10 minuta. Ohladiti. Dodati margarin sobne temperature i pjenasto izmiksati. Kremu premazati po biskvitu.

I još:

✦1 vrećica šlag pjene

✦100 ml mlijeka

✦sjeckani orasi

Priprema: Ukrasiti šlagom pripremljenim od šlag pjene sa 100 ml mlijeka. Na šlag posipati sjeckane orahe.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakKako pravilno orezati šljivu za bolji urod?
Sljedeći članakČoko karamel bomba
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.