Biskvit:

✦500 ml mlijeka

✦100 g šećera

✦250 g oštrog brašna

✦3 žlice ulja

✦4 žlice džema od šljiva ili dr.

✦2 žlice kakaa

✦2 žličice sode bikarbone

Priprema: U posudi pjenjačom dobro izmiješati sve sastojke. Staviti papir za pečenje u kalup dimenzije 30 x 40 cm, pa uliti pola smjese i peći na 180 °C 8 – 9 minuta. Ponoviti postupak i ispeći još jednu koru, pa obje okomito prerezati na pola, tako da budu četiri. Može se peći i svaka posebno u kalupu 30 x 20 cm.

Krema:

✦600 ml mlijeka

✦150 g šećera

✦80 g oštrog brašna

✦2 žličice arome vanilije

✦200 g margarina

Priprema: Brašno izmiješati s malo mlijeka bez gru­dica, a ostatak sa šećerom i aromom vanilije staviti na vatru da provrije. Skuhati kremu miješajući pje­njačom. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno umiksati omekšali margarin sobne tem­perature. Svaku koru namazati kremom.

Dekoracija:

✦ribana čokolada za kuhanje

Priprema: Kolač ukrasiti ribanom čokoladom.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakBanana kruh s kokosom
Sljedeći članakMalčeri za rezidbene ostatke iz voćnjaka i vinograda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.