Pita od jabuka

812

Tijesto:

✦30 dag oštrog brašna

✦10 dag šećera

✦1 margarin

✦1 prašak za pecivo

✦1 jaje

Priprema: Od svih sastojaka umijesiti tije­sto, podijeliti na dva dijela i svaki omotati plastičnom folijom. Jedan dio staviti u za­mrzivač da se lakše riba, a drugi u hladnjak na 30 minuta. Tijesto iz hladnjaka razvalja­ti, pa ga pomoću valjka namotati i nježno prenijeti u namašten i pobrašnjen kalup dimenzija 30 x 20 cm.

Nadjev:

✦1 kg ribanih jabuka

✦šećera po potrebi

✦1 žličica cimeta

✦1 vanilin šećer

Priprema: Oguliti i naribati jabuke, pa ih posuti šećerom pomiješanim s cimetom i vanilin šećerom. Na tijesto staviti jabuke. Izvaditi iz zamrzivača drugi dio tijesta i naribati po jabukama. Ako ne želite ribati, razvaljati ga kao prvo tijesto, staviti na ja­buke i izbockati s vilicom. Peći na 200 °C, 25 – 30 minuta. Kad je pečeno, ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakDobri i loši susjedi u vrtu
Sljedeći članakMladim poljoprivrednicima 45,7 milijuna kuna – novih 146 ugovora iz Programa ruralnog razvoja
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.