Nadjev:
1000 g smrznutih višanja
150 g šećera
1 vanilin šećer
8 žlica škrobnog brašna (gustina) – 80 g
500 ml soka od višanja + vode
Prhko tijesto:
200 g margarina
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
540 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 – 3 žlice krušne mrvice
Priprema nadjeva:
1. Višnje odmrznuti pa izmjeriti količinu soka i dodati vode do 500 ml. Višnje, šećer, vanilin šećer i malo soka staviti kuhati, a u ostatku soka razmutiti škrobno brašno, pa ukuhati u višnje. Maknuti s vatre kad se zgusne i malo ohladiti.
Priprema tijesta:
2. Margarin sobne temperature, šećer, vanilin šećer, jaja i kiselo vrhnje izmiješati vilicom, postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pomiješati u mrvičastu smjesu, a zatim rukom umijesiti glatko tijesto.
- Podijeliti ga na dva dijela, pa prvi razvaljati na pobrašnjenoj površini, na dimenziju kalupa 32 x 22 cm i prebaciti u kalup. Posuti krušnim mrvicama.
4. Na tijesto rasporediti nadjev od višanja.
5. Pokriti razvaljanom drugom korom, izbockati vilicom i staviti da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 40 minuta dok ne porumeni. Ohlađenu pitu rezati na kocke i posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Moji voćni kolači