Sladoledne kocke

567

Tijesto:
✦ 4 bjelanjka
✦ prstohvat soli
✦ 200 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 80 ml vode  80 ml ulja
✦ 200 g oštrog brašna
✦ ½ praška za pecivo

Krema:
✦ 4 žumanjka
✦ 6 žlica šećera
✦ 2 pudinga okusa čokolade
✦ 1 žlica škrobnog brašna (gustina)
✦ 600 ml mlijeka
✦ 100 g čokolade za kuhanje
✦ 150 g margarina
✦ 3 žlice šećera u prahu
✦ 150 ml vrhnja za šlag

Dekoracija:
✦ 200 ml vrhnja za šlag

Priprema tijesta: Pomiješati 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje, te kratko miksati. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sve zajedno miksati. Napraviti snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli, te postupno dodavati preostali šećer dok snijeg ne bude čvrst. Snijeg dodavati
žlicom u prvu smjesu da ostane pjenasto. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 19 x 29 cm i peći 25 – 30 minuta na 180 °C.

Priprema kreme: Mikserom umutiti žumanjke sa šećerom, dodati pudinge, škrobno brašno i oko 200 ml mlijeka. Ukuhati u preostalo mlijeko kao puding. Maknuti s vatre i dodati sjeckanu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi, te pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno umiksati izrađeni margarin sa šećerom u prahu.

Dekoriranje: Izraditi vrhnje za šlag i postupno ga umiješati pjenjačom u kremu. Na kraju izraditi vrhnje za šlag i premazati ga po kremi.

Recept iz knjige „Moji čokoladni kolači“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakSportske kocke
Sljedeći članakKokos – banana pita
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.