Penjačice su višestruko korisne, lijepe su i skrivaju nas od znatiželjnih pogleda i pružaju ugodnu hladovinu ljeti. Možemo ih saditi tako da nam balkon ili vrt stalno bude ukrašen cvijećem, jer gotovo svaki mjesec neka vrsta cvate.

Brzi i odlični efekti

Nekim vrstama trebat će više vremena da procvatu pa za ekspresne efekte izaberite jednogodišnju penjačicu, na primjer slak ili dragoljub. Kod izbora vrste najvažniji je položaj. Cvatnja većine penjačica do punog izražaja dolazi na južnoj ili jugozapadnoj strani, no to ne znači da neće rasti i na drugim položajima. Biljke sadite na istu dubinu na kojoj su rasle u rasadniku ili kontejneru. Prije sadnje jednogodišnjih penjačica prekopajte mjesto sadnje na dubinu štihače. Ukoliko ih sadite u lonce, izaberite one promjera 40 cm i visine 45 cm. Nemojte zaboraviti na dno lonca staviti drenažni sloj. Upoznajmo se ukratko s najatraktivnijim penjačicama.

 Listopadne penjačice

Bugenvilija je listopadna penjačica odlikuje se mnoštvom brakteja živih boja na pozadini od zelenog lišća. Najjednostavnija vrsta za uzgoj je Bougainvillea glabra. Kako naraste nešto više od metra, pogodna je za sadnju u lonce. Ako se zimi temperatura spušta ispod 7° C, treba je unijeti u zatvorenu prostoriju. Sadi se u jako nagnojenu i propusnu zemlju, na vrlo svijetlo mjesto, najbolje južni položaj. Još jedna listopadna penjačica čija su karakteristika veliki trubasti cvjetovi narančaste ili crvene boje je tekoma. Brzo raste, a može narasti do 10 m visine. Voli plodna i duboka tla. Sadi se sunčani i zaštićeni položaj. Dok je mada osjetljiva je na mraz i sušu. Najčešće se sadi vrsta Campsis radicans zbog obilnog zelenila i cvjetova, cvate u srpnju i kolovozu. Dobro se kombinira s glicinijom koja cvate ranije.

 Penjačice koje šire opojan miris cvjetova

Pajasmin jedan je od najmirisnijih grmova. Cvjetovi su bijele ili blago ružičaste boje. Naraste oko 4 metra visoko, odgovara mu svaki položaj, međutim, što je položaj svjetliji to je bogatija cvatnja. Vrijeme cvatnje ovisi o sorti, od svibnja ili lipnja do srpnja. Najčešće se uzgaja vrsta Philadelphus grandiflorus. Penjačica Kozja krv poznata je još pod nazivom orlovi nokti jer ima neobičan oblik cvjetova. Cvjetovi su ugodnog mirisa, a osobito su mirisni cvjetovi Lonicere henryi. Cvate od lipnja do rujna.

Najbolje uspijeva na plodnom i ocjeditom tlu. Direktno sunce podnosi ako je korijen u sjeni. Ovisno o vrsti, naraste do 6 m visine. Još jedna penjačica koja ima prekrasne mirisne cvjetove  je lažni jasmin. Karakteristika ove biljke su njezini su jaki listovi i mnoštvo mirisnih cvjetića bijele ili blago ružičaste boje. Miris podsjeća na miris jasmina pa je tako dobila i naziv. Najbolje raste na južnom i zapadnom položaju. Naraste do 7 m visine.

Pajasmin

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakOdržan ovogodišnji Kaštelanski praznik cvijeća
Sljedeći članakDalija – najljepše cvijeće u vrtu
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.