Dalija (lat. Dahlia variabilis) gomoljasta je biljka koja može narasti do 2 m u visinu. Postoje i niske sorte koje narastu 60 do 80 cm visoko. Stabljika je na donjem dijelu drvenasta, razgranata i grmolika. Lišće je nepravilno perasto nazubljenih rubova.

Mnogobrojne sorte

Selekcijom su dobivene mnogobrojne sorte koje cvatu jednostavnim ill punim cvjetovima. Sorte dalija čistih boja spadaju u najljepše vrtno cvijeće. Kaktus dalija na primjer ima cvijet nalik cvijetu kaktusa. Za uzgoj u vrtu osobito su pogodne niske sorte. Dalija cvate od svibnja sve do prvih mrazeva. Razmnožava se dijeljenjem korijena ili sjemenom.

Bolji i lakši način je dijeljenjem korijena. Stari korijen podijelimo na broj komada po želji i iz svakog će izrasti nova biljka, ali pod uvjetom da je sa svakim dijelom korijena i dio gomolja jer iz njega izbija mladica. Dijeljenje se obavi ovisno o vremenskim prilikama u ožujku i travnju i sadi se tako da im je dio gomolja malo iznad zemlje. Nakon sadnje obavi se zalijevanje. Dijelovi gomolja sade se na razmak od oko 60 cm.

Kako se spremaju gomolji?

U jesen, za lijepog vremena, biljke se izvade iz zemlje, gomolji se posuše i suhi se spremaju u podrum. U proljeće se po potrebi podijele i sade na stalno mjesto.

Mjesto na kojem ćete saditi dalije u proljeće prekopajte i pognojite zrelim stajnjakom ili kompostom. Po mogućnosti dodajte koštano brašno, 120 grama po m2. Najbolje uspijevaju na sunčanom položaju.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje