Dalija (lat. Dahlia variabilis) gomoljasta je biljka koja može narasti do 2 m u visinu. Postoje i niske sorte koje narastu 60 do 80 cm visoko. Stabljika je na donjem dijelu drvenasta, razgranata i grmolika. Lišće je nepravilno perasto nazubljenih rubova.

Mnogobrojne sorte

Selekcijom su dobivene mnogobrojne sorte koje cvatu jednostavnim ill punim cvjetovima. Sorte dalija čistih boja spadaju u najljepše vrtno cvijeće. Kaktus dalija na primjer ima cvijet nalik cvijetu kaktusa. Za uzgoj u vrtu osobito su pogodne niske sorte. Dalija cvate od svibnja sve do prvih mrazeva. Razmnožava se dijeljenjem korijena ili sjemenom.

Bolji i lakši način je dijeljenjem korijena. Stari korijen podijelimo na broj komada po želji i iz svakog će izrasti nova biljka, ali pod uvjetom da je sa svakim dijelom korijena i dio gomolja jer iz njega izbija mladica. Dijeljenje se obavi ovisno o vremenskim prilikama u ožujku i travnju i sadi se tako da im je dio gomolja malo iznad zemlje. Nakon sadnje obavi se zalijevanje. Dijelovi gomolja sade se na razmak od oko 60 cm.

Kako se spremaju gomolji?

U jesen, za lijepog vremena, biljke se izvade iz zemlje, gomolji se posuše i suhi se spremaju u podrum. U proljeće se po potrebi podijele i sade na stalno mjesto.

Mjesto na kojem ćete saditi dalije u proljeće prekopajte i pognojite zrelim stajnjakom ili kompostom. Po mogućnosti dodajte koštano brašno, 120 grama po m2. Najbolje uspijevaju na sunčanom položaju.

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članak Atraktivne penjačice
Sljedeći članakMaca – podiže raspoloženje i poboljšava plodnost
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.