Od desetak vrsta unutar roda Kalmia, koju zovemo još i planinski lovor, u hortikulturi se najčešće koriste dvije: Kalmia latifolia – širokolisna i Kalmia angustifolia – uskolisna kalmija.

Kod nas su obje vrste još uvijek dosta nepoznate i vrlo rijetko ćemo ih sresti u prodaji i u vrtovima, no ipak se mogu pronaći u većim vrtnim centrima u proljetnoj sezoni. Sadnice ovih vrsta obično su dosta skupe jer je proces razmnožavanja i početnog uzgoja sadnica prilično kompliciran ili spor.

Kalmije su gusti zimzeleni grmovi, sjajnih, kožastih, zelenih listova. Uskolisna kalmija je nižeg rasta visine i širine do 1 metra, dok širokolisna u uzgoju naraste do 2,5 metra visine u povoljnim uvjetima. Rastu isključivo na kiselim do neutralnim tlima, na položajima u polusjeni i svijetloj sjeni, zaštićene od jakog podnevnog sunca. Najbolje uspijevaju u pjeskovito-ilovastim tlima, uskolisna kalmija preferira vlažna tla, dok širokolisna podnosi nešto suše tlo. Izvrsno podnose niske zimske temperature i obično nemaju mnogo problema s bolestima i štetnicima.

Obje su vrste najviše cijenjene u ukrasnoj hortikulturi zbog neobično atraktivnih cvjetova i cvjetnih pupova. Posebno se tu ističe Kalmia latifolia – širokolisna kalmija, s kultivarima u raznim bojama cvijeta i najpopularnijim dvobojnim cvjetovima. Cvatnja traje nekoliko tjedana, obično između svibnja i lipnja.

Neki od popularnijih kultivara širokolisne kalmije su ‘Minuet’, ‘Peppermint’ i ‘Black Label’, a od uskolisne najpoznatiji je kultivar ‘Rubra’.

Kalmia ‘Peppermint’
Kalmia angustifolia ‘Rubra’
Kalmia ‘Black Label’

Najčešće se primjenjuju za sadnju u skupinama ili kao soliterni grmovi, iako postoje i primjeri gdje se koriste za žive ograde. Iako se mnoge vrste koriste u medicinske svrhe, za razne primjene, svi dijelovi biljke su otrovni te stoga preporučamo oprez.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje