Bilo da se radi o tradicionalnim, skučenim vrtovima unutar starih naselja ili malim površinama okućnica kuća za odmor, oduvijek je u mediteranskom klimatu bila poželjna uporaba penjačica. One ne trebaju puno mjesta za rast u širinu, sakrivaju ružne kamene ili betonske zidove, pogled u neprivlačne dijelove neposredne okolice, štite od pogleda izvana te tako osiguravaju privatnost okućnice i boravišnog prostora u njoj, osiguravaju sjenu, povećavaju vlagu zraka i stvaraju ugodniji prostor.

Obično se radi o vrstama koje brzo rastu i prekrivaju površinu. Nekima je, poput vinove loze i glicinije, za rast potrebna nosiva konstrukcija ili neki oslonac pa su odrine (pergole, brajde) česti vrtni elementi mediteranskog krajobraza. Bršljan i lozica prekrivaju zidove prianjajući uz njih. Privlačnim cvjetovima tijekom ljeta odlikuju se pasiflora, tekoma i bugenvilija.

Pasiflora

Pasiflora, Kristova kruna (Passiflora caerulea L.) je listopadna ili vazdazelena drvenasta penjačica porijeklom iz Argentine, Čilea, Paragvaja, Urugvaja i Brazila. Može narasti do 25 m penjući se po podlozi, bilo da se radi o stablu ili konstrukciji od letvica, žica ili čak konopa. Listovi vjenčića su bijeli do blijedo ružičasti, prašničke niti u gornjem dijelu plave, u sredini bijeli, a pri bazi crveni. Cvate od lipnja do jeseni. Kad su zreli, plodovi su jestivi, ali neukusni.Koristi se kao vrsta za prekrivanje zidova, kao pokrivač tla, a može i kao biljna vrsta za uređenje interijera. Podnosi temperature do -14 °C i traži zaštićene položaje orijentirane prema jugu i zapadu. Lako može postati invazivna ničući neprekidno iz korijena.

Tekoma

Tekoma (Campsis radicans (L.) Seem.) je vrsta porijeklom iz istočnih dijelova Sjeverne Amerike gdje raste u vlažnim šumama na više manje močvarnim staništima. Raste kao drvenasta, krupna penjačica, stabljike duge i do 15 m, sa zračnim korijenjem kojima se pridržava za podlogu. Cvate do srpnja do rujna dugo i obilno. Plod je izdužena, cilindrična čahura duga 8-15, a široka do 3 cm. Razmnožava se sjemenom koje se skuplja u listopadu. Dobro uspijeva na dubokom, plodnom i vlažnom tlu. Koristi se za ozelenjavanje okomitih podloga. Sadi se sama ili zajedno s drugim drvenastim penjačicama, najčešće glicinijom koja cvate ranije.

Tekoma

  Glicinija

Glicinija (Wisteria sinensis (Sims) DC.) je, kao što joj i samo ime govori, porijeklom iz Kine. Cvjetovi su blijedoljubičasti, mirisni, u grozdovima dugim 15-30 cm. Cvate od travnja do lipnja, istovremeno s listanjem, a cvatnja se može ponoviti i krajem ljeta. Plod je dlakava mahuna s nekoliko sjemenki. Raste brzo, može podnijeti polusjenu, ali najobilnije cvate kad se uzgaja na dobro osvijetljenim mjestima. Vrlo lijepo izgleda, naročito u vrijeme cvatnje, kad se pusti rasti preko pergole, a tvori i vrlo gustu sjenu.

Glicinija

Bugenvilija

Bugenvilija, bogumila (Bougainvillea spectabilis Wild.) je penjačica porijeklom iz Brazila. Listovi su joj veliki, debeli i dlakavi, pricvjetni listovi veliki i ljubičasti, a kod uzgajanih oblika i ružičasti, narančasti i dr. Cvate vrlo dugo. Za uzgoj traži zaštićene položaje (naročito zaklonjene od bure), a mogućnost stradavanja od hladnoće znatno se smanjuje u našim primorskim krajevima ako se uzgaja južno od Šibenika.

Bugenvilija

Lozica

Lozica (Parthenocissus quinquefolia (L.) Planch.) je penjačica koja potječe iz Sjeverne Amerike. Naraste 15 – 20 (-25) m. Izbojci su crvenkasti, vitice s 5 – 8 ogranaka koji se smanjuju odozdo prema vrhu. Cvjetovi su u metličastim cvatovima. Cvate u lipnju, plavocrni plodovi dozrijevaju u rujnu. Odlikuje se brzim rastom.

Bršljan

Bršljan (Hedera helix L.), prirodno je rasprostranjen u srednjoj i južnoj Europi, na Krimu, Kavkazu, na sjever do Baltičkog mora. Raste kao drvenasta penjačica koja se uz vertikalnu podlogu penje pomoću adventivnog korijenja ili puzi po tlu. Naraste do 30 m. Plodovi su okruglasti, plavičastocrne bobice, do 1 cm promjera. Raste brzo i dugo živi. Postoje i kultivari različitog obojenja listova (žuto zeleni, bijelo-sivo zeleni). Koristi se u vrtovima za ozelenjavanje zidova, kao pokrivač tla, a može i u interijerima kao sobna lončanica.

Vinova loza

Vinova loza (Vitis vinifera L.) je također drvenasta penjačica koja se često koristi za pokrivanje odrina tvoreći ugodnu sjenu. Pravilnim održavanjem, osim sjene osigurat će se i berba ukusnog grožđa.

Izvor: Gospodarski kalendar