Razdoblje zimskog mirovanja pravo je vrijeme za planiranje radova u vrtu, provjeru alata, ali i razmišljanje o uređenju, obnovi vrta ili nekog neuređenog dijela zemljišta. Zašto ne razmisliti o ukrasnim vrstama srebrne boje listova?

Biljke sa srebrnim lišćem često su same po sebi vrlo atraktivne, ali posebno dobro djeluju u kombinaciji s cvatućim vrstama, služeći kao pozadina koja naglašava šarene cvjetove. Primjer su srebrni listovi cinerarije (Jacobaea maritima (L.) Pelser & Meijden) u kombinaciji s crvenim cvjetovima vatrene kadulje (Salvia officinalis L.).

Cijenjena srebrna boja lišća

Srebrni listovi također mogu poslužiti za osvjetljavanje sjenovitih dijelova vrta na kojima se tamno zelenilo obično gubi. Kad se sadi u kombinaciji s drugim zelenilom, srebrno lišće nudi zanimljiv kontrast. Biljke srebrnog lišća, uz vrste bijelih cvjetova, naročito ako su mirisni, posebno su pogodne za ,,vrtove na mjesečini” u kojima se uživa noću. Ovi razlozi objašnjavaju zašto se toliko mnogo biljaka sa srebrnim lišćem vrlo cijeni, čak i kad se ne odlikuju prekrasnim cvjetovima. Među trajnicama postoji više vrsta srebrnastog lišća. Najčešće se radi o vrstama koje su se takvim obojenjem listova prilagodile izrazito sunčanim staništima. One potječu iz mediteranskog područja (mirisava kadulja) ili visokih planina (runolist). Listovi prekriveni gustim dlačicama kao npr. kod zečjih ušiju (Stachys byzantina K.Koch) odbijaju svjetlo i tako smanjuju zagrijavanje listova. Pomoću ovih vrsta u kombinaciji s vrstama žarkog obojenja cvjetova moguće je oblikovati vrlo upadljive cvjetne gredice. U nastavku su predstavljene neke od takvih trajnica.

Zečje uši

 class=

Zečje uši, zeljasta je trajnica s listovima gusto prekrivenim sivim ili srebrnobijelim, svilenkastim dlačicama. Vrsta je nazvana zečje ili janjeće uši zbog zakrivljenog oblika lišća i bijele, meke dlake nalik krznu. Cvatne stabljike su uspravne, često razgranate i četverouglaste na poprečnom presjeku (obilježje vrsta porodice usnjača, Lamiaceae), visoke 40–80 cm. Listovi su gusti, na stabljikama raspoređeni nasuprotno i dugi 5 do 10 cm. Cvate krajem proljeća, početkom ljeta. Vrsta je samonikla na području Turske, Armenije i Irana odakle se proširila umjerenim zonama.

Cinerarija

 class=
Cinerarija

Vrlo lijepa i česta vrsta je i cinerarija iz porodice glavočika (Asteraceae). Cinerarija je zimzelena trajnica koja podnosi vrućinu i sušu, naraste do 0,5–1 m. Stabljike su pri bazi krute i drvenaste, gusto razgranate i prekrivene dugim, matiranim sivobijelim do bijelim dlačicama. Cvjetovi su žuti, poput tratinčica, a vrsta je samonikla na području zapadnog i središnjeg mediteranskog prostora gdje raste na kamenim liticama i stijenama uz more, rijetko u unutrašnjosti.

Ukrasno smilje

 class=

Ukrasno smilje (Helichrysum petiolare Hilliard & B.L.Burtt) vrsta je cvjetnice iz porodice Asteraceae, porijeklom iz Južne Afrike. Naraste do oko 45 cm u visinu i 150 cm promjera, zahvaljujući dugim zimzelenim izbojcima koji se šire na sve strane i prekrivaju tlo sivozelenim lišćem. Na stabljikama se ljeti nalaze i mali bijeli cvjetovi. Za rast traži osunčano ili polusjenovito mjesto te ocjedito tlo. Uvjete kontinentalne zime ne može preživjeti na otvorenom pa se kod nas najčešće uzgaja kao jednogodišnja vrsta u kombinaciji s vrstama jarko obojenih cvjetova.

Tamnocrvena zečina

 class=

Tamnocrvena zečina (Centaurea atropurpurea Waldst. & Kit.) je rozetasta trajnica iz porodice Asteraceae koja stvara guste busene duboko urezanih listova tamno zelene do sive boje. Cvjeta početkom ljeta velikim cvatovima tamne crvene boje koji izgledom podsjećaju na cvatove čička. Naraste do 75 cm te traži dobro drenirano tlo na sunčanom položaju. Prirodno je rasprostranjena na Balkanu i u Rumunjskoj na kamenjarima niske nadmorske visine.

Runolist

 class=
Runolist je vrsta pogodna za sadnju u kamenjare

Runolist (Leontopodium alpinum Colm. ex Cass.) pripada porodici Asteraceae. Biljka preferira kamenita vapnenačka mjesta na visini od oko 1800-3000 m. Prirodno je rasprostranjen u alpskom području. Listovi i cvjetovi biljke gusto su prekriveni bijelim dlačicama kao zaštita od hladnoće, suše i ultraljubičastog zračenja i izgledaju vunasto. Cvjetne peteljke runolista mogu narasti od 3 do 20 cm u prirodi, a čak do 40 cm u uzgoju. Vrsta je idealna za sadnju u kamenjarama.

Plava vlasulja

 class=

Plavo-srebrnaste listove ima i plava vlasulja (Festuca glauca Vill.), ukrasna trava iz porodice Poaceae koja stvara kompaktne, guste busenove tankih, uspravnih listova plavozelene do sivozelene boje. Spada u niske vrste trava s rastom do 30 cm u visinu i širinu. Ljeti stvara uspravne stabljike koje na vrhu nose opuštene klasove. Izvrsno podnosi sušu kad se dobro ukorijeni, a kod previše vlažnosti, osobito zimi, može doći do truljenja korijena. Bez problema raste i u siromašnim tlima. Biljka će razviti najintenzivnije boje ako se preko ljeta drži na suhom. Pogodna je za sadnju u grupama na cvjetnim gredicama ili u kombinaciji s drugim vrstama koje traže malo vode.

Vrste koje naročito uspješno rastu i cvatu u mediteranskom prostoru poput kadulje, lavande, santoline, smilja također se odlikuju sivo-srebrnim listovima. Također, pojedine drvenaste vrste poput drveća i grmlja imaju srebrnaste listove ili barem naličje listova srebrnaste boje.

 class=
U gornjoj posudi ukrasno smilje uz zonalnu pelargoniju i klinčić, dolje fuksija