Uobičajeno je da se prozorske klupice i balkoni uređuju u proljeće za lijep izgled tijekom cijelog ljeta. Međutim, to su prostori koji mogu biti lijepi i prepuni cvijeća i puno ranije, već od prvih predproljetnih dana.

Osim što se tada na njima mogu pojaviti tratinčice i jaglaci, a vrtni se jaglaci danas pojavljuju u širokom rasponu boja i punoće cvjetova, na njima se mogu rascvasti geofiti (biljke s podzemnom stabljikom) kao u nekom vrtu: šafrani, presličice, visibabe, zumbuli, tulipani, narcise; još od jeseni tu mogu cvasti maćuhice; kao i trajnice rane cvatnje.

Tratinčica, krasuljak (Bellis perennis) – zeljasta trajnica koja se kao ukrasna vrsta uzgaja kao dvoljetnica. Cvate u proljeće u ožujku i travnju.

Tratinčice

Uzgaja se iz presadnica za koje se sjeme sije sredinom lipnja do početka srpnja, prezimljuje u obliku rozete listova, a s proljeća počinje cvasti. Nije zahtjevna, ali teško podnosi previsoku vlagu ili jaku sušu.

Jaglac (Primula vulgaris), zeljasta je trajnica niskog, rozetastog rasta. Cvatu rano, od veljače (za toplijih zima i ranije) do travnja. Plod je okruglasta čahura koja sadrži smeđe bradavičaste sjemenke duge oko 2-3 mm. Kultivari jaglaca široke palete boja cvjetova koriste se kao ukrasna vrsta za ranoproljetnu dekoraciju, a na otvorenom, zaštićeni od smrzavanju mogu cvasti i do dva mjeseca.

Maćuhice

Maćuhica (Viola × wittrockiana) – trajnica koja se uzgaja kao dvogodišnja cvjetna vrsta. Sitnog je grmolikog rasta i razvije se 15-25 cm visine. Cvjetovi se sastoje od pet latica, baršunasti, bijeli, žuti, narančasti, ružičasti, crveni, smeđi, ljubičasti, plavi, gotovo crni, dvobojni.

Cvatu još u prvoj godini nakon sjetve, a naročito naredne godine sve do dolaska visokih temperatura. Prilikom sadnje maćuhica treba izbjegavati položaje izložene vjetru i golomrazici.

Cvjetovi maćuhica se mogu koristiti i za dekoraciju jela, svježi ili kandirani, a zahvaljujući širokoj paleti boja sušene latice se koriste za izradu slika.

Šafran (Crocus vernus) – raste u Sredozemlju i Maloj Aziji. Boje cvjetova samoniklih šafrana su bijele i ljubičaste, a vrtni oblici nastali križanjem mogu biti i žuti, plavkasto ružičasti, ljubičasti. Cvate krajem zime, u veljači i ožujku. Sadi se u jesen za ranoproljetnu cvatnju. Gomolji u tlu ostaju više godina.

Presličica (Muscari botryoides) – vrsta je samonikla u srednjoj i sjevernoj Europi. Blago mirisni cvjetovi, modri, okrugli ili valjkasto zvonoliki, nalaze se na kratkim cvjetnim stapkama. Cvate tijekom travnja. Zbog niskog rasta može se saditi kao lončanica u ukrasnim posudama.

Visibaba (Galanthus nivalis) – trajnica koja u tlu ima lukovicu promjera oko 1,5 cm, porijeklom iz Europe i zapadne Azije, jedna od proljetnica najranije cvatnje. Za uzgoj traže polusjenovita mjesta. Lukovice se sade u jesen (listopad, studeni) i ostaju u tlu više godina. Razmnožavati se mogu odvajanjem mladih lukovica u svibnju i lipnju. Nakon vađenja i sušenja, lukovice se skladište na suhom, tamnom i hladnom mjestu do jeseni kad se ponovno sade. Vrsta je medonosna, premda ju pčele ne iskoriste u potpunosti kao pčelinju pašu zbog vrlo rane cvatnje.

Zumbul (Hyacinthus orientalis) – lukovičasta trajnica porijeklom iz jugozapadne Azije, južne i središnje Turske, sjeverozapadne Sirije, Libanonona i sjevernog Izraela. Lukovica je krupna, 3-7 cm. Zbog niskog rasta može se saditi u ukrasne posude ili specijalne vaze i do cvatnje uzgajati samo u vodi. Vrsta je otrovna.

Tulipan (Tulipa gesneriana) – lukovičasta trajnica s rozetom lišća porijeklom iz Mediterana sa središtem genske raznolikosti u Pamiru, Hindu Kush i Tien Shan planini. Iz lukovice izbijaju listovi dugi 20-40 cm. Na cvjetnoj stapci, s nekoliko manjih listića, visine od 10-70 cm pojavljuje se cvijet s tri lapa i tri latice iste boje (tepali), prema bazi tamniji, izraženi tučak i prašnici; pojavljuje se u širokom rasponu boja cvjetova (osim jasno plave).

 Narcise

Narcise (Narcissus sp.) – narcise su rod lukovičastih trajnica iz porodice Amaryllidaceae. Narcise potječu iz Mediterana, pretežno s Iberskog poluotoka (Španjolska). S aspekta ukrasne hortikulture, postoji veći broj zanimljivih vrsta te kultivara nastalih križanjima unutar roda: Narcissus pseudonarcissus, Narcissus poeticus, Narcissus jonquila, Narcissus tazetta i brojne druge. Cvjetne stapke nose cvjetove žute, bijele, narančaste boje, različitih kombinacija i duljina latica i lapova, ovisno o vrsti. Koriste se za sadnju na cvjetnim gredicama, za rez, za sadnju ukrasnih posuda. Cvatu u travnju, a kad se osuše, cvjetovi se režu. Listovi se ostavljaju sve dok se sami ne osuše u ljeto kad se lukovice mogu izvaditi iz tla i presaditi na drugo mjesto početkom jeseni (listopad).

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje