Bilje u stambenim interijerima ima brojne funkcije i svakako je dobrodošlo u svakoj prostoriji doma. Ono prostor čini ljepšim i ugodnijim, a uz ostale funkcije posebno je važna zdravstvena i psihološka uloga bilja. Biljke djeluju na naša osjetila uzrokujući podražaje koji pozitivno djeluju na ljudsku psihu.

Unose život u prostorije u kojima se nalaze i čine nas bližima prirodi. Važan su element u stvaranju ugodnog i mirnog okruženja gdje ljudi rade ili se odmaraju, lako postaju središte pažnje, ali i zanimljiva pozadina. Kod djece, bilje može imati i odgojno-edukativnu ulogu. Naime, povjeravanjem brige o biljci, djeca će se učiti odgovornosti, a prateći njezin rast i razvoj doći će do novih spoznaja.

Prilikom odabira vrsta za dječju sobu poželjno je birati vrste koje nisu otrovne, alergene, jednostavne za uzgoj te da se lako razmnožavaju. Neke biljne vrste i rodovi sigurni za djecu su: Pilea cadiereii, Chamaedorea elegans, Draecena, Begonia, Peperomia.

Pilea cadierei

Pileja (Pilea cadiereii) je vrsta iz porodice kopriva, porijeklom iz tropskog pojasa. Slabo razgranatog habitusa, visine do 35 cm, a listovi su sjajni, zelene boje s mrljama metalno sive između žila dok su cvjetovi neugledni, slični cvjetovima koprive.

Pileja je pogodna za svijetli prostor, ali joj izravno podnevno sunce može oštetiti listove, supstrat treba održavati vlažnim te ne dopustiti da se prosuši jer u tom slučaju može doći do opadanja listova. Suhi zrak uzrokuje sušenje vrhova listova. Kako bi biljka zadržala kompaktan oblik, potrebno ju je u proljeće, nakon što počne bujno tjerati mlade izbojke, orezati. Mladi izbojci se lako zakorjenjuju, a u jednu posudu preporučljivo je utaknuti 5-6 vršnih reznica. Za vrijeme ukorjenjivanja (2-3 tjedna) posebno je važno održavati supstrat vlažnim i češće vlažiti zrak oko biljke. Razmnožavanje pileje može biti vrlo zabavno za male vrtlare!

Chamaedorea elegans

Brdska ukrasna palma (Chamaedorea elegans) je vrsta iz porodice palmi, porijeklom iz Meksika. Odlikuje se vrlo polaganim rastom što je čini pogodnom za često skučene dječje sobe. Njeni lijepi, nježni listovi dugi su 30-60 cm, ovisno o starosti biljke, a u sobnim uvjetima može narasti do 120 cm. U prodaji se nalaze uglavnom male lončanice do 30 cm visine s 2-3 biljčice u istoj posudi.

Voli osvjetljena mjesta, ali ne izravno sunce. Na tamnom mjestu rast će sporije. Supstrat se uvijek mora održavati vlažnim što znači zalijevanje barem dva puta tjedno. Presađuje se kad postane prevelika za posudu u kojoj se nalazi, ali bolje uspijeva u manjoj posudi. Od dodatnih mjera njege, potrebno je uklanjati suhe listove i povremeno je mekom nježnom krpom očistiti od prašine. Jednostavna je biljka za početnike uz uvjet da se redovito zalijeva.

Dracena marginata

Zmajevci (Dracaena spp.) je rod koji obuhvaća više vrsta jednostavnih za uzgoj. Biljke roda Dracaena vrlo su otporne, podnose različite temperature, a mogu podnijeti i zasušivanje, dok vrsta Dracaena marginata podnosi i vrlo nisku razinu svjetla. Potječu iz tropskih područja Afrike i Azije gdje u prirodi mogu narasti i do 6 m. Vrsta D. deremensis ima lijepe zelene listove sa sivim prugama, D. fragrans ima široke zelene listove, a D. marginata uske s izraženom crvenom prugom na rubu listova.

Većina vrsta, naročito žuto zeleno ispruganih, kao i zelenih traže dosta svjetlo mjesto, ali je poželjno izbjegavati izravno podnevno sunce koje može oštetiti listove. Neke vrste poput D. marginata dobro podnose i slabo osvjetljenje. Potrebno je vrlo umjereno zalijevanje jednom do najviše dva puta tjedno. Biljka nikako ne smije stajati u vodi, ali se ne bi trebalo dopustiti niti da se supstrat sasvim isuši. Ne rastu brzo pa ih ne treba prečesto presađivati. Osim uklanjanja suhih listova, poželjno je lončanicu redovito okretati kako ne bi rasla iskrivljena samo u jednom smjeru.

Begonia rex

Rod Begonia obuhvaća velik broj vrsta koje se uzgajaju kao sobne lončanice, ali i kao jednogodišnje cvjetne vrste na gredicama ili kao balkonske lončanice. Vrsta Begonia × tuberhybrida ima u tlu gomolj okrugloga ili nepravilnog oblika s malo sploštenim i udubljenim dijelom. Izbojci su mesnati, razgranati, naizmjeničnih listova asimetričnog oblika. Iz pazuha listova izbijaju vrlo atraktivni cvjetovi žarkih boja. Vrsta je pogodna za prozorske klupice tijekom ljeta, a u jesen se puste da se isuše, gomolji se uskladište na hladno i tamno mjesto do proljeća naredne godine. Kao sobna lončanica pogodna je kraljevska begonija (Begonia rex) i B. erythrophylla.

Begonije traže svjetlo mjesto, ali nikako izravno sunce, ocjedit supstrat, umjereno zalijevanje. Može se dopustiti lagano isušivanje supstrata između dva zalijevanja. Dobro ih je svake godine presaditi i u proljeće urediti za novu vegetacijsku sezonu. Lako se razmnožavaju stabljičnim i lisnim reznicama što može biti poticajno za male vrtlare.

Peperomia grave

Rod Biberovac (Peperomia spp.) obuhvaća veći broj niskih vrsta puzavog do rozetastog rasta relativno jednostavnih za uzgoj. Najčešće vrste na policama vrtnih centara su P. obtusifolia, P. caperata i P. argyreia.  Niskog su rasta (ne veće od 20 cm), rastu u sjeni drveća te kao epifiti (vrste koje rastu u krošnjama drugog drveća).

Traže umjereno svjetlo mjesto, vole sjenu i dobro uspjevaju u miješanim nasadima. Ne treba ih prečesto zalijevati, dovoljno je u prosjeku svaka 2 tjedna. Naime imaju sukulentni karakter tako da vodu zadržavaju u listovima. Ako ih se prečesto zalijeva listovi mogu početi trunuti. Lako se razmnožavaju u proljeće reznicama listova s peteljkom koje se odrežu oštrim nožem odmah iznad razine tla.

Još neke vrste mogu biti zanimljive za vrtlarenje s djecom i dječju sobu, a to su vrste koje se lako uzgajaju kao ukrasna kopriva (Coleus), sobni puzavci iz roda Tradescantia (T. pallida, T. zebrina, T. multiflora, T. spathacea), klorofit koji je naročito jednostavan za uzgoj, a razmnožava se na zabavan način vriježama; sukulentne vrste otporne su na nedostatak vode (Cactaceae, Crassulaceae). Biljne vrste zanimljive na dodir su: Aloe vera i afrička ljubičica, a zanimljivog mirisa različito začinsko bilje.

Izvor: Gospodarski kalendar