U svibnju nakon prestanka opasnosti od kasnih proljetnih mrazova, cvjetnjaci su konačno oblikovani. Do lipnja, biljke su se dobro ukorijenile, počele rasti, popunile prostor i u svojoj su punoj ljepoti. Vlage još uglavnom ima dovoljno, a ljetne žege i vrućine nisu uzele svoj danak. Jednogodišnje cvjetne vrste na gredicama i u ukrasnim posudama naveliko cvatu. Trajnice su u punom razvoju, neke već ocvale, neke upravo cvatu, dok se neke tek spremaju cvasti. Osim što su ovi dani najkraćih noći u godini idealni za uživanje u vrtu, vrijeme je to intenzivnog održavanja ukrasnog vrta.

Premda je vrijeme iz godine u godinu sve nepredvidljivije, ipak, lipanj je mjesec s najvećom prosječnom količinom oborina u našim krajevima. Toplo vrijeme i dovoljno vlage u tlu pogoduje rastu biljaka, kako onih željenih, tako i onih neželjenih. Redovito plijevljenje gredica s ukrasnim biljem, jedna je od glavnih aktivnosti.

Nakon čestih ljetnih pljuskova koji zbiju tlo, dobro ga je lagano prekopati kako bi se omogućilo očuvanje vlage u tlu, a korijen opskrbio kisikom. Osim što zbijaju tlo, ljetni pljuskovi, često praćeni jakim vjetom, polome sočne izbojke ukrasnog bilja i razmoče bujne cvatove. Stoga je potrebno obići vrt, orezati biljke i ukloniti oštećene i slomljene izbojke te odrezati oštećene i ocvale cvjetove i cvatove.

Oboljele biljke najbolje je ukloniti iz nasada

Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bolesti i štetnika te je neophodno kontrolirati biljke i reagirati u slučaju potrebe. Ispod cvjetova ruža mogu se zamijetiti kolonije zelenih uši. Uši su štetnici koji će se pojaviti i na drugim sočnim zelenim izbojcima. Lako se mogu zamijetiti mravi koji ih prate jer im one, izlučujući mednu rosu proizvode ukusnu hranu. Prirodni neprijatelji lisnih ušiju su pak bubamare, a naročito njihove proždrljive gusjenice. Oboljele biljke najbolje je što prije ukloniti iz nasada prije no što se bolest proširi. Kemijsko tretiranje posljednja je opcija u malim vrtovima i mora se provesti uz konzultacije sa stručnjacima fitomedicine.

Biljke u ukrasnim posudama, naročito ako su zaštićene od oborina, treba redovito navodnjavati. Dani su dugi, a potrebe za vodom u vrijeme intenzivnog rasta velike. Osim vode, za svoj rast biljke trebaju i hraniva pa ih je potrebno redovito prihranjivati. Na tržištu postoji velik broj različitih proizvoda za prihranu bilja. Praškasto gnojivo se može dodavati vodi za zalijevanje 1 × tjedno ili svaka 2 tjedna. Postoje tekuća hraniva koja se prskaju po listovima, kao i štapići koji se utaknu u supstrat i otpuštaju hraniva tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Za cvatuće bilje preopručljiva su hraniva s većim udjelom fosfora (P) i kalija (K) koji potiču cvatnju. Doziranje gnojiva treba biti u skladu s preporukama proizvođača. Kako nedostatak hraniva utječe na usporavanje rasta biljaka, tako i prekomjerna prihrana rezultira prebujnim, ali na bolesti i štetnike osjetljivim biljkama.

radovi u vrtu ljeti
Rad u vrtu ljeti (Izvor: httpswww.theenglishgarden.co.uk)

Od mjera njege koje treba pružiti bilju u ukrasnim posudama svakako je uklanjanje ocvalih cvjetova. Na taj ćemo način potaknuti biljke na stvaranje novih cvjetova. Kako su biljke u vrtu stradale od naleta vjetra i jakog intenziteta oborina, to se može dogoditi i biljkama u ukrasnim posudama na balkonima, terasama i prozorskim daskama. Stoga je i kod njih potrebno odrezati polomljene i oštećene izbojke.

tegla u vrtu
Ponekad je potrebna i presada u svježi supstrat

Ovisno o vrsti treba zalijevati odnosno navodnjavati

U srpnju se vrijeme već stabilizira i kreću prave ljetne žege. U takvim okolnostima navodnjavanje postaje neophodno. Neke vrste poput petunija troše jako puno vode i za vrućih sunčanih dana potrebno ih je zaliti i ujutro i navečer. Biljke na cvjetnoj gredici dobro je zaliti svaka 2 do 3 dana obilnije nego svaki dan pomalo, vodeći pri tome računa o porijeklu vrste. Neke su prilagođene sušnim uvjetima i uopće ih nije potrebno navodnjavati (npr. lavanda). Što se ostalih mjera njege i održavanja tiče, korov raste nešto manje intenzivno, ali gredice će izgledati ljepše ako su uredno prekopane, a korov uklonjen. I dalje je potrebno uklanjati ocvale cvjetove i cvatove te na taj način poticati dulju i obilniju cvatnju. Bilje u ukrasnim posudama redovito se navodnjava i prihranjuje te se uklanjaju ocvali cvjetovi i cvatovi.

u vrtu ruže
Ruže traže orezivanje ocvalih cvijetova

raskošni ljetni vrt
U raskošnom ljetnom vrtu

cvijeće u vrtu
Dalije, lijevo Black Jack i desno April Heather (Izvor: httpswww.theenglishgarden.co.uk)

Za one ambicioznije, kraj lipnja je pravo vrijeme sjetve dvogodišnjih cvjetnih vrsta poput maćuhica, tratinčica, šeboja, turskih karanfila, ukrasnog kelja. Ove vrste siju se početkom ljeta, a pikiraju 2-4 tjedna nakon nicanja u lončiće promjera 9-10 cm. U jesen se sade na stalno mjesto – na cvjetne gredice zajedno s lukovičastim biljem ili u ukrasne posude na balkone, terase i prozorske sandučiće.

Što se tiče njege sobnog bilja, zbog visokih temperatura ono zahtijeva redovito navodnjavanje. Kako je vrijeme intenzivnog rasta zahtijeva i redovitu prihranu. Dobro je iskoristiti ljetne pljuskove, te veće biljke iznijeti van na otvoreno da kiša s listova spere prašinu. Ako još niste, zadnji je trenutak da se biljke kojima je uzgojna posuda postala premala, presade u svježi supstrat, a prevelike eventualno i podijele, pomlade i razmnože.

radovi u vrtu
Potrebe za vodom u vrijeme rasta biljaka su velike