U svibnju nakon prestanka opasnosti od kasnih proljetnih mrazova, cvjetnjaci su konačno oblikovani. Do lipnja, biljke su se dobro ukorijenile, počele rasti, popunile prostor i u svojoj su punoj ljepoti. Vlage još uglavnom ima dovoljno, a ljetne žege i vrućine nisu uzele svoj danak. Jednogodišnje cvjetne vrste na gredicama i u ukrasnim posudama naveliko cvatu. Trajnice su u punom razvoju, neke već ocvale, neke upravo cvatu, dok se neke tek spremaju cvasti. Osim što su ovi dani najkraćih noći u godini idealni za uživanje u vrtu, vrijeme je to intenzivnog održavanja ukrasnog vrta.

Premda je vrijeme iz godine u godinu sve nepredvidljivije, ipak, lipanj je mjesec s najvećom prosječnom količinom oborina u našim krajevima. Toplo vrijeme i dovoljno vlage u tlu pogoduje rastu biljaka, kako onih željenih, tako i onih neželjenih. Redovito plijevljenje gredica s ukrasnim biljem, jedna je od glavnih aktivnosti.

Nakon čestih ljetnih pljuskova koji zbiju tlo, dobro ga je lagano prekopati kako bi se omogućilo očuvanje vlage u tlu, a korijen opskrbio kisikom. Osim što zbijaju tlo, ljetni pljuskovi, često praćeni jakim vjetom, polome sočne izbojke ukrasnog bilja i razmoče bujne cvatove. Stoga je potrebno obići vrt, orezati biljke i ukloniti oštećene i slomljene izbojke te odrezati oštećene i ocvale cvjetove i cvatove.

Oboljele biljke najbolje je ukloniti iz nasada

Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bolesti i štetnika te je neophodno kontrolirati biljke i reagirati u slučaju potrebe. Ispod cvjetova ruža mogu se zamijetiti kolonije zelenih uši. Uši su štetnici koji će se pojaviti i na drugim sočnim zelenim izbojcima. Lako se mogu zamijetiti mravi koji ih prate jer im one, izlučujući mednu rosu proizvode ukusnu hranu. Prirodni neprijatelji lisnih ušiju su pak bubamare, a naročito njihove proždrljive gusjenice. Oboljele biljke najbolje je što prije ukloniti iz nasada prije no što se bolest proširi. Kemijsko tretiranje posljednja je opcija u malim vrtovima i mora se provesti uz konzultacije sa stručnjacima fitomedicine.

Biljke u ukrasnim posudama, naročito ako su zaštićene od oborina, treba redovito navodnjavati. Dani su dugi, a potrebe za vodom u vrijeme intenzivnog rasta velike. Osim vode, za svoj rast biljke trebaju i hraniva pa ih je potrebno redovito prihranjivati. Na tržištu postoji velik broj različitih proizvoda za prihranu bilja. Praškasto gnojivo se može dodavati vodi za zalijevanje 1 × tjedno ili svaka 2 tjedna. Postoje tekuća hraniva koja se prskaju po listovima, kao i štapići koji se utaknu u supstrat i otpuštaju hraniva tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Za cvatuće bilje preopručljiva su hraniva s većim udjelom fosfora (P) i kalija (K) koji potiču cvatnju. Doziranje gnojiva treba biti u skladu s preporukama proizvođača. Kako nedostatak hraniva utječe na usporavanje rasta biljaka, tako i prekomjerna prihrana rezultira prebujnim, ali na bolesti i štetnike osjetljivim biljkama.

radovi u vrtu ljeti
Rad u vrtu ljeti (Izvor: httpswww.theenglishgarden.co.uk)

Od mjera njege koje treba pružiti bilju u ukrasnim posudama svakako je uklanjanje ocvalih cvjetova. Na taj ćemo način potaknuti biljke na stvaranje novih cvjetova. Kako su biljke u vrtu stradale od naleta vjetra i jakog intenziteta oborina, to se može dogoditi i biljkama u ukrasnim posudama na balkonima, terasama i prozorskim daskama. Stoga je i kod njih potrebno odrezati polomljene i oštećene izbojke.

tegla u vrtu
Ponekad je potrebna i presada u svježi supstrat

Ovisno o vrsti treba zalijevati odnosno navodnjavati

U srpnju se vrijeme već stabilizira i kreću prave ljetne žege. U takvim okolnostima navodnjavanje postaje neophodno. Neke vrste poput petunija troše jako puno vode i za vrućih sunčanih dana potrebno ih je zaliti i ujutro i navečer. Biljke na cvjetnoj gredici dobro je zaliti svaka 2 do 3 dana obilnije nego svaki dan pomalo, vodeći pri tome računa o porijeklu vrste. Neke su prilagođene sušnim uvjetima i uopće ih nije potrebno navodnjavati (npr. lavanda). Što se ostalih mjera njege i održavanja tiče, korov raste nešto manje intenzivno, ali gredice će izgledati ljepše ako su uredno prekopane, a korov uklonjen. I dalje je potrebno uklanjati ocvale cvjetove i cvatove te na taj način poticati dulju i obilniju cvatnju. Bilje u ukrasnim posudama redovito se navodnjava i prihranjuje te se uklanjaju ocvali cvjetovi i cvatovi.

u vrtu ruže
Ruže traže orezivanje ocvalih cvijetova

raskošni ljetni vrt
U raskošnom ljetnom vrtu

cvijeće u vrtu
Dalije, lijevo Black Jack i desno April Heather (Izvor: httpswww.theenglishgarden.co.uk)

Za one ambicioznije, kraj lipnja je pravo vrijeme sjetve dvogodišnjih cvjetnih vrsta poput maćuhica, tratinčica, šeboja, turskih karanfila, ukrasnog kelja. Ove vrste siju se početkom ljeta, a pikiraju 2-4 tjedna nakon nicanja u lončiće promjera 9-10 cm. U jesen se sade na stalno mjesto – na cvjetne gredice zajedno s lukovičastim biljem ili u ukrasne posude na balkone, terase i prozorske sandučiće.

Što se tiče njege sobnog bilja, zbog visokih temperatura ono zahtijeva redovito navodnjavanje. Kako je vrijeme intenzivnog rasta zahtijeva i redovitu prihranu. Dobro je iskoristiti ljetne pljuskove, te veće biljke iznijeti van na otvoreno da kiša s listova spere prašinu. Ako još niste, zadnji je trenutak da se biljke kojima je uzgojna posuda postala premala, presade u svježi supstrat, a prevelike eventualno i podijele, pomlade i razmnože.

radovi u vrtu
Potrebe za vodom u vrijeme rasta biljaka su velike

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje