Kava, kakaovac, ananas, mango i avokado, biljne su vrste koje svakodnevno konzumiramo. Zahvaljujući razvijenoj svjetskoj trgovini, ove egzotične vrste sve su više prisutne u trgovinama i lokalnim tržnicama. Poznato je da su ove voćne vrste porijeklom iz tropskih i suptropskih područja pa im je za normalan rast i razvoj potrebno puno vlage u zraku, visoke temperature i dobra osvjetljenost. Uzgoj na otvorenom na našem području je gotovo nemoguć zbog nedostatka potrebnih uvjeta. U posljednjih nekoliko godina, ove voćne vrste postale su jako atraktivne za uzgoj kao sobne biljke.

Jedinstven i neobičan izgled samih biljaka, rezultiralo je da se ove biljke uzgajaju kao sobne. One pridonose drugačijem i zanimljivijem uređenju vlastitog interijera.

Ananas

 class=
(Ananas comosus)

Za uzgoj ananasa u kućnim uvjetima, potrebno je od svježeg ploda odrezati vrh s listovima. Vrh se stavlja u vodu u kojoj će nakon 2 tjedna pustiti male korijenčiće. Nakon što pusti korijenje, vrh ploda stavlja se u posudu sa supstratom. Najpovoljniji supstrat za uzgoj ananasa je mješavina treseta, pijeska i perlita uz dodatak kamenčića na dnu posude kako bi se osigurala dobra drenaža tla. Supstrat mora biti plodan, sadržavajući potrebne hranjive tvari za razvoj biljke i prozračan. Presađuje se po potrebi, tj. kako biljka raste, poželjno u proljeće.

Ananas se zalijeva jednom tjedno ustaljenom toplom vodom, pritom vodeći računa da se tlo ne osuši. Kako bi se osiguralo dovoljno hranjivih tvari, potrebno je prihranjivati ananas tekućim gnojivom odgovarajućeg odnosa dušika, fosfora i kalija. Ananas voli visoku vlažnost zraka, pa se u slučaju smanjene vlažnosti u prostoru posuda stavlja iznad posudice s vodom. Optimalna temperatura za razvoj je 23 °C – 30 °C, no za vrijeme mirovanja biljke zimi, može podnijeti temperaturu do 18 °C. Nakon sadnje pa sve do početka intenzivnog rasta novih listova, potrebno je ananas držati u polusjeni. Postupno se izlaže većem osvjetljenju i izravnom suncu, ali ne tijekom ljeta kako ne bi došlo do oštećenja listova. Najpovoljniji položaj za ananas u stanu ili kući su južni, zapadni ili istočni prozori, no ne smije biti u blizini uređaja za grijanje i mora se zaštiti od propuha.

Avokado

 class=
 Avokado (Persea americana)

Avokado se može uzgojiti iz sjemena ili iz sadnice. Postupak uzgoja iz sjemena puno je zanimljiviji. Sjemenku koja se uzme iz ploda potrebno je oprati i odstraniti smeđi površinski sloj. Nakon toga, sjemenka se probode sa 3 čačkalice pod blagim kutom – svrha čačkalica je da drže avokado napola uronjenog u posudici s vodom. Voda se treba redovito mijenjati, a nakon otprilke 8 tjedana sjeme će proklijati. Nakon što biljka dosegne visinu od 15 centimetara, stavlja se u supstrat, pri čemu treba paziti da se gornja polovica same sjemenke nalazi iznad zemlje. Kako bi se osiguralo da biljka raste u širinu, potrebno je odstraniti dva para listova s vrha svaki put kad naraste dodatnih 15 centimetara. Supstrat mora biti prozračan i dobro dreniran te mora sadržavati odgovarajuće količine dušika i minerala.

Za prihranu može se koristiti razrijeđena riblja emulzija koja će dati uravnoteženu količinu fosfora, dušika, kalija i mikronutrijenata kao što je cink. Optimalna temperatura za avokado je od 20 °C do 25 °C uz dosta osvjetljenja. Također je važna količina vlage u zraku, pa je nužno prskati lišće jednom tjedno. Zalijevanje se provodi 2 do 3 puta tjedno, no ne smije doći do nakupljanja vode kako ne bi došlo do truljenja korijena.

Mango

 class=
Mango (Mangifera indica)

Mango se u kući može uzgojiti iz sjemena. Iz ploda manga uzme se koštica koja izgledom podsjeća na sipinu kost, otvori i iz nje uzme sjeme. Sjeme se stavi u toplu vodu koja se mijenja svaki drugi dan nekoliko tjedana, nakon čega su vidljive klice, koje se presade u posudu sa supstratom na dubinu od 3 do 4 centimetara. Za supstrat se uzima univerzalna smjesa u koju se dodaje vermikulit ili pijesak kako bi tlo bilo prozračno. Također se dodaju kamenčići na dno lončića za dobru drenažu tla. Lončić se može prekriti plastičnom folijom da se zadrži vlaga potrebna za razvoj klica. Mango se zalijeva 2 puta tjedno vodom sobne temperature i listovi se redovito prskaju vodom. Najbolje mjesto u kući su južni ili jugoistočni prozor. Voli sunce, ali ne podnosi dobro promjene temperature pa je poželjno noću i danju održavati istu temperaturu (25 °C – 30 °C).

Marakuja

sobne biljke
Marakuja (Passiflora edulis)

Marakuja se može uzgajati iz sjemena ili reznica. Za uzgoj reznicama koriste se mladi izdanci s najmanje 3 pupa. Izdanak se stavlja u tlo te se kao i kod manga, pokriva folijom kako bi se napravio efekt staklenika i zadržala vlaga. Povoljno tlo za uzgoj marakuje je mješavina pijeska i treseta. Tlo mora biti propusno i dobro drenirano. Gnojidba se provodi tijekom proleća, ljeta i jeseni s gnojivima koji sadrže manji udio dušika. Poželjno je u tlo staviti neku vrstu potpore (drveni štap) za koju se zavežu bočne grane. Uz zalijevanje, potrebno je prskati listove kako bi se zadovoljila potreba za vlagom. Najviše joj odgovara položaj na istočnoj ili zapadnoj strani kuće ili stana uz optimalnu temperaturu od 18 °C do 24 °C.

Kakaovac

sobne biljke
Kakaovac  (Theobroma cacao)

Od svih nabrojenih egzotičnih voćnih vrsta, kakaovac je najteže uzgajati u zatvorenim uvjetima. Kakaovac zahtijeva veliku količinu vlage zraka čak do 70 %, što je jako teško postići u kući ili stanu. Uzgajati se može iz sjemena ili reznica. Uzgoj iz sjemena je težak zato što sjeme brzo gubi sposobnost klijanja, ali nije nemoguć. Sjeme se stavlja u prozračno, plodno i dobro drenirano tlo na 2 centimetara dubine i zalije. Da bi sjeme proklijalo potrebno je održavati temperaturu od 23 °C do 25 °C. Nakon klijanja, premješta se na jako osvjetljenje i povećanu vlažnost zraka. Kakaovac će kroz nekoliko mjeseci narasti do 30 centimetara te ga je potrebno presaditi u veći lončić.

Za prihranjivanje se koriste mineralna gnojiva tijekom cijele godine. Biljku kakaovca potrebno je redovito i pažljivo zalijevati, tlo ne smije biti suho niti previše natopljeno vodom. Kako bi se održavala dovoljna količina vlage listove je potrebno prskati vodom sobne temperature. Optimalna temperatura za kakaovac je 25 °C tijekom cijele godine. Najpovoljniji položaj u kući je na istočnoj strani iako može biti i na južnoj strani uz zaštitu od izravnog sunca. Ima dobru toleranciju na sjenu, ali se mora paziti da ne bude u blizini uređaja za grijanje, da se zaštiti od propuha, bez naglih promjena temperatura.

Kava

sobne biljke
Kava (Coffea arabica)

Kavu se može uzgojiti iz sjemena ili iz reznica. Sjeme se sije u prozračno tlo s dodatkom pijeska kako bi bi se osigurala apsorpcija vlage. Nakon sijanja, posudica mora biti na dobro osvjetljenom mjestu, na temperaturi od 20 °C da bi sjeme proklijalo. Ako se koristi reznica za uzgoj kave, sadi se na dubinu od 2 do 3 centimetara. Vrlo je bitna vlaga zraka, pa se preko stavlja plastična folija kako bi biljka stalno imala dovoljnu količinu vlage i optimalnu temperaturu od 25 °C do 30 °C. Nakon pojave prvih listova, biljka se presađuje u veći lončić. Za odraslu biljku koristi se drugačije tlo nego za sjeme.

Tlo mora biti blago kiselo i koristi se mješavina treseta, pijeska i humusa. Vrlo je važno redovito provjeravati kiselost u tlu. Tijekom rasta biljke (od travnja do rujna), provodi se gnojidba svaka 2 tjedna dušikom i fosforom. Zalijeva se vodom sobne temperature i prska se lišće kako bi se održavala potrebna vlažnost. Optimalna temperatura za rast i razvoj kave u proljeće je od 22 °C do 24 °C, dok zimi temperatura može pasti do 18 °C. Biljka traži puno sunčevog, ali ne izravnog svjetla te joj je najbolji položaj u zatvorenom prostoru na južnoj, jugoistočnoj ili istočnoj strani. Ako nedostaje sunčevog svijetla, potrebno je upaliti svjetiljke koje će preuzeti ulogu sunca. Poželjno je ne mijenjati položaj biljke i paziti da ne bude na propuhu i u blizini uređaja za grijanje.

Navedene vrste (sjeme i sadnice) mogu se nabaviti putem više raznih internetskih stranica sa sjedištem u Hrvatskoj ili EU, a to su specijalizirane internetske trgovine s dostavom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje