Mnogi smatraju mango najrasprostranjenijom vrstom tropskog voća na svijetu. Zbog toga ne čudi da postoje doslovno stotine sorata manga, koje se razlikuju po okusu i izgledu, no većina ih ima slatkast okus, sočnu vlaknastu pulpu i gustu voštanu kožu.

Mango je niskokalorično voće bogato nutrijentima. Vitamini A i C pridonose zdravlju metabolizma, kože i kose, a dijetalna vlakna i antioksidansi zdravlju srca i probave. Količina vitamina i hranjivih tvari povećava se sa stupnjem zrelosti ploda. Mnoge studije su pokazale da povećana konzumacija manga smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa i bolesti srca.

 Mango Tommy Atkins

Mango Tommy Atkins dolazi s Floride i jedna je od najčešćih sorti manga koja se može kupiti. Ova vrsta manga prilično je velikih dimenzija i ovalnog je oblika. Čvrsto žuto meso je žilavo i vlaknasto. Njegova ukusna, blago slatka pulpa prekrivena je gustom tamnocrvenom kožom sa zelenim mrljama. Ova sorta manga nije klasificirana kao jedna od slatkih sorti manga, ali jedna je od najpopularnijih vrsta. Mango Tommy Atkins obično možete kupiti tijekom cijele godine; međutim, proljeće i ljeto su kad je taj mango najčešće dostupan. Zreli mango Tommy Atkins savršen je za jesti svježe ili narezati ljetnu voćnu salatu. Meso se dobro drži i trebalo bi biti minimalne količine soka.

Sorta Kent s Floride

Mango Kent također dolazi s Floride, i ova sorta ima sočan plod manga koji ima slađi okus od sorte Tommy Atkins. Kent mango velika je sorta manga koja ima tamnozelenu kožu. Na koži može biti crvenog rumenila, ali nijanse žute kažu vam da je ova vrsta manga zrela. U usporedbi s drugim vrstama manga, Kent mango nije vlaknast, a meso je vrlo nježno. Ove sorte s Floride obično su dostupne u zimskim i ljetnim mjesecima.

Kralj manga Alfonso

Mango Alfonso sorta je manga porijeklom iz Indije, a naziva se i ,,kraljem manga”. Razlog za ovaj opis je taj što su plodovi manga Alfonso vrlo slatki i sočni. Mango Alfonso toliko je ukusan da je jedna od najizvoženijih sorata manga iz Indije. Njegovo bogato meso boje šafrana prekriva mirisna žuta kožica s narančastim rumenilom. Ova indijska vrsta manga sorta je bez vlakana s bogatim kremastim mesom koja je ukusna za jelo. Nevlaknasto meso Alfonsa znači da je sjajno za upotrebu u proizvodnji sorbeta, pirea ili smoothieja. No, možda samo želite mango narezati na komade i uživati u svježem slatkom mangu.

Nam Dok Mai

Nam Dok Mai odmah se ističe među ostalih mango plodovima zbog svog oblika. Plod ima jedinstveni ovalni izgled. Unutra ćete pronaći mekano meso, tamno žute boje i ukusno slatkog okusa. Aroma manga Nam Dok Mai također je vrlo posebna.

 class=
Nam Dok Mai

Veliki izbor sadnica raznog egzotičnog voća

Nakon projekta proizvodnje sadnica agruma, odnosno citrusa, s više od 300 vrsta (www.citrusi.eu), od kojih su neki naša inovacija, ove godine Exotic King je za vas osigurao sadnice manga, s više od 40 sorata; Laurina, ‘gommera 1’ – Hardy Mango ‘gommera 3’, Casturi, ‘Extreme’, ‘Nam Doc Mai’, ‘Ah Ping’, Kent, Alphoso, ‘Coconut cream’, Edward, Ford, Glenn, Gouveia, Haden, Harder, Heidi, Irwin, Isis, Keitt, Lancetilla, Lemon zest, Lippens, Madame Francis, Mallica, Manzanillo, Oesteen, Peiri, Palmer, Pina colada, Sensation, Torbert, Tommy Atkins, Valenica pride, Van Dike, Winter, Zill, Odorata, indijske sorte; Po Pyu Kalay, Perei, langra, Dashehari, tajlandske sorte: Lemon Marinque, PPK, Po Pyu Kaley, Nam doc Mai no. 4, Okrong, Kyo Savoy, Caeabao, Odorata-kuini, Chock Anon, američke sorte; Sweet Tart, Sensation II, Coconut, creme, Punch, Surpresa, Pinaple pleasure, Gommera 4, Gouvela, Glenn , Valencia Pride, Ataulfo, Palmer; komercijalne sorte: Bowen, Commercial. Cijene se kreću od 110 do 798 kuna po komadu.

Naravno, tu je i 9 vrsta pitahaye ili zmajevog voća, 16 vrsta banana od kojih je jedna pravi raritet –  PLAVA BANANA, potom 12 sorata pekan oraha. S više od 40 sorata indijanske banane i jedini ovlašteni u RH za reprodukciju zaštićenih sorti te još bezbroj egzota za koje nikad niste čuli.

Kroz nekoliko brojeva u Gospodarskom listu dat ćemo sve od sebe da Vas upoznamo s inovacijama.

Za više informacija i narudžbe kontaktirajte :

Exotic King

Ivan Šulog

Tel: +385 1 33 12 582

Fax: +385 1 33 90 293

Mobitel : +385 98 412 632

www: exotic–king.com

E-mail: sulog@zg.t-com.hr

 class=
Mango je vrlo zdravo voće
Prethodni članakProljetna škola cijepljenja voćaka – Kaptol 2021
Sljedeći članakLijena višnja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.