Vratić (Tanacetum vulgare) višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, visine do 150 cm. Listovi su naizmjenični, dugi 15 do 25 cm. Cvjetovi su žute boje, skupljeni u cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od srpnja do sredine studenog.

  Vratić sijte na stalno mjesto

Prirodno raste u Europi i Aziji. Nalazimo ga na vlažnim mjestima, uz potoke i rijeke, na zapuštenim livadama i uz putove. Odgovara mu sunčano mjesto. Raste na pješčanim, ilovastim i glinastim tlima. Rasprostranjen je u nizinama i u gorskim područjima.

Vratić je sirovina za izradu prirodnih insekticida protiv moljaca, grinja i buha. Također djeluje i fungicidno, protiv hrđe i plijesni. Biljka je toliko raširena da se smatra korovom.

Želite li vratić u svom vrtu najbolje da u prirodi skupite sjeme. Sije se na stalno mjesto u jesen. Mjesto gdje ćete ga sijati lagano prekopajte. Biljka je toliko otporna da ne traži posebnu njegu no svakako će biti zahvalan ako ga povremeno prihranite i oplijevite zemlju oko njega. Svake godine sam će se zasijavati.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje