Vratić (Tanacetum vulgare) višegodišnja je zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, visine do 150 cm. Listovi su naizmjenični, dugi 15 do 25 cm. Cvjetovi su žute boje, skupljeni u cvatove na vrhovima stabljika. Cvate od srpnja do sredine studenog.

  Vratić sijte na stalno mjesto

Prirodno raste u Europi i Aziji. Nalazimo ga na vlažnim mjestima, uz potoke i rijeke, na zapuštenim livadama i uz putove. Odgovara mu sunčano mjesto. Raste na pješčanim, ilovastim i glinastim tlima. Rasprostranjen je u nizinama i u gorskim područjima.

Vratić je sirovina za izradu prirodnih insekticida protiv moljaca, grinja i buha. Također djeluje i fungicidno, protiv hrđe i plijesni. Biljka je toliko raširena da se smatra korovom.

Želite li vratić u svom vrtu najbolje da u prirodi skupite sjeme. Sije se na stalno mjesto u jesen. Mjesto gdje ćete ga sijati lagano prekopajte. Biljka je toliko otporna da ne traži posebnu njegu no svakako će biti zahvalan ako ga povremeno prihranite i oplijevite zemlju oko njega. Svake godine sam će se zasijavati.

Izvor: Gospodarski kalendar