Najbolje vrijeme sadnja ruža je od sredine listopada do kraja ožujka. Ako je zima topla i nema smrzavice, sadnju je moguće obaviti i tada. Kontejnirane sadnice ruža mogu se saditi cijele godine. Također je važno i stanje tla, koje ne bi trebalo biti smrznuto niti suviše mokro.

Mjesto sadnje

Ruže će najbolje uspijevati ako imaju najmanje šest sati sunca dnevno. Dobro strujanje zraka potrebno je za dobar izgled vaših ruža, ali to ne znači da ih možete saditi na mjestu udara hladnih vjetrova. Dobru zaštitu od vjetra pruža živica ili gusta ograda. Mjesto bi trebalo biti ocjedito, tako da se voda ne zadržava dulje. Tijekom zime možete napraviti test, iskopajte rupu i napunite je vodom, ako se isprazni za 24 sata ruže bez problema možete saditi na tom mjestu. U suprotnom bi trebalo postaviti drenažu ili povisiti tlo.

Priprema sadnice

Sadnice golog korijena zahtijevaju posebnu pripremu prije sadnje. Trebale bi biti posađene odmah nakon kupnje. Prije sadnje dobro ih je namočiti barem jedan sat u mješavinu vode, vrtne zemlje i stajskoga gnoja. Ako su korijen i stabljika oštećeni, potrebno ih je prikratiti do zdravog dijela. Kontejnirane ruže možete saditi bez skidanja mrežice.

Priprema tla- sadnja ruža

Prikladno tlo trebalo bi biti srednje ilovasto, blago kiselo, umjereno bogato hranjivima i humusom. Pjeskovito tlo slabo zadržava vodu, ali je zato dobro prozračno. Možemo ga popraviti dodavajući veću količinu organske tvari, stajskog gnojiva, komposta ili treseta, koje će mu popraviti strukturu. Glinasta tla se teže zagrijavaju i imaju mali kapacitet za zrak. I ova se tla poboljšavaju dodavanjem organske tvari.

Razmak sadnje

Razmaci sadnje kod ruža ovise o tipu rasta. Manji razmak među ružama uzrokuje tanje izboje s malim brojem cvjetova. Hibridne čajevke, polijante i floribunde sade se na razmak 60 – 90 cm, penjačice 200 – 300 cm, miniruže 30 – 40 cm, a kod pokrivačica tla računajte na širenje.

Sadnja

Kad pripremate tlo i označite razmake sadnje, iskopajte rupu promjera i dubine 30 cm. Izvađeno tlo pomiješajte s trećinom treseta ili komposta i trećinom zrelog stajnjaka. Ako sadite sadnice golog korijena napravite manji humak i oko njega pravilno raširite korijen. Mjesto okulacije treba biti u ravnini s površinom zemlje. Nakon toga rupu napola napunite pripremljenom mješavinom i ugazite, zatim napunite do vrha, ponovno ugazite i obilno zalijte. Ako postoji opasnost od smrzavanja, ružu nagrnite do 2/3 visine nadzemnog dijela. Kad se ruža ukorijeni, nagrnuto tlo uklonite.

Prethodni članakJesensko iskucavanje košnica
Sljedeći članakSamoborska salama – tradicija i kvaliteta
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.