Kopar potječe iz područja oko Sredozemnog mora gdje se proširio kao ljekovita i začinska biljka. Kao povrće koristi se lišće za juhe, umake i kao dodatak varivima, a cvatovi i lišće pri mariniranju krastavaca i tikvica. Svježe lišće kopra konzervira se zamrzavanjem ili u ulju ili u octu, jer sušenjem gubi karakteristični miris. Eterična ulja kopra upotrebljavaju se za aromatizaciju octa, u industriji mirisa i lijekova. Prema istraživanjima u eteričnom ulju kopra najviše je zastupljen ugljikovodični spoj monoterpen alfa-felandren.

Kopar (Anethum graveolens)  je jednogodišnja biljka s dubokim korijenom. Cvijet je iste građe kao u celera, a plod je pucavac. Sjemenka je spljoštena, rebrasta i krilata. Kad je zrela, lako se osipa. Sjeme kopra sporo klija, a biljka niče tek kad je temperatura tla viša od 8 °C. Podnosi lagane mrazeve. Pri optimalnim temperaturama (18-20 °C) brzo raste, a čim nastupi dugi dan (≥14 sati), potjera cvjetnu stabljiku. Bolje uspijeva na težim tlima, ali ne podnosi stagnirajuću vodu. U plodosmjeni kopar ne podnosi sam sebe, a ni predkultura ne smije biti štitarka. Dolazi nakon kulture koja je gnojena organskim gnojem, a inače nema velikih zahtjeva zbog kratke vegetacije.

 class=
Cvijet kopra

Gnojidba

Potreba za gnojivima i hranivima ovisi o namjeni uzgoja. Ako se bere u vrijeme cvatnje, za prinos od oko 40 t/ha potrebno je 76 kg N, 24 kg P2O5, 227 kg K2O, 77kg CaO i 10 kg MgO. Ako se bere prije početka cvatnje i samo se listovi prodaju u zelenom stanju, u vezicama, dovoljno je 20-30 % manje hraniva.

 class=
Ulje kopra

Izbor kultivara

Za kultivare od kojih se bere lišće i prodaje u vezicama poželjan je intenzivan i brz rast i kasniji prijelaz u generativnu fazu, a lišće s mnogo liski intenzivnog mirisa. Kod kultivara koji se beru u punoj cvatnji, za ekstrakciju eteričnih ulja i za aromatiziranje mariniranog povrća važan je sadržaj i sastav eteričnih ulja.

Kopar se sije u više navrata

Najviše se uzgaja u kućnim vrtovima, i u prigradskim gospodarstvima za tržište u zelenim vezicama. Za potrebe prerađivačke industrije, obično se uzgaja na većim oraničnim površinama. Za berbu lišća sije se početkom travnja na razmak od 8 – 15 cm te 30 – 40 kg sjemena po hektaru. Mogu se koristiti herbicidi kao i za celer, pritom voditi računa o  karenci, s obzirom da berba može početi već za 6 tjedana. Ako se bere samo lišće, moguća je još jedna berba s iste parcele.

Češće se sije u više navrata, sve do sredine kolovoza: u dobrim uvjetima može se ubrati i 15 do 20 t/ha. Kopar za preradu, koji se kosi u vrijeme cvatnje, sije se u travnju na razmaku 25 cm red od reda, 6 do 8 kg sjemena po hektaru. Osim borbe protiv korova ne treba gotovo nikakvu njegu. Kosi se u punoj cvatnji (80- 100 dana od sjetve) 10 -15 cm iznad tla. Prinos može biti do 50 t/ha.

 class=
Kopar, Izvor: https://optolov.ru/h

Ljekovito djelovanje čaja od kopra

Topli čaj od kopra s medom smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari koje pomažu u aktiviranju enzima i hormona koji imaju smirujući učinak, a majkama pomaže poticanjem sekrecije mlijeka. Zahvaljujući hlapivim tvarima ublažava probleme s dišnim sustavom. Kod respiratornih poremećaja, alergija ili kašlja pomaže u pročišćavanju dišnih putova. Manji broj istraživanja bavio se ispitivanjem kako kopar doprinosi smanjenju rizika od pojave raka. Istraživanja su u začetku, ali pokazalo se da doprinosi neutraliziranju slobodnih radikala. Monoterpeni aktiviraju enzime koji se vežu uz molekule koje posjeduju antioksidativno djelovanje i sprečavaju štetno djelovanje u tijelu. Hlapivi sastojci kopra neutraliziraju određene karcinogene tvari, primjerice one koji se nalaze u dimu cigarete ili dimu roštilja. Neka istraživanja pokazuju da povoljno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sistema jer utiče na smanjenje kolesterola i triglicerida u krvi. Flavonoidi koje sadrži se općenito smatraju antioksidansima koji služe zdravlju srca. Kemferol, štiti srce, leđnu moždinu i mozak, vicenin štiti stanice od radijacije. Hlapivi sastojci kopra pomažu kod zdravlja usne šupljine, uklanjaju loš zadah, antibaktericidno djelovanje pomaže u borbi protiv karijesa i problema s desnima.

Miješani čaj s koprom za miran san

Izmiješati u jednakim količinama, matičnjak, hmelj i valerijanu. 1 čajnu žličicu poparimo s 2,5 dl kipuće vode, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Pijemo 1 sat prije spavanja zaslađeno s medom.

Čaj od kopra

1 čajnu žličicu mljevenog kopra prelijemo s 2,5 dl kipuće vode i poklopimo da odstoji 15-30 minuta te procijedimo. Uzimamo ga 3 puta na dan iza jela i pijemo u gutljajima nezaslađeno kod oboljenja želuca i crijeva, a zaslađeno kod oboljenja pluća.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje