Već sam latinski naziv Althaea, koji dolazi od grčke riječi althein i znači liječiti govori nam o blagotvornom djelovanju bijelog sljeza (Althaea offcinalis l.) na mnoge organske sustave u tijelu. Ne samo da djeluje na dišni sustav, nego je i dobar saveznik našeg probavnog i urinarnog sustava.

Glasoviti narodni liječnik Hufeland primjenjivao ga je naročito kod plućnih bolesti. Međutim, Kneipp, također narodni liječnik nije bio prijatelj te biljke i napisao je o njoj “Nisam za nju naročito zainteresiran, jer je premalo ispunila moja očekivanja. Već kod ključanja stvara sluzavu masu, koja oduzima i kvari apetit. Takvu vrst medicine ne preporučujem.” Ovaj sud proizlazi iz Kneippova pogrešnog shvaćanja da se čaj od sljeza mora kuhati.

Bijeli sljez bogat sluznim tvarima nikada se ne smije kuhati, niti se smije preliti jako vrućom vodom!

Hranjiv i ljekovit

Ova vrsta sljeza (u našim krajevima može se naći oko dvadesetak vrsta sljezova koji spadaju u porodicu sljezovke ili Malvaceae) trajnica je koja raste na vlažnim livadama, uz rijeke, kanale, potoke i povremeno na poplavljenim područjima. Stabljika je uspravna i drvenasta do 150 cm visine gusto pokrivena mekim, sivkastim, zvjezdastim dlakama. Listovi su naizmjenično smješteni, trokutasto ovalni, na vrhu zašiljeni, nejednoliko nazubljeni, na bazi često srcasti s obje strane gusto dlakavi. Cvjetovi s 5 blijedoružičastih ili bijelih latica i s tamno crvenim prašnicima razvijaju se od lipnja do listopada. Korijen je snažan, dug, mesnat. U mnogim zemljama uzgaja se kao ljekovita biljka.

Sljezov korijen kad se oguli bijele je boje i ima slatkasto sluzavi okus, veoma je hranjiv, te je i jedan od razloga njegove upotrebe u kuhinji na različite načine. Oguljen i izrezan na tanke kriške kuha se (oko 20 minuta) s malo vode; nakon toga zgusnuti koncentrat može se ispržiti na luku i maslacu do zlatnožute boje. Korijen u osušenom stanju sadrži 30 do 35 % sluznatih tvari (većinom glukozana), 30 do 38 % škroba, 5 do 10 % šećera (saharoze), oko 11 % pektina, i 1,5 % masnog ulja i oko 7 % mineralnih tvari bogatih fosforom.

 class=
Korijen i cvijet bijelog sljeza

Zahvaljujući takvom kemijskom sastavu bijeli sljez se primjenjuje kod različitih tegoba dišnog, probavnog i urinarnog sustava. Bijeli sljez je i izvrsna medonosna biljka. Med je svijetle boje. Ljekoviti dijelovi bijelog sljeza su korijen, listovi, kao i cvjetovi. Korijen se vadi u jesen i to nakon cvatnje. U upotrebi je oguljeni korijen bijele boje i ima oblik štapića. Oguljeni sirovi štapići režu se uglavnom u kockice promjera 0,5 do 1 cm te se u takvom obliku najviše koristi u ljekovite svrhe. Pravilno osušeni korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Cvjetovi se beru tijekom cvatnje, a listovi tek nakon cvatnje kad u sebi sadrže najviše biljne sluzi. Inače u pučkoj medicini koriste se i sjemenke koje se skupljaju 2 do 3 tjedna nakon cvatnje.

Korijen bijelog sljeza treba ostaviti u hladnoj vodi 8 sati a tek onda ga lagano ugrijati. Čaj od listova ili cvjetova također se priprema na takav način. Neki autori smatraju da je najdjelotvornija mješavina od jednakih dijelova korijena, listova i cvjetova. Od te mješavine uzima se 1 do 2 čajne žlice za pripremu 1 šalice hladnim močenjem kroz 8 sati, nakon čega se čaj lagano zagrije i procijedi. Kod biljne mješavine s ostalim biljkama, sljez se mora posebno pripremiti, procijediti te tako pripremljen čaj dodati toplom (ne vrućem) čaju priređenom od mješavine ostalih ljekovitih biljaka.

Ovako pripremljen čaj povoljno djeluje kod kašlja, hripavca, bronhitisa, kao i kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, ali u tom slučaju čaj se pije s medom i u gutljajima. Prema Christoheru Hobbsu, istaknutom travaru, botaničaru i autoru knjiga o ljekovitom bilju, za ublažavanje pečenja zbog infekcije mjehura možete koristiti infuziju s hladnom vodom. Infuzija se pripremi tako što se oko 4 žličice osušenog bijelog sljeza doda u četvrt litre hladne vode i ostavi da prenoći. Taj čaj pomalo se pijucka tijekom cijelog dana. Ova ljekovita biljka sadrži i oko 4 % betaina, fitoestrogena i emenagoge koji se mogu još pronaći u cikli, mrkvi i švicarskoj (običnoj) cikli (Beta vulgaris cicla), vodopiji (cikoriji), zobi, naranči i stolisniku. Čaj od bijelog sljeza i stolisnika također se ubraja u dobre čajeve. S obzirom da ova ljekovita biljka sadrži smirujuća biljna vlakna topljiva u vodi, (biljno mlijeko) koristi se i u obliku kreme za liječenje ispucale kože, čireva i varikoznih vena kao i kod zaštite od UV zračenja ili izlaganja suncu. Tekući ekstrakt bijelog sljeza može se pomiješati s kokosovim uljem i u obliku obloga stavit na kožu. Dr. James Duke, vodeći svjetski stručnjak za ljekovito bilje, predlaže korijen ove biljke obraditi u sokovniku i dobivenu tekućinu nanijeti izravno na oboljela mjesta.

 class=
Sjemenke bijelog sljeza

Za bijeli sljez je svojstveno i da u kombinaciji s kamilicom djeluje smirujuće pri akutnoj upali želučane sluznice što je potvrdila i studija provedena 2015. Druga studija otkrila je da su djeca koja su uzimala biljnu mješavinu uključujući kamilicu, imala manje jak kašalj i manje noćnih buđenja i manje dugotrajne respiratorne infekcije od one djece koja su primala placebo. Kod kronično suhih usta mogu se koristiti pastile koje se moraju polako otapati u ustima ili alternativno koristiti čaj. Bijeli sljez, tj. njegova sluz pomaže i kod zaštite grla od želučanog refluksa. Kiselina iz želuca se vraća natrag u grlo, što može dovesti do iritacije jednjaka. Sluz u tom slučaju prekriva jednjak, i na taj način može ga zaštiti od štetne želučane kiseline.

Kod prehlada i plućnih bolesti preporuča se sljedeća mješavina: prvo se pripreme 3 šalice sljezovog čaja hladnim načinom nakon čega se pripremi čaj od sljedeće mješavine: 20 g sjemena anisa, 40 g listova podbijela, 40 g plućnjaka. Od te se mješavine uzmu 2 čajne žlice za 1 šalicu, pripremi se čaj kao oparak, procijedi se i tome se doda hladno pripremljen čaj i procijeđen čaj od bijelog sljeza. Pije se u gutljajima. Čisti čaj od sljezovog sjemena služi u pučkoj medicini kao sredstvo protiv bolesti čiji su uzrok kamenci ili pijesak.

Napomena: zbog niskog rizika od nuspojava i duge povijesti njegove upotrebe korijen bijelog sljeza je dobra opcija za liječenje manjih tegoba. Kao i kod bilo kojeg biljnog lijeka, prije upotrebe konzultirajte se s liječnikom, s obzirom na interakcije s drugim lijekovima. Osobe s dijabetesom trebaju biti oprezne s ovom biljkom zbog visokog sadržaja šećera.