Jedno od jako zanimljivih iskustava u Austriji je svakako pogled na Alpske pašnjake gdje se tijekom cijele godine mogu vidjeti krave na ispaši. Regija Volarberg u Austriji smještena je na samom sjeveru Austrije i graniči sa Švicarskom. Regija je bogata pašnjacima i stočarstvo predstavlja znatan dio u gospodarskom razvoju i rastu. Na primjeru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva prikazat ćemo kako izgleda jedan ciklus na prosječnoj obiteljskoj farmi krava u sustavu krava-tele.

Sve počinje krajem svibnja kad se intenziviraju radovi na farmi. Gospodarstvo, ovisno o vremenu, šalje svoje stado krava u Alpe. Naime, ako je u Alpama još snijeg, krave idu na ispašu početkom lipnja, a ako nema snijega idu krajem svibnja. Gospodarstvo ima obvezu za svaku kravu koju šalje u Alpe na ispašu dostaviti nadležnom tijelu broj grla i vrlo je važno ako se radi o bređoj kravi da se ona izuzme iz stada. Krave kreću sa zbirnog mjesta iz sela pješice preko nizinskog dijela Alpa u sve više predjele. Pastiri goniči su cijelo vrijeme uz njih, prate ih i tjeraju prema višim predjelima ovisno o ispaši. Krave ostaju u Alpama oko 90 dana te se vraćaju na gospodarstvo u rujnu. Za vrijeme boravka krava, tj. stada u Alpama, gospodarstvo ima priliku kositi livade, sušiti i spremati sijeno za zimu. S obzirom na način boravka krava postoje 2 vrste boravka u Alpama: sustav krava – tele: krave se ne doje, a telići idu kasnije za meso, te sustav gdje se krave doje i od mlijeka se rade prerađevine u obliku sireva, maslaca i ostalo.

 class=
 class=
Krave u Alpama

Svi prerađeni i dobiveni mliječni proizvodi u Alpama su izuzetno specifični po svojoj aromi i načinu pripreme. Mlijeko tih krava je puno kvalitetnije i bolje jer krave ne pasu samo travu nego cvijeće i biljke koje su specifične za alpski predio. Proizvodi se šalju u selo i prodaju u sirane. Krave u Alpama se redovno svaka 3-4 tjedna premještaju na druge i nove parcele u svrhu bolje ispaše i kondicije. Svaki vlasnik u slučaju nezgode dužan je doći u kontrolu.

Gospodarstva u obvezi držati krave na ispaši

Prema zakonu o poljoprivredi, u Austriji svako gospodarstvo ima obvezu držati krave vani na ispaši 120 dana. Odlaskom u Alpe, 3 mjeseca su već odrađena, a ostatak krave provedu na ispaši na vlastitom gospodarstvu. Na taj način Alpe se održavaju prirodnim putem, s obzirom da se Alpe ne smiju kositi. Održavanjem prirodne flore i faune postiže se velika ravnoteža i efikasnost kako u pogledu bioraznolikosti tako i kondicijskom stanju krava koje gore borave. Boravak krava u Alpama se plaća ovisno o broju krava od nekih 80 eura za 90 dana boravka (za cijelo stado).  U jesen se krave vraćaju iz Alpa u selo, a posebno je zanimljivo vidjeti zvona oko njihovih vratova dok se spuštaju, a većina krava već sama zna svoj put kući. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje