Crni kim, lat. Nigella sativa kod nas je slabo poznata biljka koja se uglavnom uzgaja kao dekorativna biljka u vrtovima. Međutim, u Aziji, od Male Azije pa sve do Indije ona je važna komercijalna biljka koja se koristi kao začin, industrijska i ljekovita biljka.

Crni kim ima mnogo narodnih imena, pa je poznat i kao pitoma crnjika, crni kumin, crni koriandar, uzgojena crnjika, švalerovo oko, primorski kumin, a ima dugu povijest pa se kao „čudotvorna biljka“ spomije u Bibliji i Kuranu. Iz arheoloških nalaza saznajemo da se crni kim koristio u starom Egiptu za vrijeme faraona Tutankamona.

Gdje je rasprostranjen?

Crni kim je udomaćena biljka u području južne Azije (Indija, Bangladeš), a kako je lako prilagodljiva proširila se na Zapadnu Aziju (Sirija, Libanon, Izrael) te na južnu Europu i Sredozemlje. Selekcijskim radom, u najvećoj mjeri u Institutima u Indiji dobiveno je više varijeteta koji su su prilagođeni određenim klimatskim uvjetima. Kada se zasadi i ostavi da odcvate, biljka se vrlo brzo širi samozasijavanjem. Jedna je od vrlo dekorativnih egzotičnih cvjetnica.

Ima potencijal kao komercijalna biljka

Nigella sativa pripada porodici žabnjakovki (Ranunculaceae). Uspravna je jednogodišnja biljka visoka 30-60 cm. Iz osnove korijena izraste više primarnih grana koje se kasnije još granaju na ogranke. Listovi su naizmjenični neparno perasti, nježne zelene boje, a na vrhu ogranaka razvija se izgledom specifičan cvijet s više bijelo plavih latica. Plod je specifična izgleda, u obliku tobolaca koji su kad dozriju ispunjen crnim sjemenkama. Tobolci su u početku zeleni, a kasnije potamne. Sjemenke su crne, relativno krupne, ovalno višekutne s oštrim rubovima.

Ulje i sjemenke crnog kima su čudotvornih svojstava, Foto shutterstock

Crni kim je biljka hladnijih, sušnih područja, ali uspješno raste i u područjima s toplom i vlažnijom klimom. Prema nekim istraživanjima hladno i vlažno vrijeme pogoduje cvatnji i produkciji sjemena. Pogoduje joj rahlo pjeskovito tlo. Iako ima potencijal kao komercijalna biljka, kod nas se još nedovoljno eksploatira. Neka istraživanja na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima idu u smjeru dobivanja spoznaja o mogućem komercijalnom uzgoju i u našim krajevima.

Začin sa korisnim svojstvima za zdravlje

Slijedeći višetisućljetnu tradiciju, sjemenke crnog kima slove kao začin s korisnim svojstvima za zdravlje. U tom smislu obavljena su i još se uvijek provode brojna istraživanja u smislu sastava i zdravstvene koristi crnog kima. U tim istraživanjima prednjače brojne institucije prvenstveno u Indiji. Prema istraživanjima sjemenki crnog kima glavni sastojak je ulje, koje dolazi u količini od 30 do 40 %, u kojem su najzastupljenije zasićene masne kiseline koje čine oko 30 % ulja, a prevladavaju palmitinska kiselina, stearinska i miristinska kiselina. Od nezasićenih masnih kiselina, u najvećoj mjeri zastupljene su linolna sa 50 do 60 %; oleinska kiselina s 20 %.

Hlapljive uljne komponente čine 0,4 do 0,45 % i sadrže nigelon, timokinon, timohidrokinon, ditimokinon, timol, karvakrol, α i β-pinen, d-limonen, d-citronelol, p –cimen. Pored ulja sjemenke crnog kima sadrže 16 do 20 % proteina. Ti proteini bogati su aminokiselinama poput arginina, glutaminske kiseline, leucina, lizina, metionina, tirozina, prolina i treonina. Tu treba spomenuti i značajnu količinu od 34 % ugljikohidrata. Iako minerali ne dolaze u značajnom opsegu (2 do 4 %) zastupljeni su s korisnim mineralima kao što su kalcij, fosfor, kalij, natrij i željezo. Dijetetska vlakna su zastupljena s 5,50 %, voda sa 6,0 %. Mala količina vode u sjemenkama omogućava da se čuvaju kroz dulje vrijeme.

S farmakološkog aspekta važno je spomenuti da sjemenke crnog kima sadrže i više bioaktivnih tvari kao što su alkaloidi. Od alkaloida prisutni su kinolinski, pirazolni alkaloidi te alkaloidi s imidazolskim prstenom. Pored toga, sjemenke Nigella sativa također sadrže i saponin, u vodi topiv pentaciklički spoj alfa-hederin. Na prisustvu tih bioaktivnih komponeti temelje se brojna farmakološka svojstva ulja crnog kima.

U tradicionalnoj medicini crni kim ima reputaciju „čarobne biljke“. To se prvenstveno odnosi na sjemenke, odnosno na ulje koje se iz njih dobiva tještenjem ili ekstrakcijom. Kao ljekovita biljka, posebice njezine sjemenke, od davnina su se koristile u mnogim zemljama diljem svijeta, a posebno je zastupljena u tradicionalnoj grčkoj Unani medicini i indijskoj Ayurveda medicini.

Crni kim jednom zasijan sam se rasijava, foto pixabay.com

Antibakterijski i antiparazitarni učinak sastavnica ulja sjemenki crnog kima

Nakon modernih znanstvenih istraživanja može se sagledati cjelokupni farmakološki potencijal sjemenki crnog kima. Prema rezultatima proizlazi da je za antibakterijski učinak ekstrakata sjemenki crnog kima najzaslužnije prisustvo timokinona. Među brojnim rezultatima važno je navesti da su ekstrakti sjemenki pokazali inhibitorni učinak na rast mnogih mikroorganizama, među ostalim na Staphylococcus aureus i Helicobacter pylori, dva mikroorganizma koji su odgovorni za brojne zdravstvene probleme. Među gljivičnim infekcijama važno je spomenuti inhibitorni učinak na rast Candida albicans i neke dermatifitske gljivice.

Tu treba spomenuti biocidni učinak na Schistosoma mansoni krvnog nematoda uzročnika schistosomiaze jedne od najraširenijih tropskih parazitarnih bolesti. Oksidativni stres jedan je od velikih zdravstvenih problema koji nastaju kao rezultat neravnoteže između stvaranja prooksidansa (slobodnih radikala i reaktivnih spojeva kisika) i antioksidanata kao što su vitamin C, E i neki antioksidacijski enzimi. Ta neravnoteža u korist prooksidansa može dovesti da promjene u strukturi mnogih molekula koje rezultiraju promjenema strukture i funkcije stanica. Laboratorijska istraživanja na životinjama pokazala su da dodatak sjemenki crnog kima u hranu smanjuje pojavu oksidativnog stresa, a ispoljava li se taj učinak ispoljava i u ljudi tek treba utvrditi.

Koče rast tumora

Eksperimentalna istraživanja na laboratorijskim životinjama kod kojih je induciran dijabetes pokazala su da ekstrakt i ulje sjemenki crnog kima u stanjima dijabetesa utječe na količinu glukoze u krvi i izlučivanje inzulina. Istraživanja ekstrakata i ulja crnog kima na rast i proliferaciju tumorskih stanica uglavnom su rađena na kulturi tumorskih stanica i pri tome je zaključeno da sastavnice ulja crnog kumina smanjuju rast i povećanje tumora te propadanje tumorskih stanica.

Među ostalim učincima ulja crnog kumina spomenimo njegovo djelovanje na razna upalna stanja, imunosni sustav, probavni i mokraćni sustav. Istraživanja na životinjama su pokazala da ulje sjemenki crnog kima nema nikakav toksični učinak. Sve gore navedeno ukazuje da bioaktivne sastavnice sjemenki Nigella sativa, posebice timokinin, imaju velik potencijal za sintezu novih lijekova u širokoj primjeni.

Prethodni članakLjekoviti pelin u vašem vrtu
Sljedeći članakOPG Karapandža dnevno isporučuje Vindiji 700 litara mlijeka
dr. sc. Zvonimir Kozarić
Prof. dr. sc. Zvonimir Kozarić rođen je 1953.g. u Velikoj Ludini. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu 1978.g. u Zagrebu, a od 1980. radi na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta. Prof. dr. sc. Zvonimir Kozarić rođen je 1953. godine u Velikoj Ludini, općina Ludina, gdje pohađa osnovnu školu. Gimnaziju završava u Zagrebu, a 1972. godine upisuje Veterinaski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 1978. godine, a od 1980. radi na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju Veterinarskog fakulteta. Sada je u zvanju redovitog sveučilišnog profesora. Objavio je više od 60 znanstvenih radova iz područja animalne morfologije. Više od 20 godina bavi se proučavanjem samoniklog jestivog i aromatičnog bilja i začina, te gljivarstvom i alternativnim izvorima prehrane. Iz tog područja održao je veći broj predavanja u planinarskim i gljivarskim društvima i HV.