Upotreba eteričnih ulja u veterinarske svrhe, a bez nadzora profesionalca, može biti jako štetno. Iako eterična ulja imaju ljekovito djelovanje, ona mogu biti toksična ako se nepravilno koriste, tj. ako se ne razumije prava priroda i uzrok nam nevidljivih simptoma, te ako se slabo poznaju farmakološka djelovanja pojedinih ulja.

Važno je znati koliko se eteričnog ulja smije koristiti kod određenih životinja. Sve je više popularnih knjiga o aromaterapiji koje savjetuju uporabu eteričnih ulja danas najviše u njezi kućnih ljubimaca. Posebno u liječenju kroničnih bolesti kao što je anemija, emfizem i slično. Neki se autori ne ustručavaju preporučiti oralnu uporabu eteričnih ulja.

Iako su se ona pokazala djelotvornima, ne bi se ipak trebala davati bez nadzora veterinara. Oni također trebaju dobro poznavati farmakološko djelovanje eteričnih ulja. Za razliku od ljudi, životinje su osjetljivije na mirise jer većina životinja živi u svijetu mirisa. Također, velika je razlika između ljudske kože koja je puno deblja (6 do 8 stanica) od životinjske (2 do 3 stanice). Također, postoje velike razlike u apsorpciji, metabolizmu kao i eliminaciji eteričnih ulja kod životinja.

Ulje protiv artritisa

Osteoartritis je na prvom mjestu uzročnik kroničnih bolova u psa a javlja se u većini slučajeva kod starijih pasa. Znakovi artritisa u pasa uključuju krutost kod ustajanja ili ležanja, šepanje, umor i zaostajanje tijekom šetnje ili odbijanje penjanja stepenicama. Važno je prepoznati znakove artritisa kod pasa i rano započeti s liječenjem, tj. usporiti napredovanje i pomoći u očuvanju kvalitetete života vašega ljubimca.

Sastojci ulja protiv artristisa:

  • 20 ml ulja od sjemenki grožđa;
  • 5 ml sezamovog ulja;
  • 3 kapi lavande;
  • 1 kap ružmarina;
  • 1 kap kamilice;
  • 1 kap đumbira.

Dobro promiješajte ulje od sjemenki grožđa i sezamovo ulje, pa dodajte eterična ulja. Zatim bočicu lagano okrečite gore, dolje. Jednu ili dvije kapljice ove mješavine stavite na dlan ili vrhovima prstiju nježno umasirajte mješavinu na oboljeli zglob, sve dok se potpuno ne upije.

Pripravak se ne smije koristiti duže od 6 tjedana kad je potrebno napraviti stanku od minimalno tri tjedna. Ovakav način liječenja potrebno je dopuniti pravilnom prehranom, homeopatskim pripravcima, no svakako se prije svake odluke posavjetujte s veterinarom.