Udruga “Pjover” – za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja sredinom srpnja u svome pitoresknom etno-eko selu, uz potporu Grada i Turističke zajednice grada Hvara, organizirala je dvodnevni 13. festival levande. Riječ je o tradicionalnoj gospodarskoj, turističkoj, edukativnoj i kulturnoj manifestaciji posvećenoj levandi. Levanda je biljka koja je snažno zadužila škoj i othranila brojne otočne obitelji. To znači da redovito ima vrlo zanimljiv program koji je i ove godine sukladno tradiciji privukao veliki broj onih koji sudjeluju u njemu. Isto tako i posjetitelja koji općenito dolaze s raznih strana svijeta.

-Naše selo se diči prvom Ružmarinskom zadrugom u Hrvatskoj (1892.), čija je sljednica današnja Poljoprivredna zadruga. Ovdje se od 1928. do 1930. započelo sa sadnjom levande. I poznata sorta budrovka dobila je ime upravo po obitelji Budrović iz Veloga Grablja. Prvi uzgajivač je bio barba Borte, Bartul Tomičić (1869.-1953.), a najveći proizvođač levandinog ulja u Dalmaciji šezdesetih godina 20. stoljeća barba Lorenco Tudor (1894.-1975.), zbog čega je od engleskih novinara nazvan ‘King of lavanda’. Međutim, mora se reći i to da se na Otoku sunca desetak godina kasnije proizvodilo 75 – 80 t levandinog ulja godišnje. To je činilo 90 posto ondašnje jugoslavenske i oko 8 posto svjetske proizvodnje ulja. Dakle, levanda je mnogima dala život. Od nje su se školovali, gradili kuće te kupovali automobile, pa je zato mi i slavimo, rekao je Ivan Zaninović – Grande, predsjednik Udruge “Pjover”.

Žetva i radionica suhozida

Festival levande imao je za cilj ponuditi nešto izvorno, nešto više da bi gosti došli u selo. Otvaranje je stoga započelo tradicionalnom žetvom levande u polju navrh Veloga Grablja (na Pjover), uključujući i radionicu suhozida ‘gomila’. Radionica se iz godine u godinu provodi u suradnji s prijateljskom udrugom “4 grada Dragodid”. Posjetitelje su dočekali s mnoštvom štandova na kojima su se prodavali razni proizvodi. Ponajviše oni od levande, ružmarina, kadulje i vrijesa (cvijet, ulje, napitci, med, suveniri…). Isto tako i maslinova ulja, rakije, vina, suhe smokve, rogači i drugi proizvodi. Naravno, nije nedostajalo ni dobrih izvornih delicija, koje su se zalijevale ‘zlatnom hvarskom kapljicom’.

Okosnicu festivalskog programa uvijek čine žetva levande, zatim prezentacija kuhanja, odnosno destilacije u našoj ‘Petroli’, kojoj su uz pomoć europskih sredstava, Grada i Županije splitsko-dalmatinske također vratili stari sjaj. Za te potrebe nabavljen je novi parni kotao, a za najnovije uređenje utrošeno daljnjih 160 tisuća kuna. Tako su posjetitelje u ovoj prigodi pozdravili gradonačelnik Rikardo Novak i predsjednik Poljoprivredne zadruge Josip Jurić.

festival levande radionica suhozida
Radionica suhozida ‘gomila’ (Udruga ‘Pjover’)

-Izlagači su isto tako neizostavan segment, oni zapravo prodaju sve što se da proizvesti od te biljke. Kad se govori o suhozidnoj gradnji, ona iz zračne perspektive izgleda kao kakva čipka. Radionicama želimo podsjetiti i odati počast našim težacima. Oni su se toliko trudili da se na škrtom terenu izbore za to malo zemlje na kojoj su sadili levandu. Od nje su stvorili selo i ovu ljepotu koja nas okružuje. Sve ostalo, edukacije, kulturna događanja su jednostavno popratni dio programa, kojim se obogaćuje manifestacija, dodaje Grande.

  Poslu se uče i djeca od malena

Koliko su Velograbjani zaljubljeni u najdražu biljku svjedoči i to da su svome nogometnom i boćarskom klubu dali ime ‘Levanda’. Proizvođači (izlagači) su sve inovativniji što se vidjelo i iz asortimana na njihovim štandovima. Metkovac Ivan Volarević nudio je razne suvenire, uporabne predmete, igračke, nakit te ogrlice s mediteranskim i arheološkim motivima, izrađene od domaćih vrsta drva. Paulo Carić iz Svirača je između ostalog prodavao kupažu maslinovog ulja od čak 11 sorti maslina, što podrijetlo vuku iz Grčke, Italije i Francuske. Poslu se uče i djeca od malih nogu, dobro su tržile malena Rita Čičak iz Splita, i Klara Tamim iz Hvara. Dogodine će im se vrlo vjerojatno pridružiti i njihova prijateljica Marta Repaš iz Hvara. Na jesen će tek u 4. razred Osnovne škole.

festival levande velo grablje
Djeca u poslu- s desna na lijevo Riza Čičak, Klara Tamim i Marta Repaš za štandom u Velom Grablju

Varbonka Marija Pavičić Donkić – Briškula rođena je baš u Velom Grablju. Na svome obiteljskom gospodarstvu proizvodi izvrsne proizvode. Zamijetili smo ekološko maslinovo ulje, travaricu od čak 22 vrste divljih trava, kantarionovo ulje i origano.

-Oduševljena sam Festivalom i organizatore svakako treba pohvaliti. Izbor proizvoda je izvrstan, najvažnije je da su otočni, kvalitetom dobri i zdravi. Ima tu i zgodnih dekoracija, a meni se najviše sviđaju eterična ulja, s tim da bih predložila da se njihova lepeza još više širi, da proizvođači ne ostaju tek na onima koja su standardna, od levande i ružmarina. Da, kupila sam domaći prošek, ali ne za piti. Poslužit će mi za izradu paprenjoka, tradicijske slastice koja se naročito radi u Starome Gradu – Farosu. Trebat će mi još ponešto – brašno, med, šafran i maslinovo ulje. Snaći ćemo se i za to, kazala nam je simpatična Petra Tonković iz Splita,. Njeno znanje nas nije nimalo iznenadilo, jer će uskoro postati magistra nutricionizma.

festival levande
Teta Marija Pavičić Donkić – Briškule ponudila je posjetiteljima domaći prošek

 I doista, pravo je čudo da sve ovo može učiniti mjesto koje zimi broji niti 15 stanovnika. Statističari su zabilježili da je tu 1921. živjelo čak 520 ljudi. Danas ‘slažu’ etno zbirku, koja na jedinstven način nudi povijesni presjek života u tom hvarskom mjestu. Puno polažu na edukaciju, pa su tako i ovaj put pripremljena vrlo zanimljiva predavanja: “Projekt zaštite izvornosti ulja od hvarske levande” (prof. Ivica Ljubenkov); “Krumpir prije krumpira” (Marko Vučetić, dipl. ing.), “Značaj uzgoja rogača” (mr. sc. Stanislav Štambuk), “Toplo-hladna zima 2020./2021.” (Vučetić – Štambuk, zajednička tema). Isto tako i likovna radionica za djecu učiteljice Katice Borak i akademske slikarice Ana-Marije Jukić te radionica “Ljekovite pomade” voditeljice Maje Mačković, uključujući i aromamasažu.

 Festival levande izašao iz okvira Hrvatske                                                            

Festival levande u svom 13. izdanju napokon je izašao iz okvira Republike Hrvatske. S ponosom možemo reći da ove godine prvi put imamo 11 stranih novinara, uključujući one iz Velike Britanije i Francuske, koji su na otok došli baš zbog festivala. U tom smislu nikako ne smijemo zaboraviti entuzijazam Iva Zaninovića – Grandea i udruge “Pjover”. Oni su sve ovo pokrenuli i zadnje dvije godine festival “održavaju” unatoč svim problemima. Najvažnije je da se time potiču uzgoj, proizvodnja i zaštita ulja od biljke koja je ustvari poznati brend našeg škoja. Festival levande je jedno od najatraktivnijih mjesta gdje lokalni OPG-ovi, na području grada Hvara, mogu promovirati i prodavati svoje proizvode. TZG Hvara će se stoga truditi i kontinuirano financijski potpomagati festival. Istodobno i marketinški brendirati njegovu izvornost i Hvar kao otok levande, izjavio je Petar Razović, direktor Turističkog ureda.