Benigna hiperplazija prostate (BPH) pogađa većinu muškaraca starijih od 50 godina i smatra se jednom od najučestalijih bolesti starijih muškaraca. Stresan život, starenje, prehrambene navike, hormoni te oksidativni stres, pogoduju razvoju ove kronične bolesti. Potrebno je što prije reagirati kako bi se smanjio njezin razvoj i utjecaj na zdravlje muškarca.

Mijenjanje životinih navika može pozitivno djelovati na zdravlje prostate i krvožilnog sustava. Za početak, uz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu, izbjegavajte ili smanjite korištenje dekongestiva i antihistaminika tijekom prehlada i alergija jer oni stežu mišiće koji kontroliraju protok urina i otežavaju njegovo izlučivanje.

Smanjite količinu kave i alkohola jer dodatno potiču mokrenje. Izbjegavajte piti tekućinu barem dva sata prije odlaska na počinak. Oblačite se u skladu s temperaturama u kojima boravite jer se kod hladnoće pojačava osjećaj potrebe za uriniranjem. Dovoljno sna (barem 7-8 sati) omogućit će bolje funkcioniranje pod stresom, ali i racionalniji unos hrane. Prirodni proizvodi danas su od sve veće važnosti u prevenciji i liječenju bolesti. Zahvaljujući manjem broju nuspojava i troškova, veliki broj novih korisnika biljne medicine svakim danom sve više raste.

Zeleni čaj (Camellia sinensis)

Ugodnog okusa, a ekonomičan i siguran za upotrebu, zeleni čaj jedan je od najpopularnijih vrsta čajeva na svijetu. Znanstvena istraživanja ukazuju da konzumacija zelenog čaja na dnevnoj bazi dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma mjehura, pluća, kože te prostate.

Primijećena su i druga pozitivna djelovanja na organizam kao što su: regulacija tjelesne težine, snižavanje kolesterola, antioksidativno, antibakterijsko i protuvirusno djelovanje, uz jačanje imunološkog sustava. Spojevi pronađeni u zelenom čaju su: polifenoli, alkaloidi, aminokiseline, ugljikohidrati, proteini, klorofil, flour, minerali, vitamini. Najzastupljeniji polifenoli su flavonoidi na kojima se temelje zdravstvene blagodati poznate već stoljećima.

za zdravlje prostate
Dnevno se može popiti do 10 šalica zelenog čaja

Također je bitno napomenuti kako zeleni čaj sadrži manju količinu kofeina koja može stimulirati bubrege i potaknuti potrebu za uriniranjem. Dnevno se može popiti i do 10 šalica čaja, gdje se 1 žličica suhih listova prelije s 250 ml proključale vode. Kako sadrži antioksidanse koji ometaju apsorpciju željeza u ljudski organizam, čaj se preporučuje piti uz dodatak soka ocijeđenog limuna, jer vitamin C iz limuna sudjeluje u apsorpciji željeza. Čaj se pije sat vremena prije ili poslije obroka. Nije preporučljivo za osobe koje boluju od anemije.

Vrbovica (Epilobium sp.)

Rod Epilobium tradicionalno se koristio za liječenje rana i kožnih oboljenja, groznice, boli (glavobolja, bolno grlo, porod) i problema povezanih s probavom (zatvor, bol u želucu), ali i kod smetnji s menstrualnim ciklusom. U povijesti, ali i danas, najviše se koristi za sve vrste problema s prostatom: tumorom prostate, hipertrofije i prostatitisa.

Za liječenje se koriste čajevi i alkoholni ekstrakti svježih nadzemnih dijelova biljke. Glavne sastavnice odgovorne za ljekovito djelovanje su: steroli, triterpeni, masne kiseline, polifenoli, flavanoidi, tanini. Vrbovica se smije koristiti dulje vrijeme bez štetnog djelovanja po organizam. Osim kao čaj, vrbovica se na tržištu pojavljuje u obliku tinkture i tableta. Tinktura se uzima tri puta dnevno, oko 20 do 30 kapi se ukapa u 1 dl vode ili soka te popije.

ljekovito bilje za zdravlje prostate
Vrbovica se najviše koristi za sve vrste problema s prostatom

Priprema čaja: jednu žličicu vrbovice preliti s 200 ml ključale vode, te ostaviti pokriveno da odstoji 10 do 15 minuta. Dnevna doza su dvije šalice čaja (jedna ujutro na prazan želudac i navečer, pola sata prije jela).

Kopriva (Urtica dioica)

Zeljasta biljka, poznata po svojem divljem rastu u ruralnim krajevima, od srednjeg se vijeka koristi kao diuretik i u liječenju zglobova. U liječenju se koristi korijen koprive koji sadrži sterole, glikoproteine, triterpenske kiseline, polisaharide, masne kiseline. Ekstrakt korijena koprive sadrži tvari koje koče aktivnost spolnih hormona, blokiraju rast stanica prostate i pokazuju protuupalno djelovanje. Iako sama zasebno nije dovoljna u liječenju, kombinira se s drugim ljekovitim biljem radi jačeg djelovanja. Uobičajena doza je 120 mg standardiziranog ekstrakta, dva puta dnevno.  Za čaj, doza je jedna šalica dnevno.

prostate
Kopriva – diuretik i u liječenju zglobova

U ovome je kontekstu bitno istaknuti kako se samo korijen koprive koristi za zdravo funkcioniranje prostate. Listovi koprive koriste se za jačanje imuniteta, liječenje alergije, artritisa, konjuktivitisa, itd.

Čaj od koprive: 1,5 g sušenog korijena koprive preliti sa 150 ml zakuhale vode i ostaviti da odstoji 5-10 minuta, a kad se ohladi, popiti.

Glog (Crataegus monogyna)

Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovitost gloga koji se koristio u tradicionalnoj medicini. U terapijske se svrhe koriste: listovi, cvjetovi i plodovi. Djelatne tvari su: amini, flavanoidi, tanini, triterpenske kiseline, steroli i saponini. U znanstvenim je istraživanjima dokazano kako plodovi gloga imaju snažno antioksidativno djelovanje i čišćenje od slobodnih radikala, zahvaljujući različitim kemijskim spojevima, kao što su: katehini, hiperozid i klorogenična kiselina.

Glog jača srčane mišiće, povećava izdržljivost kod bavljenja sportom i potiče uravnotežen rad srca. Ekstrakt gloga snižava krvni tlak i regulira razinu kolesterola, ali ne smije biti zamjena već samo nadopuna na redovitu terapiju. Glog se primjenjuje u obliku tinktura, tableta, čajeva, vodenih ekstrakata listova, cvjetova i plodova.

Propručena doza ovisi o obliku koji se koristi. Ako se uzima tinktura ploda, po danu se oralno uzima 1 do 2 ml, dok se kod tinkture listova ili cvjetova uzima 20 kapljica, dva do tri puta dnevno. Kod ekstrakta listova ili cvjetova, uzima se 160 do 900 mg podijeljeno na dvije do tri doze dnevno. Kao dodatak uobičajenoj prehrani, bilo kao preventiva ili za liječenje, od plodova gloga mogu se pripremati pekmezi, želei, voćna vina. Kako bi se primjetilo njegovo djelovanje, potrebno ga je koristiti minimalno 4 do 8 tjedana.

Čaj od gloga: pije se tri puta dnevno nakon obroka. Žličicu suhih listova i cvjetova prelije se s 250 ml proključale vode.

prostate
Glog jača srčani mišić

Pekmez od gloga

• 700 g – 1000 g plodova gloga

• 2-3 šalice vode

• 2 šalice šećera

•¼ šalice limunovog soka

• 1 šalica je 250 ml

U posudu ulijte vodu i dodajte glog, te kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta dok se plodovi u potpunosti ne raspadnu. Polako dodavati šećer. Dodati sok od limuna i mješati 10 do 15 minuta, dok ne postigne gelastu gustoću. Pekmez usipajte u pripremljene teglice i spremite u hladnjak. Potrošiti u što kraćem roku.

Buča (Cucurbita pepo)

Uzgaja se kao jednogodišnje povrće u cijelom cvijetu, a njezina ljekovita svojstva prepoznata su već stoljećima. Sjemenke su bogat izvor vitamina A, B i E, proteina, linolenske i oleinske kiseline, te cinka, selena, magnezija, željeza, ugljikohidrata i fitosterolima. Sjemenke buče sadrže kemijski spoj beta sitosterol koji poboljšava protok mokraće i smanjuje količinu mokraće koja ostaje u mokraćnom mjehuru nakon mokrenja. Sjemenke također posjeduju i antidijabetičko, antikancerogeno i antimikrobno djelovanje uz jačanje imuniteta, snižavanje krvnog tlaka.

Preporučljiva dnevna doza jest oko 10 do 30 g, kao mljevene sjemenke, što je ekvivalentno količini etanolnog ekstrakta ili bučinog ulja. Za optimalan učinak, bučine sjemenke se treba koristiti nekoliko tjedana ili mjeseci, uz što dulje korištenje. Koriste se sirove, pržene ili kuhane, u salatama. Mljevene sjemenke miješaju se sa žitaricama za pripremanje kruha, peciva i slastica. Bučino ulje ugodnog je orašastog okusa. Sjemenke imaju visok potencijal i u preventivnom korištenju kod problema prostate i drugim stanjima. Ako se odlučite na korištenje, rezultati će se primjetiti nakon nekog vremena, ali i oni ovise o zdravstvenoj situaciji osobe, učestalosti korištenja i kvaliteti.

prostate
Osim što je izvrsnog okusa, juha od buče i iznimno je zdrava

Recept za pečene sjemenke bundeve

•1 šalica = 250 ml

• 1 i ½ šalica sjemenki bundeve

•2 žlice maslinovog ulja

•¼ žličice soli

• začina po ukusu (čili, papar, češnjak u granulama)

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte sjemenke i ulje, posolite i posipajte željenim začinima. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i raširite sjemenke u jednom sloju. Pecite oko 20 do 25 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju. Neka se ohlade 15 minuta.