Konstantno hladne ruke i noge često upućuju na problem s cirkulacijom krvi. Mogući su brojni uzroci slabe cirkulacije krvi, a najčešći su premalo aktivnosti, loša ishrana ili nedovoljno uzimanje tekućine. Ponekad je riječ o genetski naslijeđenom problemu. Loša cirkulacija često može upućivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su: povišeni krvni tlak, ateroskleroza, poremećaj metabolizma masti, upala vena i dr.

Za ovakva stanja uglavnom se koriste konvencionalni lijekovi, no moguće je stanje ublažiti ili popraviti korištenjem nekih namirnica – začinskog i ljekovitog bilja koje se stoljećima koristi u narodnoj medicini. Brojni čajevi, uvarci i oblozi svojim djelovanjem poboljšavaju cirkulaciju.

            Za brži protok krvi

Poznata biljka za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog tlaka je ružmarin (Rosmarinus officinalis L.). Koriste se svježi ili suhi listovi za izradu napitaka i obloga.

Čaj od ružmarina – jedna čajna žličica listova ružmarina prelije se vodom i kuha dvije minute u 2 dl vode. Napitak se procijedi i pije dvaput dnevno. Čaj se ne preporuča piti u večernjim satima jer razbuđuje organizam. Na isti način se pripravlja i oblog koji se može staviti oko stopala i prekriti suhim ručnikom.

 class=
Ružmarin

Vino od ružmarina također pomaže kod ubrzanja protoka krvi. Šaka listova ružmarina prelije se s litrom domaćeg vina. Mješavina se pretoči u staklenku ili staklenu bocu  i ostavi da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Osmi dan se procijedi i pije po čašicu dnevno prije doručka i ručka.

            Protiv proširenih vena

Stolisnik (Achillea millefolium L.)ili narodnim nazivom hajdučka trava rasprostranjen je diljem svijeta. Raste uz putove, rubove šuma te je neizostavna biljka u kućanstvu za liječenje mnogih tegoba. Čaj i tinktura od stolisnika odlični su za poboljšanje cirkulacije, djeluju protiv proširenih vena i venskog zastoja.

Tinktura od stolisnika – po suhom vremenu  naberu se  cvjetovi i listovi stolisnika te se stave u staklenku do malo ispod vrha. Prelije se s rakijom s 40% alkohola. Ostavi se na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana. Nakon proteklog vremena mješavina se procijedi i pije se dva puta dnevno prije jela po jednu žličicu.

Čaj od stolisnika – jednu punu čajnu žličicu stolisnika prelije se s 2,5 dl vode i ostavi da kratko odstoji. Čaj se procijedi i pije do dva puta dnevno.

 class=
Stolisnik

               Snižava visok tlak

Češnjak (Allium sativum L.) je poznat po svom dobrom djelovanju na krvožilni sustav. Snižava razinu kolesterola u krvi i visok krvni tlak, prevenira nastanak krvnih ugrušaka te sprječava razvoj ateroskleroze. Češnjak se preporuča što češće jesti, a ako netko ne može podnijeti neugodan miris postoje kapsule s češnjakom u ljekarnama.

Tinktura od češnjaka – 300 grama češnjaka očisti se i zgnječi te potom stavi u staklenku. Prelije se s 3 dl alkohola i dobro zatvori te odloži na hladno i tamno mjesto. Nakon 15 dana talog se propasira i smjesa se procijedi kroz višeslojnu gazu. Iduća tri dana tinktura opet treba stajati na tamnom i hladnom mjestu, a potom je spremna za upotrebu. Pije se tri puta dnevno uz jelo ili nakon jela. Dozira se tako da se prve dane uzima po manje kapi, a s vremenom se povećava doza do 25 kapi po jednom uzimanju. Preporuča se nakapati tinkturu u mlijeko ili jogurt kako bi se neutralizirao miris češnjaka.

 class=

            Za jačanje krvnih žila

Kod Hrena (Armoracia rusticana) ljekoviti dio je zadebljali podanak (rizom). Zbog jakog i oštrog mirisa uglavnom se upotrebljava kao dodatak drugim jelima. Poznato je njegovo izvrsno djelovanje na upale sinusa i grla, ali je jednako koristan u jačanju krvnih žila, snižavanju krvnog tlaka i općenito za cirkulaciju. U zimskim mjesecima izvrstan je u kombinaciji s medom i tako da se podanak hrena dugačak dva-tri centimetra oguli i nariba, stavi u teglu i doda med.

 class=
Smjesa ribanog hrena i meda

Poklopi se i ostavi nekoliko sati da se prožmu sastojci. Smjesa se uzima svako jutro i večer po jednu žličicu.

Postoji još niz začina koji pomažu za bolju cirkulaciju kao što su; đumbir, čili papričice, kim, kardamom i cimet. Osim gore navedenih čajeva također je poznat i čaj od cvijeta divljeg kestena kao i čaj od kore bijele vrbe (sadrži salicilate – prirodni aspirin koji razrjeđuje krv).

Prethodni članakPriprema propolisa i zašto je značajan?
Sljedeći članak50 milijuna kuna za ulaganja u očuvanje okoliša
Tonka Ninčević, mag. ing. agr.
Diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša kao znanstveni novak na Zavodu za biljne znanosti. Područje interesa: uzgoj i biokemijska karakterizacija ljekovitog i aromatičnog bilja, populacijska genetika, etnobotanika. Diplomirala je 2011. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomskom fakultetu. Radi na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša kao znanstveni novak na Zavodu za biljne znanosti. Provodi istraživanja (uzgoj, biokemijska karakterizacija i populacijska genetika) na ljekovitom i aromatičnom bilju. Sudjelovala je na različitim europskim i domaćim projektima. Autorica je kurikuluma i priručnika izbornog predmeta: „Botanika ljekovitog i aromatičnog bilja“ za srednje škole. Uključena je u Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH, u Radnu skupinu ljekovito i aromatično bilje. Članica je Hrvatskog botaničkog društva i Društva za ljekovito i aromatično bilje zemalja jugoistočne Europe.