Konstantno hladne ruke i noge često upućuju na problem s cirkulacijom krvi. Mogući su brojni uzroci slabe cirkulacije krvi, a najčešći su premalo aktivnosti, loša ishrana ili nedovoljno uzimanje tekućine. Ponekad je riječ o genetski naslijeđenom problemu. Loša cirkulacija često može upućivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su: povišeni krvni tlak, ateroskleroza, poremećaj metabolizma masti, upala vena i dr.

Za ovakva stanja uglavnom se koriste konvencionalni lijekovi, no moguće je stanje ublažiti ili popraviti korištenjem nekih namirnica – začinskog i ljekovitog bilja koje se stoljećima koristi u narodnoj medicini. Brojni čajevi, uvarci i oblozi svojim djelovanjem poboljšavaju cirkulaciju.

            Za brži protok krvi

Poznata biljka za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog tlaka je ružmarin (Rosmarinus officinalis L.). Koriste se svježi ili suhi listovi za izradu napitaka i obloga.

Čaj od ružmarina – jedna čajna žličica listova ružmarina prelije se vodom i kuha dvije minute u 2 dl vode. Napitak se procijedi i pije dvaput dnevno. Čaj se ne preporuča piti u večernjim satima jer razbuđuje organizam. Na isti način se pripravlja i oblog koji se može staviti oko stopala i prekriti suhim ručnikom.

 class=
Ružmarin

Vino od ružmarina također pomaže kod ubrzanja protoka krvi. Šaka listova ružmarina prelije se s litrom domaćeg vina. Mješavina se pretoči u staklenku ili staklenu bocu  i ostavi da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Osmi dan se procijedi i pije po čašicu dnevno prije doručka i ručka.

            Protiv proširenih vena

Stolisnik (Achillea millefolium L.)ili narodnim nazivom hajdučka trava rasprostranjen je diljem svijeta. Raste uz putove, rubove šuma te je neizostavna biljka u kućanstvu za liječenje mnogih tegoba. Čaj i tinktura od stolisnika odlični su za poboljšanje cirkulacije, djeluju protiv proširenih vena i venskog zastoja.

Tinktura od stolisnika – po suhom vremenu  naberu se  cvjetovi i listovi stolisnika te se stave u staklenku do malo ispod vrha. Prelije se s rakijom s 40% alkohola. Ostavi se na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana. Nakon proteklog vremena mješavina se procijedi i pije se dva puta dnevno prije jela po jednu žličicu.

Čaj od stolisnika – jednu punu čajnu žličicu stolisnika prelije se s 2,5 dl vode i ostavi da kratko odstoji. Čaj se procijedi i pije do dva puta dnevno.

 class=
Stolisnik

               Snižava visok tlak

Češnjak (Allium sativum L.) je poznat po svom dobrom djelovanju na krvožilni sustav. Snižava razinu kolesterola u krvi i visok krvni tlak, prevenira nastanak krvnih ugrušaka te sprječava razvoj ateroskleroze. Češnjak se preporuča što češće jesti, a ako netko ne može podnijeti neugodan miris postoje kapsule s češnjakom u ljekarnama.

Tinktura od češnjaka – 300 grama češnjaka očisti se i zgnječi te potom stavi u staklenku. Prelije se s 3 dl alkohola i dobro zatvori te odloži na hladno i tamno mjesto. Nakon 15 dana talog se propasira i smjesa se procijedi kroz višeslojnu gazu. Iduća tri dana tinktura opet treba stajati na tamnom i hladnom mjestu, a potom je spremna za upotrebu. Pije se tri puta dnevno uz jelo ili nakon jela. Dozira se tako da se prve dane uzima po manje kapi, a s vremenom se povećava doza do 25 kapi po jednom uzimanju. Preporuča se nakapati tinkturu u mlijeko ili jogurt kako bi se neutralizirao miris češnjaka.

 class=

            Za jačanje krvnih žila

Kod Hrena (Armoracia rusticana) ljekoviti dio je zadebljali podanak (rizom). Zbog jakog i oštrog mirisa uglavnom se upotrebljava kao dodatak drugim jelima. Poznato je njegovo izvrsno djelovanje na upale sinusa i grla, ali je jednako koristan u jačanju krvnih žila, snižavanju krvnog tlaka i općenito za cirkulaciju. U zimskim mjesecima izvrstan je u kombinaciji s medom i tako da se podanak hrena dugačak dva-tri centimetra oguli i nariba, stavi u teglu i doda med.

 class=
Smjesa ribanog hrena i meda

Poklopi se i ostavi nekoliko sati da se prožmu sastojci. Smjesa se uzima svako jutro i večer po jednu žličicu.

Postoji još niz začina koji pomažu za bolju cirkulaciju kao što su; đumbir, čili papričice, kim, kardamom i cimet. Osim gore navedenih čajeva također je poznat i čaj od cvijeta divljeg kestena kao i čaj od kore bijele vrbe (sadrži salicilate – prirodni aspirin koji razrjeđuje krv).

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPriprema propolisa i zašto je značajan?
Sljedeći članak50 milijuna kuna za ulaganja u očuvanje okoliša
Avatar
Diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša kao znanstveni novak na Zavodu za biljne znanosti. Područje interesa: uzgoj i biokemijska karakterizacija ljekovitog i aromatičnog bilja, populacijska genetika, etnobotanika. Diplomirala je 2011. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomskom fakultetu. Radi na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša kao znanstveni novak na Zavodu za biljne znanosti. Provodi istraživanja (uzgoj, biokemijska karakterizacija i populacijska genetika) na ljekovitom i aromatičnom bilju. Sudjelovala je na različitim europskim i domaćim projektima. Autorica je kurikuluma i priručnika izbornog predmeta: „Botanika ljekovitog i aromatičnog bilja“ za srednje škole. Uključena je u Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH, u Radnu skupinu ljekovito i aromatično bilje. Članica je Hrvatskog botaničkog društva i Društva za ljekovito i aromatično bilje zemalja jugoistočne Europe.