Lovor, lovorika ili lorber (Laurus nobilis L.) je zimzeleni grm ili drvo visine do 10 m koje raste uz jadransku obalu pojedinačno ili u skupinama s ostalim grmljem, a na nekim mjestima oblikuje i malene šume. Osobito su poznate šume lovora oko Lovrana, po kojem je mjesto i dobilo ime. Lovor je od davnina bio cijenjeno i sveto drvo.

Lovor ima oko 10 cm duge, kožaste, tvrde listove lancetastog oblika, cjelovitog ili blago valovitog ruba, zašiljene na oba kraja. S gornje strane su sjajni i tamnozelene boje, a s donje svjetliji i bez sjaja. Od ožujka do svibnja u pazušcima listova razvijaju se neugledni, žućkastobijeli cvjetovi. Lovor plod je koštunica tamnomodre boje koja sliči na maslinu. Svježi lovorovi plodovi nisu jestivi, a osušeni se mogu koristiti u kulinarstvu kao začin. Iz plodova se tiještenjem ili iskuhavanjem s vodom dobiva smjesa masnog i eteričnog ulja koja se nekada koristila u mastima protiv reume i u veterinarskoj medicini.

Berba i sušenje – lovor

Listovi se beru nakon dozrijevanja plodova, od mjeseca studenog. Suše se u tankom sloju na prozračnom mjestu zaštićenom od direktnog sunčevog svjetla. Treba ih povremeno okrenuti da se brže osuše. Ukoliko se suše u sušari, temperatura ne smije prelaziti 40oC. Imaju jak i ugodan miris i jako aromatičan, pomalo trpak i gorak okus. Sadrže 1-3% eteričnog ulja s 1,8 cineolom kao glavnom sastavnicom, dosta trjeslovina i nešto gorkih tvari.

Posušeni listovi lovora

Ljekoviti pripravci s lovorovim listom za unutarnju uporabu danas se rijetko koriste. Maurice Mességué preporučuje čaj od lovorovih listova kod hunjavice, bronhitisa i gripe, te za grgljanje kod angine. Kupka od lovorovih listova pomaže kod reumatskih tegoba i djeluje opuštajuće. Čaj od lovorovih listova: 2 svježa, usitnjena lovorova lista kuhati na laganoj vatri 10 minuta u 2,5 dl vode.

Ostaviti da odstoji poklopljeno desetak minuta i procijediti. Dodati žlicu meda i žlicu limunovog soka i piti kod gripe i bronhitisa dva puta dnevno po šalicu čaja u gutljajima. Tinktura od lovorovih listova: 50 g svježih, usitnjenih listova lovora preliti s pola litre rakije i ostaviti 3 tjedna na toplom mjestu uz povremeno protresanje. Procijediti i koristiti za masažu kod reumatskih tegoba, bolova u mišićima, nateknuća tetiva.

Lovor kao začin

Listovi lovora najviše se koriste u kulinarstvu kao začin. Dodaju se umacima, marinadama, jelima od mesa, ribe, divljači, juhama i varivima, a koriste se kod pripremanja zimnice, alkoholnih pića i sokova. Suhi list lovora stavlja se među suhe smokve i drugo suho voće. Djeluje kao prirodni konzervans, pomaže protiv nadimanja, loše probave i bolova u želucu. Pri korištenju lovora kod pripreme jela treba biti oprezan jer jelo postaje gorko ako ga se stavi previše. List, dva, sasvim su dovoljni.

Lovor -etrično ulje dobiva se destilacijom listova vodenom parom. Ima antibakterijsko, antivirusno i potugljivično (osobito proiv vrsta Candida) djelovanje. Dodaje se u ulja i masti kod reumatoidnog artritisa, mišičnih bolova i grčeva, kožnih osipa i gljivičnih infekcija kože, a koristi se i za inhalacije kod virusnih infekcija dišnog sustava.

Sredstvo je za dezinfekciju prostora u kojem boravi oboljeli od prehlade i gripe, a djeluje i opuštajuće. Primjenjuje se i kod izrade muških parfema i preparata poslije brijanja. Dugotrajno nanošenje na kožu može izazvati alergijske reakcije. Pripravci od lovora ne preporučuju se trudnicama i djeci.

Foto: pixabay.com

Prethodni članakŠto nakon tuče u vinogradu?
Sljedeći članakVeliko nevrijeme pogodilo istočnu Hrvatsku
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.