Pirika (Agrppyron repens, Elymus repens) je žilav, teško iskorjenjiv korov koji u tlu ima jako dug i razgranat valjkast podanak, žućkaste boje, iz kojeg izbijaju brojne vriježe. Pripada porodici trava.

Listovi pirike su uski, dugački, plavkastozelene boje. Glatke, gole i uspravne stabljike visoke su 30-120 cm. Na vrhu stabljike od lipnja do kolovoza pojavljuju se sitni i neugledni, dvoredno smješteni cvjetovi, skupljeni u 10- 15 cm duge klasove. Podanak se iskapa u rano proljeće ili u jesen. Najlakše ga je skupljati na svježe preoranim njivama ili u vrtovima. Nakon što se opere, suši se na otvorenom ili pri temperaturi od oko 50 oC. Važno ga je dobro osušiti, jer u protivnom lako popljesnivi. Manje količine mogu se čuvati u dobro zatvorenim posudama, a veće u višeslojnim papirnatim vrećama.

Čaj od pirike

1-2 čajne žlice usitnjenog podanka pirike staviti u 2,5 dl hladne vode i zagrijati do vrenja. Čaj maknuti s vatre i ostaviti poklopljen 10 minuta, a zatim procijediti. Piti 2-3 šalice čaja tijekom dana.

Svježi sok

Dvije šake svježeg, opranog podanka pirike izmiješati u električnoj miješalici sa 100 ml vode. Tekućinu procijediti i čuvati u hladnjaku. Tri puta dnevno piti po jednu čajnu žlicu pripravka u malo vode.

Ljekovitost pirike

Podanak pirike sadrži 54% ugljikohidrata (inozitol, manitol, fruktoza itd), 20% bjelančevina, 11% sluzi i znatne količine mineralnih tvari (željezo, kalij, kremična kiselina itd.) te nešto vitamina (vitamin A i vitamine B skupine). U ljekovite svrhe koristi se čaj od suhog podanka ili svježe iscijeđen sok podanka. Čaj ili svježi sok pirike pospješuju izlučivanje crijevnih sokova, rad bubrega, izlučivanje mokraće i bolju izmjenu tvari u organizmu. Upotrebljavaju se kod reume, gihta, artroze, bronhalnih oboljenja, upale prostate, povišenog kolesterola, povišenog šećera u krvi, za uklanjanje umora i iscrpljenosti te za ublažavanje kožnih bolesti i uklanjanje kožnih nečistoća.

Prethodni članakLoboda u kulinarstvu
Sljedeći članakPelin za želučane probleme
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.