Sve interesantniji postaje uzgoj i sadnja listopadnog drva ginka (Ginkgo biloba L.). čija je domovina Kina. Stabla ginka mogu se posijati iz sjemena, a preporučuje se da se prvo drže u školici tj. u ograđenom dijelu vrta ili rasadnika dok se ne razviju i dosegnu visinu za presađivanje u slobodni uzgoj ili na livadu. Stablo ginka doseže visinu i do 35 metara, a promjer debla veći od 2 metra.

Najčešći uzgoj ginka je iz sjemena tj.sjemenke, reznicama ili cijepljenjem na podlogu. Dvodomna je bilja, tako da je potrebno imati mušku i žensku biljku ako je cilj uzgoj plodova. Oprašivanje biljaka je vjetrom, a plodovi ginka imaju izrazito neugodan miris. Preporuča se sadnja na teren s blagim nagibom i osunčani dio, po mogućnosti sa zapadne strane. Otporan je na bolesti, insekte, sušu i mraz te je vrlo pogodan za sadnju u gradskim i prigradskim naseljima. Varijeteti ginka su: Aurea (ima zlatnožute listove), Variegata (ima zlatnožute listove s prugama), Laciniata (ima velike listove, 20-30 cm i duboko urezane), Pendula (nisko stablo koje tvori štitastu krošnju) te Fastigiata ( piramidalna ili valjkasta krošnja).

Čaj od ginka ima široku upotrebu

            Široka upotreba u narodnoj medicini

U fitoterapiji se najčešće koristi list od ginka kao lijek protiv zaboravljivosti i za poboljšanje vida. Dosta je učinkovit kod uklanjanja glavobolje, liječenja sinusa i vrtoglavice. Ima veliko antioksidativno djelovanje i poboljšava rad živčanog sustava, a popravlja i raspoloženje. Preporučuje se za dijabetičare, jačanje cirkulacije, liječenje alergija i vrtoglavice, a pripomaže i kod kroničnog umora.

Najljekovitiji je list, a zatim slijedi sjeme, odnosno sjemenke ploda. Čisti čaj od ginka je gotovo proziran ili blijedo žućkasto zelenkaste boje, a što ovisi koliko je dugo stajao u kipućoj/vrućoj vodi. Najbolje ga je piti bez šećera ili s medom. Prilikom berbe lišća ginka mora se paziti kad se bere tj. u rujnu prije promjene boje.

Neki ga smatraju i najčudotvornijim lijekom sadašnjice. Uz široku upotrebu u narodnoj medicini, ginko je sve više prepoznat u farmaceutskoj industriji i sadi se kao ukrasna biljka u vrtovima kuća i okućnica.

Prije uzimanja  preparata od ove biljke trebalo bi se posavjetovati s liječnikom! Iako je ova biljka izuzetno kvalitetna, u interakciji s lijekovima za visoki tlak može dovesti do naglog pada krvnog tlaka. Također, može izazvati rizik od krvarenja ako se uzimaju sredstva za razrijeđivanje krvi poput varfarina i aspirina. Može ometati rad lijekova koji se uzimaju protiv anksioznosti (npr. Xanax) kao i  kod ostalih antidepresiva za pohranu serotonina. Ibuprofen i ginkgo biloba nisu dobra kombinacija.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje