Kad se promatra tehnika skupljanja gloga i šipka ona se može jednostavno podijeliti na ručno prikupljanje i strojno. Ako je nasad tek zasađen ne očekujte da ćete početi brzo ubirati plodove šipka već nakon 3-4 godine nakon sadnje. Nakon što stabla dosegnu tu dob zrelosti, plodovi će sazrijeti oko 6-7 mjeseci nakon cvatnje. Općenito je sezona berbe za šipak u rujnu za ranozrele sorte i nastavlja se do listopada za kasnije zrele sorte. Kad se ubiru plodovi šipka, važno je obratiti pozornost da je plod potpuno zreo i tamnocrvene boje jer ne nastavlja sazrijevati nakon berbe.

Poljoprivrednike se savjetuje da započnu ubirati šipak kada plod ostvaruje metalni zvuk kada ga se „kucne“ prstom. Šipak se čuva u hladnjaku do 6-7 mjeseci. Kad je u pitanju berba gloga tada se može reći kako glog počinje sazrijevati u jesen, oko kraja rujna. Potpuno zreo, ima najveću koncentraciju vitamina. Svakako je važno upozoriti poljoprivrednike kako se ubiranje obavlja prije prvog mraza. Inače će bobice koje su oštećene hladnoćom biti neprikladne za daljnje skladištenje. U prezrelom stanju počinju se razvijati plijesni.

Zrelost gloga se određuje bojom ploda koja bi trebala biti svijetlocrvena. Bobice se ne beru odvojeno, već se režu na grozdove, nakon čega se pažljivo slažu u košare ili na palete. Na licu mjesta se oštećeni, nezreli, truli, prezreli plodovi odbacuju. Osim navedene ručne berbe šipka i gloga također je moguće obaviti ubiranje koristeći suvremenu poljoprivrednu tehniku.

Mehanizirana berba

Na prostorima Republike Hrvatske je slabije zastupljena berba upotrebom strojeva iz više razloga: visoka nabavna cijena stroja, male proizvodne površine pod nasadom šipka/gloga, nekvalitetno provedena komasacija zemljišta, slaba mogućnost davanja stroja u najam zbog međusobnih udaljenosti proizvođača. U većim i razvijenim zemljama već se duže vrijeme upotrebljavaju strojevi za ubiranje. Princip rada je da stroj za berbu bobica prvo bude konfiguriran da odvoji biljke, posebno šipak, od stabla „opkoljavanjem“ stabla dok se stroj kreće duž niza stabala.

Stroj ima obrnuti glavni okvir u obliku slova U. On podržava podokvir koji definira područje berbe konfigurirano da primi krošnju stabla u njemu. Motor podržan glavnim okvirom pokreće stroj duž drvoreda. Svaki par sklopova za branje koje podupire podokvir sastoji se od mehanizma za odvajanje usjeva koji ima više šipki konfiguriranih da zahvaćaju krošnju stabla i odvajaju plod od stabla, mehanizam za poticanje pokreta koji daje kratkotrajno, brzo gibanje (poput ručnog treskanja biljke) na šipke i mehanizam za uključivanje nadstrešnice za pomicanje šipki u i van nadstrešnice. Prostor za rukovatelja omogućuje operateru da vozi stroj duž drvoreda i upravlja raznim mehanizmima.

Ručna berba gloga može biti spora i mukotrpna
Kombajn Joanna 5

Jedan od poznatijih proizvođača poljoprivredne tehnike sa opcijom vučenih i samohodnih kombajna za berbu je poljski Weremczuk. Trenutno na tržištu poljski proizvođač nudi novi model Joanna 5. Pomoću njega se može obaviti berba raznog bobičastog voća (ribiza, aronije, ogrozda, haskapa, malina i ostalog bobičastog voća. Model je opremljen univerzalnom, prilagodljivom jedinicom za tresenje s bešumnom glavom i jednom tresicom. Već u standardnoj izvedbi ima funkciju „multi-fruit“ koja osigurava izvrsne rezultate berbe s raznih vrsta grmlja, uključujući i one s niskim plodovima. Kako bi se osigurala optimalna prilagodba uređaja veličini i vrsti ubranog grma, ovaj model ima uklonjive jedinice za tresenje koje se mogu slobodno postaviti na tresač. Vučeni kombajn Joanna 5 je opremljen neovisnim hidrauličkim sustavom za pogon radnih jedinica.

Detalj strojne berbe šipka
Stroj za berbu šipka

Rukovatelj stroja može jednostavno obaviti sve potrebne prilagodbe kad god se ukaže potreba. Dodatno, kako bi se olakšao proces rukovanja, stroj je opremljen hidrauličkom vučom s glatkim prilagođavanjem nagiba i hidrauličkim podizanjem sabirne jedinice. Čvrsti i izdržljivi okvir kombajna kao i radna platforma velike nosivosti omogućavaju berbu voća u kutije i u letvarice. Modularna struktura stroja omogućuje individualnu prilagodbu opreme stroja potrebama proizvođača i uvjetima nasada. Zanimljiv detalj kada je u pitanju pogon priključka je kako je dovoljno svega 40 KS motora traktora za pogon ovog vučenog kombajna.

Ako je nasad veće površine, odnosno potrebno je u kraćem vremenu obaviti veću berbu tada isti proizvođač nudi model Victor premium. Naime, Victor premium je model specijaliziranog samohodnog kombajna za profesionalnu berbu. Kombajn je savršeno prikladan za nasade površine od 30-40 ha do nekoliko stotina ha. Standardno je opremljen panoramskom, klimatiziranom i zvučno izoliranom kabinom. Većina upravljačkih elemenata smještena je na naslonu za ruke, točno na vozačevom sjedalu. Ovo rješenje omogućuje ergonomski i funkcionalan rad čak i tijekom cijelog dana.

Samohodni kombajn Victor premium
Joystick kombajna

Joystick se lako koristi za promjenu brzine i smjera vožnje. Brzinu transportera i ventilatora kontroliraju prikladni potenciometri. Samohodni kombajn Victor ima sljedeće odlike: precizna berba, vrlo dobra kvaliteta ubranog bobičastog voća, neograničena širina reda, moguća berba bobičastog voća počevši od 20 cm iznad tla, te prikupljanje plodova s drugih stabljika.

Također jedan od vučenih kombajna za berbu bobičastog voća dolazi od proizvođača Elektronik. Beračem se može obrati oko 1.5 ha dnevno. Berač je predviđen za branje ribiza, aronije, šipka i maline koja se ne vezuje. Sama konstrukcija berača je poput samostalnog agregata koji se jednostavno, uz pomoć priključnog vratila i standardnih priključaka spaja na traktor (potrebna minimalna snaga motora traktora od 30 KS). Zadnji dio vučenog kombajna se oslanja na kotač koji se po potrebi, može rotirati za 360ο. Za minimalan rad nužno je imati dva radnika (vozač traktora i radnik na rukovanju letvaricama).

Transportna traka nosi plodove preko ventilatora koji odstranjuje nečistoće (lišće, grančice i slično) i čisto voće pada u letvarice. Proizvođač navodi kako je eksploatacijski učinak oko 1,5 ha/dan, dok je brzina rada odnosno ubiranja 0,5-0,7 km/h. Isti proizvođač nudi i izvedbu kao samohodni kombajn. Navedenim strojem se lako upravlja s obzirom da nema traktor i prikolicu te ne treba puno prostora za okretanje. Kombajn je konstruiran kao samohodni stroj za čiji pogon se koristi motor snage 54 KS. Rukovatelj kombajna je postavljen blizu oscilatora, odakle može jednostavno upravljati procesom berbe i kontrolirati položaj stroja dok je to kod vučenih strojeva slabije moguće.

Vučeni kombajn Elektronik

Budućnost berbe bobičastog voća je u poljoprivrednoj tehnici

Zasnivanjem sve većeg broja nasada bobičastog voća uočava se potreba za strojnim ubiranjem bobičastog voća. Nekoć ručno ubiranje bobičastog voća iziskivalo je veliki utrošak ljudske radne snage koja je zamijenjena primjenom vučenih kombajna za ubiranje. Danas, sve više se počinje putem europskih fondova nabavljati suvremena poljoprivredna tehnika te u ovom slučaju je naglasak na samohodnim kombajnima za ubiranje. Vrlo važno je napomenuti kako se kombajnima lako rukuje te nije potrebna specijalna obuka prije početka rada. Nekoć je bio problem kod strojnog ubiranja oštećivanje ploda, danas su samohodni kombajni konstrukcijski izvedeni da plod bude ubran bez oštećivanja. S obzirom kako su samohodni kombajni još vrlo skupi preporučuje se poljoprivrednicima zajedničko korištenje kombajna uslijed čega će se troškovi upotrebe kombajna znatno smanjiti te će ujedno i cijena krajnjeg proizvoda biti kupcu prihvatljivija.

Samohodni kombajn Elektronik