U organizaciji Hrvatskog agroekonomskog društva, strukovne udruge koja promiče agroekonomsku i agrosociološku struku, kao znanstvenu i nastavnu disciplinu te profesionalnu djelatnost, 25. studenog 2022. u Zagrebu održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup Inovacije u agrobiznisu.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa je Klimatske promjene i održiva bioekonomija. Zainteresirani su pozvani prezentirati svoje radove vezane i uz ostale teme iz područja agrobiznisa. One su važne za postizanje konkurentne i održive poljoprivrede, odnosno proizvodnje i opskrbe hranom.

Suorganozatori skupa su:

  • Akademija poljoprivrednih znanosti (APZ);
  • Međunarodna mreža MBA Agribusiness and Commerce (standing committee of ICA);
  • Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet;
  • Institut za poljoprivredu i turizam Poreč;
  • Visoko gospodarsko učilište u Križevcima;
  • Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Gospodarski list je medijski pokrovitelj skupa.

Jedan od najvećih izazova današnjice

Problemi vezani uz degradaciju okoliša i prekomjerne emisije stakleničkih plinova koje uzrokuju klimatske promjene već su desetljećima najvažnija globalna, ali i nacionalna, regionalna i lokalna politička pitanja. Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova današnjice. Njihove posljedice osjećamo svi. Utječu i na sve gospodarske sektore. Među njima su najranjiviji: poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, energetika i turizam jer njihova uspješnost u velikoj mjeri ovisi o klimatskim čimbenicima.

Više temperature i intenzivniji vremenski uvjeti također će dovesti do ogromnih troškova za gospodarstvo i nepovoljno utjecati na sposobnost zemalja da proizvode hranu. S druge strane, Svjetske organizacije za hranu predviđa da će se potražnja za hranom povećati. I to za 70% do 2050. uslijed porasta broja stanovnika, ali i očekivanog ekonomskog prosperiteta svjetske populacije. Stoga se može zaključiti da je nužno poduzeti mjere koje će povećati proizvodnju hrane i pritom djelovati u smjeru smanjenja negativnog utjecaja na klimu.

Održiva bioekonomija kao odgovor

Odgovor na postavljene izazove nalazimo u održivoj bioekonomiji. Njezini sektori imaju snažan inovacijski potencijal zahvaljujući korištenju znanosti i tehnologije te lokalnih i tradicionalnih znanja.

Cilj znanstveno-stručnog skupa je na jednom mjestu okupiti dionike poljoprivredno – prehrambenog sektora. Od proizvođača do krajnjih potrošača, uključujući i znanstvenike, konzultante i predstavnike državne vlasti. Sve kako bi podigli svijest o važnosti uvođenja inovacija i prelaska na održivu bioekonomiju kako bi se smanjile posljedice klimatskih promjena i nastavila sigurna opskrba hranom rastućeg svjetskog stanovništva.

Skup će omogućiti razmjenu znanja, iskustava i ideja među sudionicima. Ona su usmjerena ka stvaranju uspješnog i održivog agrobiznisa temeljenog na inovacijama. Skup predstavlja jedinstvenu priliku za promociju agroekonomske struke, posebice znanstvenih, ali i praktičnih rezultata i rješenja u području agrobiznisa. Više informacija o skupu, kao i upute za autore možete pronaći na web stranici skupa https://haed.hr/2022/04/14/iv-medunarodni-znanstveno-strucni-skup/.  Odabrani radovi bit će objavljeni u časopisu Agroeconomica Croatica. Ostali sažetci i/ili radovi u Zborniku radova ili sažetaka sa skupa. Prijavite se na web stranici skupa, a svoje radove i sažetke pošaljite na e-mail: inovacije@haed.hr. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 350 kuna, a rok za slanje radova / sažetaka je 15. rujna 2022. Za sve dodatne informacije obratite se doc. dr. sc. Mateji Jež Rogelj (mrogelj@agr.hr) ili prof. dr. sc. Mariji Cerjak (mcerjak@agr.hr).

Prethodni članakEgzotični proizvodi oduševili posjetitelje sajma
Sljedeći članakBerba gloga i šipka
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.