Podloga (za oko 12 tortica):

✦200 g mljevenih Oreo keksa

✦60 g maslaca

Priprema: Samljeti Oreo kekse i pomiješati s oto­pljenim i malo ohlađenim maslacem. Utisnuti u metalne obruče za tortice promjera 6 cm, obložene acetatnom folijom ili kalup za torte promjera 20 cm. Staviti u hladnjak dok se priprema krema.

Krema:

✦200 g kupina

✦3 žlice vode

✦100 g šećera

✦2 mljevene želatine (20 g)

✦800 ml jogurta šumsko voće

✦400 ml vrhnja za šlag

Priprema: Kupine, vodu i šećer staviti kuhati par mi­nuta dok se kupine ne raskuhaju. Protisnuti ih kroz cjedilo ili propasirati da se odstrane koštice. Želatinu pomiješati sa 8 žlica hladne vode i ostaviti da nabu­bri. Otopiti na najmanjoj vatri, pomiješati sa sokom od kupina, pa malo ohladiti. Izmiksati vrhnje u mekši šlag i dodati voćni jogurt. Na kraju dodati sok od ku­pina i sve žlicom promiješati. Puniti kalupe kremom i ostaviti u hladnjaku par sati ili preko noći da se ohladi i stisne. Ukrasiti kupinama i mrvljenim Oreo keksima.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakBerba gloga i šipka
Sljedeći članakHrvatski stočari posjetili farme u Austriji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.