FarmDroid FD20 inovativni je robot za rad na polju koji pomaže poljoprivrednicima smanjiti troškove sjetve i plijevljenja na CO2 neutralan i ekološki način.

U FarmDroidu stvoren je jedinstven izum za poljoprivrednu industriju; potpuno automatski lagani robot koji automatizira sjetvu i plijevljenje. FarmDroid obrađuje tlo ekološki i CO2 neutralno, bez opasnosti od oštećenja mikrostrukture tla zbog teške mehanizacije.

FarmDroid je prvi potpuno automatski robot na svijetu za sjetvu poljoprivrednih kultura i za kontrolu korova.

Tvrtku FarmDroid ApS osnovali su 2018.g. dva brata Jens Warming i Kristian Warming zajedno s danskim inovacijskim okruženjem Syddansk Innovation A/S i priznatim stručnjakom za robote Esbenom Ostergaardom. Robot teži 900 kg, optimalan mu je kapacitet rada za 20 ha. Opslužuje (sije ili pljevi) odjednom 6 do 12 redova. Do kraja prošle godine, FarmDroid je već zasijao i poplijevio 18.000 hektara širom Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i velikih dijelova Europe.

Šećerna repa zasijana FarmDroidom

Farmdroid je poljoprivredni robot pogonjen solarno, što zahvate čini CO2 neutralnim. Četiri solarna panela smještena su na vrhu robota, solarna energija se akumulira u bateriju. Time osigurava pogon 24 sata dnevno, a robot ne treba vanjsko punjenje.

Robot je revolucionalan po pitanju sijanja i pljevljenja

S GPS tehnologijom FarmDroid sije usjeve na polje i precizno označava gdje je svaki pojedačni usjev postavljen. Naknadno obavlja kontrolu korova i između redova i među redovima, osiguravajući učinkovito i precizno pljevljenje korova.

Osim precizne sjetve FarmDroid precizno plijevi i korove te nema potrebe za ručnim suzbijanjem korova.

Prednosti

Robot je totalno automatiziran za usjeve poput šećerne repe, luka, uljane repice, špinata i salate, odnosno za sjetvu i pljevljenje u tim usjevima. S preciznom GPS tehnologijom zna se točan položaj sjemena koje je posijano. Stoga ne ovisi o kameri za prepoznavanje usjeva ili korova. Budući da robot  zna točan položaj svake sjemenke, zna gdje treba plijeviti bez oštećenja biljke. Tako može započeti proces plijevljenja prije nego što kulturne biljke proklijaju. Robot čuva mikrostrukturu tla zbog male težine. Robot je autonoman i samohodan pa ga nema potrebe pratiti, a vrlo je lak za korištenje i rad.

Područje za uzgoj ekološke poljoprivrede se svake godine širi u cijelom svijetu. Istovremeno se povećava fokus na smanjenje pesticida u konvencionalnom uzgoju. Iz tog razloga, postoji rastuća potreba unutar poljoprivredne industrije za automatiziranom kontrolom korova. FarmDroid je razvijen sa svrhom automatizacije kontrole korova između redova i u redovima blizu usjeva. U ekološkoj poljoprivredi plijevljenje se često izvodi napornim i skupim ručnim radom. Troškovi rada po hektaru su visoki, posao je iscrpljujući, a opći nedostatak ručnog rada otežava poljoprivrednicima uzgoj ekonomski održivih usjeva.

Luk zasađen FarmDroidom

Uz FarmDroid FD20 sjetva i plijevljenje usjeva obavlja se potpuno automatski – i između reda i u redu. U slučaju bilo kakvih odstupanja FarmDroid se sam zaustavlja i izvještava farmera da je stao. To poljoprivredniku osigurava ispravno obavljanje radova na polju.

Rukovanje robotom je vrlo jednostavno. Treba označiti kutne točke polja i prepreke poput drveća i električnih stupova, potom broj uvratina, razmak sjetve, odnosno razmak između usjeva u redu, potom namještanje dubine sjetve i na kraju treba pritisnuti START.

Prvotno je robot bio razvijen za sjetvu i pljevljenje šećerne repe no primjenjiv je i za ostale usjeve. Kontinuirano se nadograđuje i istražuje proširenje njegovog opsega djelovanja. Koristi se za sjetvu i pljevljenje u usjevima šećerne repe, cikle, špinata, salate, luka, repe, kupusa, kelja, cvjetače, brokule, začinskog bilja, peršina te pri sjetvi cvijeća.

Izvor: https://farmdroid.dk/en/welcome/

Prethodni članakVrhunske vrijednosti u testovima za Claas Arion
Sljedeći članakNova knjiga – Osnove tloznanstva i biljne proizvodnje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.