Traktor ARION 470 HEXASHIFT pokazao je izvrsnost u pogledu učinkovitosti i snage u testu koji je proveo časopis za poljoprivredne strojeve Profi.

U međunarodno priznatom DLG PowerMix testu, vodeći model popularne serije ARION 400 smanjio je referentno polje u pogledu potrošnje goriva i pokazao posebnu snagu u mjerenjima vučne snage. Sa specifičnom potrošnjom goriva od 270 g/kWh (plus 25 g/kWh AdBlue) u DLG PowerMixu i 351 g/kWh + 32 g/kWh AdBlue-a u PowerMix transportnim ciklusima (testovima), ARION 470 HEXASHIFT postavio je nove rekorde učinkovitosti. Četverocilindrični motor ovog traktora utvrdio je tako svoju tržišnu poziciju kao jedan od najpopularnijih traktora u svojoj klasi.

Nudi više od težih traktora iz kategorije

DLG testom prvo su odrađena opsežna ispitivanja performansi i potrošnje goriva na PTO (power take-off) dinamometru i onome s valjcima. Od 114 kW (155 KS) izlazne snage koju je naveo proizvođač, dostupno na PTO bilo je do 106,1 kW (144,25 KS). Zanimljiv je bio i maksimalni okretni moment od 600 Nm i povećanje okretnog momenta od 34 %.

Traktor je trošio samo 242 g/kWh (pri nominalnoj brzini) te 224 g/kWh (pri maksimalnoj snazi) dizela plus 25 g/kWh AdBlue-a. S potrošenih 270 g/kWh, plus 21 g/kWh AdBlue-a u prosjeku na praktičnom PowerMix testu u kojem se simuliraju razne radne operacije u polju, ovaj traktor je postigao uštedu od 3 % u odnosu na prosjeke svih drugih mjerenih do sad.

Posebno se ističu vrijednosti za teške i srednje teške vučne radove s plugovima i kultivatorima. Potrošio je oko 6 % manje od prosjeka.

Ono što je posebno zanimljivo je da unatoč niskom omjeru snage i težine od samo 51 kg/kW (37,51 kg/KS), ARION 470 pretvara veliku količinu snage motora u vučnu snagu. Zahvaljujući izvanrednoj vuči, postiže impresivnu maksimalnu vučnu snagu od 98,1 kW (133,38 KS). To je znatno više nego što nude mnogo teži traktori u ovoj klasi.

Ekonomičan uz štedljive okretaje motora

ARION 470 se pokazao još ekonomičnijim tijekom transporta gdje je izmjerena vrijednost potrošnje od 351 g/kWh + 32 g/kWh AdBlue-a pri brzinama od 40 km/h od impresivnih 16,1 % ispod prosjeka drugih mjerenja. Testni traktor bio je opremljen HEXASHIFT mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, koji omogućuje maksimalnu brzinu od 40 km/h, uz uštedu goriva prilikom 1660 okretaja motora.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProizvodnja organo-mineralnog gnojiva – prilika i obveza
Sljedeći članakFarmDroid – sije i pljevi automatizirano i precizno
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362