Traktor ARION 470 HEXASHIFT pokazao je izvrsnost u pogledu učinkovitosti i snage u testu koji je proveo časopis za poljoprivredne strojeve Profi.

U međunarodno priznatom DLG PowerMix testu, vodeći model popularne serije ARION 400 smanjio je referentno polje u pogledu potrošnje goriva i pokazao posebnu snagu u mjerenjima vučne snage. Sa specifičnom potrošnjom goriva od 270 g/kWh (plus 25 g/kWh AdBlue) u DLG PowerMixu i 351 g/kWh + 32 g/kWh AdBlue-a u PowerMix transportnim ciklusima (testovima), ARION 470 HEXASHIFT postavio je nove rekorde učinkovitosti. Četverocilindrični motor ovog traktora utvrdio je tako svoju tržišnu poziciju kao jedan od najpopularnijih traktora u svojoj klasi.

Nudi više od težih traktora iz kategorije

DLG testom prvo su odrađena opsežna ispitivanja performansi i potrošnje goriva na PTO (power take-off) dinamometru i onome s valjcima. Od 114 kW (155 KS) izlazne snage koju je naveo proizvođač, dostupno na PTO bilo je do 106,1 kW (144,25 KS). Zanimljiv je bio i maksimalni okretni moment od 600 Nm i povećanje okretnog momenta od 34 %.

Traktor je trošio samo 242 g/kWh (pri nominalnoj brzini) te 224 g/kWh (pri maksimalnoj snazi) dizela plus 25 g/kWh AdBlue-a. S potrošenih 270 g/kWh, plus 21 g/kWh AdBlue-a u prosjeku na praktičnom PowerMix testu u kojem se simuliraju razne radne operacije u polju, ovaj traktor je postigao uštedu od 3 % u odnosu na prosjeke svih drugih mjerenih do sad.

Posebno se ističu vrijednosti za teške i srednje teške vučne radove s plugovima i kultivatorima. Potrošio je oko 6 % manje od prosjeka.

Ono što je posebno zanimljivo je da unatoč niskom omjeru snage i težine od samo 51 kg/kW (37,51 kg/KS), ARION 470 pretvara veliku količinu snage motora u vučnu snagu. Zahvaljujući izvanrednoj vuči, postiže impresivnu maksimalnu vučnu snagu od 98,1 kW (133,38 KS). To je znatno više nego što nude mnogo teži traktori u ovoj klasi.

Ekonomičan uz štedljive okretaje motora

ARION 470 se pokazao još ekonomičnijim tijekom transporta gdje je izmjerena vrijednost potrošnje od 351 g/kWh + 32 g/kWh AdBlue-a pri brzinama od 40 km/h od impresivnih 16,1 % ispod prosjeka drugih mjerenja. Testni traktor bio je opremljen HEXASHIFT mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, koji omogućuje maksimalnu brzinu od 40 km/h, uz uštedu goriva prilikom 1660 okretaja motora.

Prethodni članakProizvodnja organo-mineralnog gnojiva – prilika i obveza
Sljedeći članakFarmDroid – sije i pljevi automatizirano i precizno
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362