Američka tvrtka Monarch nedavno je lansirala potpuno električni autonomni traktor. Traktor može obavljati unaprijed programirane zadatke bez vozača ili operater može koristiti Monarchove interaktivne značajke automatizacije. Monarch Tractor pruža robusnu  platformu za revolucionarnu tehnologiju koja osnažuje održivu poljoprivredu s učinkovitom inteligencijom, čistom energijom i neusporedivim sigurnosnim značajkama. Traktorska platforma Monarch kombinira snažne alate, automatizirane operacije, neobavezne načine rada vozača i analitiku podataka.

Električni pogonski sklop traktora sposoban je osigurati 40 KS (30 kW) kontinuirane snage i kratkog trajanja snage do 70 KS (55 kW). Monarch Tractor također služi kao ,,3 u 1’’ alat za elektrifikaciju koji radi ne samo kao traktor, već s dodatnim skladištenjem djeluje i kao ATV te kao generator energije. Vrijeme punjenja baterije traktora je 4 do 5 sati, a jamstvo na bateriju je 10 godina.

Rad s vozačem ili bez njega

Traktor može raditi s ili bez vozača. Tvrtka koristi autonomnu hardversku i softversku tehnologiju za pružanje pomoći vozaču tijekom rada. Traktor može obavljati unaprijed programirane zadatke bez vozača ili operater može koristiti Monarchove interaktivne značajke automatizacije. Traktor Monarch opremljen je sigurnosnim značajkama, uključujući sprečavanje kotrljanja i sudara, vision-based Power Take Off (PTO) i kamere od 360 °.

 class=
Traktor može biti potpuno autonoman ili raditi s vozačem

Prilagodbe priključaka u stvarnom vremenu

Stroj prikuplja i analizira više od 240 GB podataka o usjevima svaki dan kad djeluje na terenu. Može raditi s trenutnim priključcima koje posjeduju poljoprivredne proizvođači, kao i sa sljedećom generacijom pametnih priključaka. Senzori i slikovni podaci obrađuju se kako bi pružili kritične točke podataka koje se mogu koristiti za prilagodbe u stvarnom vremenu, kao i dugoročne procjene prinosa, trenutne faze rasta i druge mjerne podatke o zdravlju biljaka /usjeva. Prikupljeni podaci sigurno su pohranjeni u Monarh cloudu.

Putem pametnog telefona ili osobnog uređaja korisnici primaju upozorenja o traktorima, ažuriranja trenutnih mikro-vremenskih uvjeta, detaljna izvješća o operacijama, prikupljanje podataka, analizu i pohranu za učinkovitije planiranje rada poljoprivrednih gospodarstava.

Tvrtka kaže kako je već osigurala nekoliko stotina preliminarnih kupaca. Monarch Tractor ima početnu cijenu od 50,000 $, a isporuka već naručenih traktora će započeti u jesen ove godine.

Prethodni članakVrijeme je pripreme za sjetvu jarih strnih žitarica
Sljedeći članakZnate li koje su prednosti združenog uzgoja?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.