Prilikom obilježavanja ove obljetnice predstavljena je i strategija za budućnost. Nove investicije, novi modeli, jačanje mreže distributera i otvaranje novih tržišta biti će glavne smjernice razvoja kompanije u nadolazećim godinama. Na ovom događaju je sudjelovalo više od 500 talijanskih i međunarodnih gostiju, predstavnika vlasti, klijenti i novinari, kao i uvoznici i zastupnici strojeva Same Deutz-Fahr.

Najviša razina kvalitete i izvedbe

U pozdravnom govoru potpredsjednika Alda i Francesca Carozze i direktora, Lodovica Bussolatija, iznesena je strategija za budućnost i najavljeni novi modeli Same traktora „Virtus“. Serija obuhvaća tri modela u rasponu 99 do 122 KS. Virtus 100 (99 KS), Virtus 110 (110 KS) i Virtus 120 (122 KS). Novi strojevi Virtus imaju najvišu razinu kvalitete i izvedbe, koje osigurava snaga pogonskog motora, okretni moment, i niska potrošnja goriva. Ovi traktori imaju bogatu tradiciju i iskustvo proizvođača, što je vidljivo i kad je riječ o modelu Virtus 120, koji ima omjer snage i težine od 38,5 kg/KS i maksimalnu dozvoljenu nosivost od 8,000 kg što mu daje jedinstven položaj u segmentu, jer na tržištu nema traktora sa sličnim tehničkim značajkama, koji je idealan i za najzahtjevnije poljodjelce. Serija Virtus pruža širok izbor opreme za strojeve. Snažan i prilagodljiv motor isporučuje 95% maksimalne snage već pri 1,600 okr/min, hidraulični shuttle ima kontrolu odaziva i sustav Stop&Go, najveće opterećnje na prednju osovinu iznosi 3,500 kg, hidraulični tok od 60 lit/min već pri 900 okr/min motora, kao i originalni prednji utovarivač, omogućuju farmerima da iskoriste sve funkcije potrebne za optimalan rad na farmi i za uspješnu proizvodnju.

Posebno treba naglasiti učinkovitost 60+60 Powershift prijenosa, s najvećom brzinom od 50 km/h (s ograničenjem na 40 km/h na ekonomičnu brzinu motora zbog zakona koji vrijede u Italiji.) Vožnja je moguća u odabranom načinu, od pužnih brzina od 134 m/h do širokog raspona radnih brzina na polju od 2.9 do 16 km/h. 

Inovativni traktori

U Same Deutz-Fahru razvili su sustav Sense Clutch s hidrauličnim šatlom koji omogućava bitnu tehnološku inovaciju – Stop&Go sustav, koji pruža mogućnost vozaču da kontrolira kretanje stroja koristeći samo kočnicu, bez upotrebe mjenjača, što se pokazuje najkorisnijim, primjerice u radu s prednjim utovarivačem, ili kod kretanja uzbrdicom. Virtus također dolazi s inovativnim sustavom Steering Double Displacement (SDD), za jednostavnije i lakše upravljanje strojem uz udobnost vožnje i pomaže vozaču u preciznijoj vožnji i pri najtežim manevrima. Dodirom tipke, vozač prepolavlja okretni put upravljača i time postiže lakoću kontrole pri ponavljanju pojedinih radnih zahvata, kao pri radu s prednjim utovarivačem i okretima na polju. Ovi inovativni traktori štede vrijeme i novac, smanjujući ukupne troškove i pružaju farmerima i stočarima mogućnost da se više posvete brizi oko stoke i drugih važnih resursa. U današnjoj poljoprivredi uspjeh se svodi na postizanje maksimalne proizvodnje, a modeli Virtus imaju mogućnost prilagodbe opreme traktora za potrebne radove koji omogućuju postizanje najviših rezultata i osiguravaju uspješnost proizvodnje. 

Prilagodljivi strojevi za visoku proizvodnost

Ovi traktori nude prilagodljivost i visoku proizvodnost uz 4-cilindarski Deutzov motor, s elektroničkim sustavom common rail. Sustav vanjskog hlađenja recirkuliranih ispušnih plinova zajedno s POC filterom i DOC katalizatorom smanjuje razine dušičnih plinova uz postizanje optimalne učinkovitosti emisije ispušnih plinova, u skladu s Tier 4i normom. Traktori Virtus odgovaraju zahtjevima većih i manjih farmi i unaprijeđuju način na koji se traktori mogu prilagoditi za pojedine radne zahvate od obrade tla, rada s krmnim biljem i pretovara, do kultivacije i sjetve tla, zahvaljujući hidrauličkom sustavu s crpkom kapaciteta 90 lit/min, elektroničkom kontrolom utovarivača i 4 brzine kardanskog vratila. Ovi traktori su napravljeni da traju.

Prethodni članakIzgradnja, opremanje i uređenje mini sirane pod posebnim uvjetima
Sljedeći članakMarinirani odresci u lovačkom umaku
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.