Na razini svijeta quadovi su poznati pod svojim skraćenicama poput terensko vozilo-ATV (eng. all-terrain vehicle), često korišteno kao lako pomoćno vozilo-LUV (eng. light utility vehicle). U Republici Hrvatskoj je najpoznatiji naziv četverokotač ili jednostavno quad.

Prema Američkom nacionalnom institutu za standarde (ANSI) quad je vozilo koje vozi na niskotlačnim gumama, sa sjedalom na kojem se nalazi vozač, zajedno s upravljačem za upravljanje. Quadovi su dizajnirani za rukovanje različitim terenima gdje druga brojna vozila imaju slabiji ili nemogući prilaz.

Quadovi se sve češće koriste u poljoprivredi za brojne namjene. Početci su bili u svrhu praćenja i monitoringa proizvodnih površina odnosno stanja usjeva i nasada i slično. Vrlo brzo su postali radna vozila sa svojim priključcima i brojnim mogućnostima.

Treba li quadove registrirati?

Prema HAK-u, prvo i osnovno: quadovi koji ne idu na javnu cestu ne podliježu registraciji. Prema zakonu o sigurnosti prometa na cestama može se uočiti kako motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana i ako imaju važeću prometnu dozvolu. Što znači kako motorno vozilo-quad podliježe zakonskoj obvezi registracije i sklapanja ugovora o obveznom osiguranju u prometu. To su „prvi koraci“ svakoga poljoprivrednika koji planira nabavku quada. Nakon odrađenih pravnih obaveza prema državi svakako se preporuča nabavka kacige za glavu. I to ne bilo kakve nego kacige koja je propisana, homologirana i uredno pričvršćena zaštitna kaciga.

Sigurnost na quadu?

Svaki poljoprivrednik odnosno osoba koja planira započeti rad na poljoprivrednom gospodarstvu često ima priliku od brojnih kolega, prijatelja i suradnika čuti kako treba biti oprezan u radu. Mali broj ljudi zna da upravljanje quadom iziskuje izlaganje opasnosti te da pri ozljedama je često visoka smrtnost. Nažalost, nesreće sa smrtnim ishodom obično se događaju kad se vozilo prevrne. To je dosta česti slučaj zbog neravnih terena, visokog klirensa i prevoženja tereta koji nije adekvatno težinski raspoređen.

Treba zapamtiti da quadovi mogu biti opasni, pogotovo ako se ne koriste pravilno. Ključno je da poljoprivrednici, često stočari, slijede sigurnosne smjernice kada koriste quad, uključujući nošenje odgovarajuće zaštitne opreme, kao što su kacige, rukavice i zaštita za oči.

Quad
Ozlijede na quadu

 Također je važno slijediti preporuke proizvođača za pravilan rad i održavanje quada. Uz mogućnost nesreća i ozljeda, postoje i brige za okoliš koje treba uzeti u obzir pri korištenju quada u poljoprivredi. Navedena vozila mogu oštetiti tlo i vegetaciju, a također mogu doprinijeti zagađenju zraka i pojavi određenog stupnja buke. Važno je da poljoprivrednici vode brigu o ovim problemima i poduzmu korake kako bi smanjili njihov utjecaj na okoliš.

Unatoč potencijalnim rizicima i izazovima, terenska vozila mogu biti vrijedan alat za poljoprivrednike i često stočare koji žele povećati učinkovitost i produktivnost na svom posjedu. Slijedeći sigurnosne smjernice i vodeći brigu za okoliš, quad se može sigurno i učinkovito koristiti u poljoprivredi.

Primjena quada u poljoprivredi

Korištenje quada odnosno vozila za sve terene u poljoprivredi može pomoći u povećanju mehanizacije i učinkovitosti na gospodarstvima i farmama. Korištenjem quada za obavljanje zadataka kao što su transport, apliciranje zaštite, čuvanje stoke, provjera sustava za navodnjavanje i održavanje staza i cesta, poljoprivrednici i stočari mogu uštedjeti vrijeme i novac. Jedna od ključnih prednosti korištenja quada u poljoprivredi je njihova svestranost. Mogu se opremiti nizom priključaka, kao što su raspršivači, prikolice i nosači alata. To im omogućuje upotrebu za širok raspon zadataka.

Transport korištenjem quada
Apliciranje zaštite putem quada
Čuvanje stoke
Navodnjavanje putem quada

Ova svestranost čini terenska vozila vrijednim alatom za poljoprivrednike i stočare. Mogu ih koristiti u više svrha, umjesto da se oslanjaju na više specijaliziranih vozila. Osim svoje svestranosti, quadovi također mogu s lakoćom pristupiti udaljenim područjima gospodarstva, zahvaljujući svojim sposobnostima za sve terene. To ih čini idealnima za dosezanje teško dostupnih područja kojima je teško pristupiti drugim vrstama vozila.

Quad na brdovitim terenima

Quadovi su namijenjeni za korištenje od strane jednog rukovatelja-vozača, iako su neke tvrtke razvile quadove namijenjene za korištenje od strane rukovatelja-vozača i jednog putnika, takva izvedba je slabije korištena za potrebe obavljanja poljoprivrednih aktivnosti te se nazivaju tandem quad vozila. Pozicija vozača je da sjedi i upravlja vozilom poput motocikla, ali dodatni kotači daju veću stabilnost pri manjim brzinama. Iako je većina opremljena s četiri kotača, postoje modeli sa šest i više kotača za specijalizirane primjene. Veličine obujma motora quadova koji se trenutno prodaju kreću se od 49 do 1000 cm3.

Troškovi nabave quada

Cijena quada ili terenskog vozila u Europi može uvelike varirati ovisno o nekoliko čimbenika kao što su marka, model, veličina i značajke vozila, kao i o lokaciji zastupstva i svim dodatnim uslugama ili jamstvima koji su uključeni prilikom nabavke. U prosjeku, cijene quadova u Europi mogu se kretati od nekoliko tisuća do više od 20.000 € za novije modele. Ipak, moguće je pronaći također i rabljena quad vozila po nižim cijenama, ovisno o stanju i starosti vozila. Važno je temeljito istražiti i usporediti cijene iz različitih prodajnih mjesta i izvora prije kupnje kako bi bili sigurni da dobivate najbolju vrijednost za svoj novac. Uz nabavnu cijenu quada, važno je uzeti u obzir varijabilne troškove vlasništva, kao što su gorivo, održavanje i osiguranje.

Ovi troškovi mogu varirati ovisno o vrsti i veličini quada, kao i učestalosti korištenja. Dobro je uračunati navedene troškove u svoj proračun kad se odlučujete na nabavku quada. Cijena quada ili terenskog vozila u Republici Hrvatskoj može uvelike varirati ovisno o već spomenutim čimbenicima. Cijene quada u Republici Hrvatskoj u prosjeku se kreću od oko 20.000 do 100.000 HRK ili više za novije modele. Međutim, moguće je pronaći rabljena quad vozila po nižoj cijeni i to često kod trgovaca rabljenih automobila uvezenih iz inozemstva.

Što sve treba za registraciju?

Postupak registracije quada ili terenskog vozila u Republici Hrvatskoj ovisit će o specifičnim zakonima i propisima, međutim, najčešće je potrebno slijediti navedene postupke: pri nabavci quada ovlaštenog trgovca ili privatnog prodavača se mora dobiti dokaz o vlasništvu, kao što je kupoprodajni račun ili račun, zatim pribavite potvrdu o sukladnosti od proizvođača ili ovlaštenog tijela. S navedenom potvrdom se potvrđuje da quad zadovoljava potrebne standarde za sigurnost i emisije štetnih plinova.

U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske se treba obaviti postupak registracije s navedenim dokumentima uz plaćanje određenih naknada (takse). Zatim se quad registrira u Agenciji za vozila Hrvatske (Hrvatska uprava za ceste) uz plaćanje dodatnih pristojbi. Nakon obavljene registracije obavezno je pribaviti osiguranje za quad. Osiguranja quada pripada propisanom zakonu u Republici Hrvatskoj. Važno je napomenuti da specifični zahtjevi za registraciju quada u Republici Hrvatskoj mogu varirati ovisno o vrsti i veličini vozila, kao i lokaciji na kojoj će se ono koristiti. Najbolje je provjeriti s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske za najnovije informacije o postupku registracije.

Priključci za quadove

Postoji mnogo priključaka koji se mogu koristiti s quadom ili terenskim vozilom u poljoprivredi. Neki od najčešćih priključaka su: prskalice za primjenu zaštitnih sredstava, herbicida i drugih kemikalija na usjeve na precizan i učinkovit način, kosilice koje se mogu opremiti dodacima za rezanje trave, korova i druge vegetacije, plugovi za obradu tla i pripremu za sadnju, kultivatori za rahljenje i prozračivanje tla, pomažući u poboljšanju strukture tla i zadržavanju vode, rasipači za ravnomjernu raspodjelu sjemena, gnojiva i drugih materijala na velikoj površini strugači za izravnavanje i ravnanje tla što olakšava rad i pripremu za sadnju, snježne ralice za čišćenje snijega s prilaza, pločnika i drugih područja, utovarivači za podizanje i nošenje teških predmeta, što ih čini korisnim za razne zadatke na gospodarstvu.

Quad s prskalicom
Quad kosilica
Oranje uz korištenje quada
Quad s raspodjeljivačem
Quad s ralicom
Quad s prednjim utovarivačem

Proizvođači quadova u poljoprivredi

Postoji više tvrtki koje proizvode terenska vozila posebno za upotrebu u poljoprivredi. Česte japanske tvrtke koje proizvode razne poljoprivredne strojeve, uključujući terenska vozila-quadove su Kubota, Yamaha i Honda. Na područjima Republike Hrvatske često viđeni quad je od američkog proizvođača Polaris.

Polaris je tvrtka koja proizvodi terenska vozila i druga rekreacijska vozila, uključujući modele posebno dizajnirane za poljoprivredu. Prilikom odabira quada za korištenje u poljoprivredi, važno je uzeti u obzir čimbenike kao što su veličina gospodarstva, teren i uvjeti te specifični zadaci koji će se obavljati. Također je važno uzeti u obzir reputaciju proizvođača za pouzdanost i korisničku uslugu odnosno servisnu podršku.

Održavanje quada

Pravilno održavanje važno je kako bi se osiguralo da quad radi najbolje što može i ima dug životni vijek. Ključnih zadaci održavanja koje treba uzeti u obzir za quadove koji se koriste u poljoprivredi su slijedeći: redovita izmjena ulja i pročistaća (filtera). Očistiti i podmazati lance: kako bi se spriječilo trošenje i osigurao nesmetan rad. Provjeriti i prilagoditi tlak u gumama jer održavanjem ispravnog tlaka u gumama važno je za dobro upravljanje i ravnomjerno trošenje quada.

Redovito provjeravati i mijenjati istrošene dijelove te po potrebi ih zamijeniti. To uključuje stvari kao što su kočnice, pogonski remeni i komponente ovjesa. Pravilno skladištenje quada kada nije u upotrebi je skladištenje na suho, zaštićeno mjesto kako bi se spriječila korozija i druga oštećenja. Ako se skladišti quad na dulje vrijeme, dobro je izvaditi bateriju i spremiti je odvojeno kako bi se spriječilo njeno pražnjenje.

Nedostaci nabavke quada

Quadovi obično imaju manju snagu i kapacitet od traktora, što ograničava njihovu sposobnost rukovanja na teškim teretima ili obavljanja zadataka koji zahtijevaju veliku snagu, imaju visoki centar gravitacije što ih može učiniti manje stabilnima pri radu na brdima ili neravnom terenu. Mogu biti opasniji za upravljanje od traktora, posebno za neiskusne vozače te mogu uzrokovati više štete na tlu i usjevima ako se ne koriste pravilno.

Prednosti i razlozi nabavke quada

Veličina i sposobnost manevriranja: quadovi su manji i okretniji od traktora, što im olakšava manevriranje u skučenom prostoru ili neravnom terenu. Troškovi quada su općenito jeftiniji od traktora, osobito kad se uzme u obzir trošak nabave i održavanja opreme. Svestranost quada je što se mogu koristiti za razne zadatke. Učinkovitost goriva kod quadova je bolja.

 Quadovi obično imaju bolju učinkovitost goriva od traktora, što može biti važan čimbenik za poljoprivrednike koji rade s ograničenim proračunom. Jednostavnost korištenja quada je da relativno lako se da upravljati i zahtijevaju manju obuku nego kod traktora. Općenito, quadovi-terenska vozila mogu biti vrijedan alat za poljoprivrednike, posebno u manjim operacijama ili onima koji moraju raditi u uskim ili neravnim prostorima.

Međutim, traktori još uvijek imaju niz prednosti, poput veće snage i kapaciteta te su često bolji izbor za veće operacije ili zadatke koji zahtijevaju više snage.