Upotreba senzora korištenjem 5G tehnologije iznimno je važna zbog sljedećih razloga: senzori omogućuju poljoprivrednicima precizno praćenje i kontrolu uvjeta u trajnim nasadima i na proizvodnim površinama od kojih su najčešće spomenuti senzori za očitanje vlažnosti tla, temperature zraka, kvalitete zraka i druge čimbenike.

Sve navedeno omogućuje bolje upravljanje resursima kao što su voda i mineralna sredstva što izravno utječe na cijenu krajnjeg proizvoda. To smanjuje gubitke resursa kao što su voda i mineralna sredstva te pomaže smanjiti troškove proizvodnje.

Senzori pomažu poljoprivrednicima

Precizno upravljanje resursima putem senzorskih očitanja također doprinosi očuvanju okoliša kroz smanjenje prekomjerne uporabe. Tako smanjuje negativne učinke poljoprivrede na okoliš. Senzori za praćenje bolesti, štetočina i drugih problema omogućuju rano otkrivanje problema na usjevima i sprječavanje ozbiljnijih probleme. Senzori koji prate sazrijevanje plodova pomažu poljoprivrednicima da odrede optimalno vrijeme za berbu/žetvu. To osigurava da plodovi budu najboljeg kvaliteta i okusa. Senzori koji prate rast i razvoj usjeva pomažu poljoprivrednicima da poboljšaju produktivnost i prinos. Precizno upravljanje usjevima osigurava da biljke dobiju sve što im je potrebno za optimalan rast.

Također, postoje senzori koji svojim prikupljenim informacijama olakšavaju praćenje stanja na gospodarstvu smanjujući potrebu za „ručnim“ provjerama i radom na terenu. Tri su glavne značajke 5G koje ga čine drugačijim od komunikacijskih sustava iz prošlosti. Prvi je njegova ultra velika brzina, 100 je puta brži od 4G, drugi je njegova ultra-niska latencija (korisnici mogu daljinski upravljati robotom u stvarnom vremenu bez osjećaja kašnjenja ili vremenskog odmaka), treće je njegovo višestruko istodobno povezivanje (omogućit će povezivanje pametnih telefona, osobnih računala i svih vrsta drugih uređaja oko ljudi/rukovatelja na Internet). Ove značajke će ubrzati evoluciju pametne poljoprivrede. Glavna područja napretka biti će daljinski nadzor i upravljanje poljoprivrednim strojevima, daljinska detekcija i kompatibilnost s usjevima.

Foto: Domagoj Zimmer

Pročitajte još o 5G tehnologiji:

Korištenje 5G tehnologije u zaštićenim prostorima

Primjena 5G tehnologije u voćarstvu

Primjena 5G tehnologije u vinogradarstvu

Primjena 5G tehnologije u ratarstvu