Svakodnevne su najave poskupljenja cijene grijanja, s obzirom na neizvjesnost opskrbe energentima zbog rata u Ukrajini. Donosimo prijedloge kako u nadolazećoj sezoni grijanja možete “ušparati” koju kunu odnosno euro.

Većina obiteljskih kuća i stambenih zgrada u Hrvatskoj izgrađene su prije 1980. godine. One uglavnom nemaju nikakvu ili imaju minimalnu toplinsku izolaciju. Naravno, čast iznimkama koje su u posljednjih nekoliko godina energetski obnovljene. Većina tih stambenih objekata troši 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode.

No, s mjerama energetske učinkovitosti može se značajno smanjiti njihova potrošnja. Čak i do 60 posto u odnosu na trenutnu. Budući da kompletna energetska obnova obiteljskih kuća i stambenih zgrada iziskuje novac i vrijeme, donosimo vam nekoliko savjeta. Pomoću njih u skorom hladnom razdoblju godine možete barem malo smanjiti potrošnju energije, štedljivo grijati svoj dom i pritom održavati sustave grijanja ispravnima.

  • Vrlo je važno prije svake sezone grijanja pozvati ovlaštenu osobu koja će provjeriti plinske ili uljne instalacije, plamenik i izmjenjivače topline, odnosno bilo koji sustav grijanja koji imate u svom domu. Također, minimalno jednom godišnje stručna osoba treba provjeriti prohodnost dimnjaka.

  • U zimskom razdoblju noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10%.

  • Kutije za rolete mogu biti mjesta za velike gubitke topline, pa ih je potrebno izolirati. Ako imate peć na drva vodite računa o njenoj veličini. Nije dobro da je prevelika ili premala u odnosu na ‘kvadraturu’ prostora. Nemojte pretrpavati ložište jer s time nećete postići ništa dobro.

  • Ako imate bojler koji je veći nego što je potrebno za vaš prostor, on će trošiti više jer se češće pali i gasi. Time naravno dolazi do nepotrebno veće potrošnje energije. Bilo bi dobro posavjetovati se sa stručnim osobama oko toga. 

  • U prostorijama u kojima ne boravite često smanjite temperaturu na termostatima ili ugasite radijatore.
  • Kad smo već kod termostata, ako imate mogućnosti, promijenite analogne termostate onim digitalnim. Na taj način možete točno kontrolirati kad se grijanje pali i gasi te koju temperaturu želite postići. Na taj ćete način točno znati kolika je temperatura u vašem prostoru i možete smanjiti grijanje za jedan stupanj. To je već značajna ušteda. A sve to je moguće, ovisno o termostatu, kontrolirati i putem mobitela čak i kada niste kod kuće.

  • U razdoblju kad se prostor ne grije, u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji smanjuje kapacitet sustava grijanja. Zbog toga je preporučljivo odzračiti sve radijatore i kompletnu instalaciju kako bi se ispustio zrak da bi sve radilo ispravno i punim kapacitetom.

  • Potrebno je i redovito čistiti radijatore jer prašina, paučina i druge nečistoće sprječavaju neometan protok topline.

  • Ni u kojem slučaju ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem i ne ostavljajte predmete na njima jer to smanjuje protok topline i može biti potencijalno opasno.

  • Kako bi se spriječio gubitak topline kroz otvore na vratima i prozorima, možete ih začepiti silikonom, pur-pjenom, gumenim trakama, metlicama ili zaštitnim gumicama.

I za kraj, još nekoliko trikova za sprječavanje gubitka topline. Možete postaviti samoreflektirajuću foliju iza radijatorai ako imate prozore na strani koja je većinu dana izložena suncu (kada ga ima), nemojte ih zaklanjati zastorima. Osim toga u hladnije prostore možete staviti deblje tepihe.

Izvor: Zgradonačelnik.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako uzgojiti paprenu metvicu ?
Sljedeći članakGnojidba u ekološkoj proizvodnji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.