Tradicionalni su vrtovi proizlazili iz samog neposrednog okoliša i oduvijek bili s njime usko povezani. Osnovna im je funkcija bila gospodarska.

Okućnica je bila mjesto gdje su se nalazile domaće životinje i njihove nastambe, različita spremišta za hranu i proizvode gospodarstva, alat i oprema, povrtnjak, voćke, a najmanji dio površine pokrivala je stambena kuća brojne obitelji. Materijali koji su se koristili za gradnju objekata bili su iz neposredne okolice, a sam način gradnje prilagođen klimatskim prilikama.

Nekad i sad

Tako su za mediteranska naselja tipične uske ulice, kamene kuće, zatvorenih pročelja, sa zatvorenim dvorištima u kojima se odvijao život obitelji. Uske ulice pružale su dovoljno sjene i zaštitu od jakog vjetra, debeli kameni zidovi, s najmanjim mogućim brojem prozora štitili su od žege.

U zatvorenim dvorištima, najčešće ispod pergole s vinovom lozom, odvijao se život obitelji. Zbog malo prostora, u posudama se nalazilo začinsko bilje, neophodno za pripremu tipičnih jela i možda poneka manje zahtjevna vrsta, poput zonalnih pelargonija koje su svojim cvjetovima unosile boju i živost u prostor. Cvatuće lončanice eventualno su se još raspoređivale uz rub stepenica. Međutim, na vodu se trebalo itekako paziti pa ni njih nije moglo biti previše.        

    

Odrina od vinove loze

Ladanjski vrtovi uz ljetnikovce imućnijih pojedinaca, oblikovani su pak drugačije, a i funkcija im je bila više reprezentativna. To su bila mjesta gdje su se primali rodbina i prijatelji. Tako je velika kamena kuća zauzimala centralno mjesto, okružena bujnim mediteranskim zelenilom i s neizostavnom odrinom. Površine s povrćem, začinskim i ukrasnim biljem, obično su bile na terasama uokvirene zidovima. Bila je to mješavina ukrasnog i utilitarnog bilja: povrća, voćnih vrta, začinskog i aromatičnog te ukrasnog bilja. Iz dalekih krajeva pomorci su donosili sjeme i sadnice egzotičnih vrsta pa su takvi vrtovi često prave zbirke alohtonog ukrasnog drveća i grmlja. Poznati su takvi vrtovi u okolici Dubrovnika i Korčule.

Uređenja okućnica za odmor

U današnje su se vrijeme promijenili zahtjevi koje korisnici imaju prema okućnici, bilo da se radi o okućnici doma, objekta za iznajmljivanje turistima ili kući za odmor. Zaposleni vlasnici kuća s vrtom imaju uz sve ostale obaveze sve manje vremena za održavanje prostora uz kuću, a sama okućnica više nema gospodarsku ulogu. Stoga je uređenje, mogli bismo reći, najčešće minimalističko. Poželjna je živa ograda koja će korisnike prostora zaštiti od pogleda izvana kao i buke i prašine s ceste, parkiralište, prostor za igru djece te sakriveni i zasjenjeni boravišni prostor. Obično ima mjesta za pokoju ukrasnu vrstu koja ne traži puno njege, voćku i cvatuću lončanicu.

Kod odabira vrsta za uređenje kuća za odmor svakako treba voditi računa o tome da veći dio godine nema nikoga. Stoga je poželjno koristiti autohtone vrste koje su dobro prilagođene okolišu i nemaju veće zahtjeve u pogledu njege i održavanja.

Što se razmještaja funkcija na okućnici tiče, ako je ikako moguće poželjno je ostaviti mjesto za parkiranje, a njega natkriti pergolom. Živa ograda koja će korisnika izolirati od buke, prašine i pogleda s ceste, stabla uz kuću sa svrhom pružanja hlada, ugodan boravišni prostor sa stolom, stolcima i ležaljkama za boravak na otvorenom, prostorom za igru djece, pečenjarom za roštilj, a svakako je poželjno omogućiti pogled prema moru. Prostori se međusobno mogu odvajati kamenim zidićima, suhozidom i niskim živicama od na primjer ružmarina, lavande.

Objekti namijenjeni iznajmljivanju turistima, traže bez obzira na veličinu i kategoriju, urednu i ukusno osmišljenu okućnicu, od najmanjih površina na kojima moramo osigurati parkiralište u hladu i balkona i terasa s penjačicama te pokojom cvatućom lončanicom na ulazu za dobrodošlicu; do većih okućnica s bazenom. U takve je prostore svakako poželjno saditi autohtone vrste, voćne vrste tipične za regiju i ukrasno bilje, po mogućnosti trajnice s malom potrebom za održavanjem i njegom. Autohtone vrste doprinose biološkoj i krajobraznoj raznolikosti. Tipične voćne vrste uz ponuđene lokalne proizvode za koji su korištene, znatno podižu kvalitetu turističke usluge (smokve, masline, bajam).

Prilikom osmišljavanja okućnice i razmještaja funkcija na njoj, neophodno je prilagoditi se terenu, klimi i potrebama korisnika prostora.

 Detalj s različitim biljem u posudama od terakote