50.000 eura za mlade poljoprivrednike

""Podmjera 6.1. Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, namijenjena je osobama koje su na dan podnošenja zahtjeva za potporu starije od 18 i mlađe od 40 godina, i čija poljoprivredna gospodarstva za koje traže potporu, u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 eura do 49.999 eura. Mladi poljoprivrednici dobivenim sredstvima mogu od poljoprivrednog gospodarstva uspostaviti zaokruženu proizvodno prodajnu cjelinu, obzirom da su prihvatljive aktivnosti identične kao i u podmjeri 6.3. samo su sredstva znatno veća.

U poslovnom planu korisnik obavezno mora definirati ciljeve koje je dužan ostvariti u okviru najmanje jedne prihvatljive aktivnosti. Ciljevi moraju biti mjerljivi i odnose se na modernizaciju i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja ili povećanje proizvodnog kapaciteta koji će rezultirati povećanjem ukupnog ekonomskog rezultata.

Korisnik mora imati odgovarajuća stručna znanja i vještine za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, minimalno završenu srednju školu iz područja poljoprivrede i veterine ili radno iskustvo iz poljoprivrede ili veterine u trajanju od najmanje 2 godine.

Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti

Podmjera 6.2. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima namijenjena je poljoprivrednim gospodarstvima upisanim najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za potporu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te fizičkim osobama u svojstvu nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji pokreću novu nepoljoprivrednu djelatnost u ruralnim područjima. Poljoprivredno gospodarstvo u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, mora pri- U poslovnom planu korisnik obavezno mora definirati ciljeve koje je dužan ostvariti u okviru najmanje jedne prihvatljive aktivnosti. Ciljevi moraju biti mjerljivi i odnose se na modernizaciju i unaprjeđenje procesa rada i poslovanja ili povećanje proizvodnog kapaciteta koji će rezultirati povećanjem ukupnog ekonomskog rezultata. padati ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 1.000 eura.

Ulaganje u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti se provodi u ruralnom području u naseljima s najviše 5.000 stanovnika u području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište poljoprivrednog gospodarstva.

Prihvatljive aktivnosti odnose se na građenje i opremanje objekata i infrastrukture namijenjene razvoju turističko-ugostiteljskog sadržaja, ali i pružanja usluga u ruralnim područjima. Isto tako prihvatljive aktivnosti odnose se na razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta kao i na izradu suvenira, a sredstva su namijenjena za opremanje i građenje objekata u kojima će se vršiti izrada, pakiranje i trženje proizvoda.

Bitno je naglasiti kako ova podmjera podržava i aktivnosti vezane za preradu, pakiranje, skladištenje, marketing i izravnu prodaju lokalnih proizvoda uključujući građenje i opremanje objekata.

Korisniku se može dodijeliti potpora po svakoj podmjeri za određeni tip operacije samo jednom u cijelom programskom razdoblju 2014. – 2020. Kako bi saznali da li ste prihvatljiv korisnik za dobivanje potpora po navedenim podmjerama, potrebno je najprije javiti se u Savjetodavnu službu na vašem području, kako bi vam izdali potvrdu o ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu vašeg poljoprivrednog gospodarstva.

Sva pitanja zainteresirani mogu poslati na e-mail: eufondovi@concessum.com

Prethodni članakUpravitelj troši novac nenamjenski
Sljedeći članakNewsletter 10/2015
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.